Kar 75 odstotkov pekarn je kršilo eno ali več zakonskih določil. Foto: Ergyn Žječi
Kar 75 odstotkov pekarn je kršilo eno ali več zakonskih določil. Foto: Ergyn Žječi

Ali se je med pekarnami znašla tudi tista, v katero zahajate po vaše pekovske izdelke, lahko preverite v priloženem seznamu. Poročali smo že, da je uprava za varno hrano maja objavila poročilo nadzora nad pekovsko dejavnostjo. V nadzor je bilo zajetih 106 pekarskih podjetij, pri čemer jih je skoraj 75 odstotkov kršilo zakonodajo na več področjih.


To je vključevalo vse od neustreznega označevanja nepredpakiranega kruha in peciva, neustrezno navajanje sestavin, dodatkov, včasih ni bil upoštevan rok uporabnosti sestavin, ponekod ni bil ustrezno naveden rok njihove uporabnosti … Na Gorenjskem so pod vrečko našli celo mišje gnezdo z živimi mišmi, med drugim piše portal 24ur.com.
Številni obrati so kršili tudi določila s področja delovne zakonodaje. Pri nočnih pregledih so tako ob začetku pregleda delavci iz proizvodnje pobegnili ali pa se skrivali. Inšpektorji so pri pregledu našli tudi nepodpisane izjave in soglasja o zdravstvenih zahtevah za zaposlene ter neustrezna delovna oblačila. Ugotovili so tudi neustrezno vodenje dokumentacije notranjega nadzora.
Kmetijsko ministrstvo se obira pri vzpostavljanju nadzora
Računsko sodišče je pred slabima dvema tednoma v enem izmed svojih poročil prav tako ugotovilo, da ministrstvo za kmetijstvo in okolje na področju varnosti živil še ni povsem vzpostavilo sistema, ki bi zagotavljal, da živilska podjetja spoštujejo zakonodajo, in ki bi omogočal izvajanje učinkovitega nadzora in omogočal sodelovanje na področju neodvisnih in znanstvenih ocen tveganja. Enostavneje, ministrstvo še vedno nima vzpostavljenega celostnega sistema, ki bi zagotavljal učinkovit in pregleden nadzor nad kakovostjo hrane.