Populacija bolnikov s sladkorno boleznijo v Slovenji šteje okoli 90.000 ljudi. Foto: BoBo
Populacija bolnikov s sladkorno boleznijo v Slovenji šteje okoli 90.000 ljudi. Foto: BoBo
Nova zdravila so učinkovitejša, z manj stranskimi učinki, a veliko dražja. Foto: MMC RTV SLO


Po besedah pulmologa v Zdravstvenem domu Ajdovščina Franca Korena imamo vsa najnovejša zdravila že v Sloveniji. Vendar pa zavarovalnica omejuje predpisovanje teh zdravil, sta opozorila Koren in internistka iz Trbovelj Alenka Forte. Po njunih besedah se pri nas najnovejša zdravila zaradi visoke cene uporabijo le, ko nastanejo zapleti s starimi preverjenimi zdravili na osnovi sulfonilsečnine.

Po mnenju vodje oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Jurija Fürsta so omejitve smiselne in razumne, saj je v Sloveniji od 80.000 do 90.000 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki jemljejo zdravila. Nova zdravila pa so od 300 do 500 odstotkov dražja, zaradi česar bi njihovo široko predpisovanje stroške spustilo z vajeti.

Povprečni odmerek sulfonilsečnine namreč stane 0,24 evra, povprečni odmerek nove generacije spodbujevalca trebušne slinavke pa stane 1,37 evra. Lani so iz zdravstvene zavarovalnice za zdravljenje z najnovejšimi zdravili oz. s kombinacijo zdravil, ki vključuje najnovejša zdravila, namenili tri milijone evrov. ZZZS je za zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni lani namenil 18 milijonov evrov, od tega za inzulin 16 milijonov evrov.

Prihranki v dražjih zdravilih
Internista sta poudarila še, da bi prihranili ogromno denarja, ki ga zdaj porabimo za zdravljenje zapletov zaradi sladkorne bolezni, če bi v 10 letih preprečili zaplete pri bolnikih s sladkorno boleznijo, npr. ledvično bolezen, slepoto, prizadetost srca in ožilja zaradi sladkorne bolezni, oz. jih zmanjšali za nekaj odstotkov. To je po njunem mnenju mogoče doseči prav s predpisovanjem novejših zdravil, ki pa jih zdaj umeščajo v terapijo šele proti koncu zdravljenja pred prehodom na inzulinsko terapijo.

Po Fürstovem mnenju pa so omejitve pri predpisovanju najnovejših zdravil zelo realne in jih ni težko upoštevati. Zdravnik lahko ob neustreznosti zdravila s sulfnilsečnino bolniku predpiše dražja zdravila, če utemelji izjemo oz. odločitev za zamenjavo zdravila za novejše in dražje. Odločitve mu ni treba sporočati na ZZZS, ampak mora v primeru nadzora le pokazati ustrezno medicinsko dokumentacijo. Če je odločitev za zamenjavo zdravila za novejše strokovno utemeljena, potem ni težav, je zatrdil Fürst.