Predvsem za kronične bolnike, ki jemljejo več zdravil hkrati, bi participacija pri plačevanju zdravil pomenila velik strošek. Foto: BoBo
Predvsem za kronične bolnike, ki jemljejo več zdravil hkrati, bi participacija pri plačevanju zdravil pomenila velik strošek. Foto: BoBo
Kaj čaka bolnike?

Pri zadnjem ne gre za plačilo zdravil, ampak stroške obdelave recepta in vročitve zdravil, ki bi jih po novem morali plačevati bolniki sami. Za dvig zdravila na običajni recept bi moral bolnik plačati med 1,4 in 1,66 evra, obnovljiv recept pa bi ga vsakič stal med 1,55 in 1,73 evra. ZZZS bi tako letno prihranil 14,7 milijona evrov.

Plačevanje obdelave recepta, nižje bolniške, ukinitev pogrebnin
Med predlogi je tudi za 10 odstotnih točk nižje bolniško nadomestilo, kar bi zavodu na letni ravni prihranilo 23,8 milijona evrov, poleg tega pa obvezno zdravstveno zavarovanje naj ne bi več krilo storitev, ki niso neposredno povezane z zdravljenjem in zdravstvenim varstvom, med katerimi so nadomestila za brezposelne med boleznijo (privarčevali bi 3,9 milijona evrov) in posmrtnine in pogrebnine (9,5 milijona evrov prihranka).

ZZZS predlaga tudi, da bi plačilo zdravniških specializacij in raziskav prenesli na državni proračun, možnost odpisa, zmanjšanja, odloga ali obročnega odplačevanja prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje pa bi ukinili.

Fakin: Ukrepi na zalogo
Samo Fakin
, generalni direktor ZZZS-ja, je poudaril, da zavod pripravlja "ukrepe na zalogo, v večji količini, kot je potrebno za pokritje letošnjega leta", saj bi se tako lahko v usklajevanjih dogovorili tudi za vmesne rešitve in našli tiste ukrepe, ki bodo sprejemljivi za vse.

Na ZZZS-ju se sicer zavzemajo, da bi varčevalni načrt, s katerim bi, pravijo, prihranili več kot 360 milijonov evrov, vlada vključila v sveženj intervencijskih ukrepov.

Fakin, ki že nekaj časa poudarja, da je varčevanje nujno, je za časopis Dnevnik potrdil, da razmišljajo tudi o tem, da bi prispevke za upokojence, samostojne podjetnike in tiste, ki delajo po avtorskih pogodbah, izenačili s prispevki zaposlenih.

Upravni odbor ZZZS-ja razprave o predlogih novih ukrepov ni končal. Nadaljevali jo bodo 7. marca.

Kaj čaka bolnike?