Zdravstvo

Poudarki

  • Čerinova: Kdor plačuje, naj razpolaga
  • Skrb za zdravje, manj zdravil, boljše finančno stanje blagajne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2,9 od 7 glasov Ocenite to novico!
zzzs
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pripravil sveženj 14 ukrepov, s katerimi bi letno privarčevali 361 milijonov evrov. Foto: BoBo
       Sredstev ne bo zbranih več, kvečjemu manj. To pomeni, da bo izredno težko zagotoviti sredstva za ustrezno pokrivanje vseh potreb znotraj zdravstvenega sistema. Danes največ plačajo delavno aktivni. Naša pobuda bo, da se obremenitve z dajatvijo nekako poenotijo.       
 Tatjana Čerin, predsednica upravnega odbora ZZZS-ja
Samo Fakin
Samo Fakin je kot generalni direktor ZZZS-ja lani začel svoj drugi mandat. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

 

Čerinova: Rezerve je treba iskati tako znotraj zdravstvenega sistema kot pri zavarovancih

V smeteh konča 140 ton zdravil?
1. marec 2012 ob 14:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zavod ocenjuje, da smo neustrezno prisotni v slovenskem zdravstvenem sistemu. Želimo predvsem večjo avtonomijo pri pogajanjih za ceno zdravstvenih storitev, je povedal Samo Fakin.

Na novinarski konferenci ob 20. obletnici Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so predstavniki zavoda predstavili ključne razvojne mejnike in aktualne izzive sistema obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Čerinova: Kdor plačuje, naj razpolaga
Govorci so se strinjali, da je avtonomija zavoda izredno pomembna. Tatjana Čerin, predsednica upravnega odbora ZZZS-ja je ob tem dejala, da v zadnjih 10 letih prihaja do nesoglasij med politiko in zavodom, moralo pa bi biti več kohezije. "Naša ocena je, da tisti, ki plačuje, naj bi s temi sredstvi tudi razpolagal." Dodala pa je še, da bo, ne glede na vse, vpliv zakonodajne in izvršilne oblasti na zdravstveno blagajno še izredno velik, saj zakonodaja določa plačilni sistem.

Z večjo avtonomijo pa bi po besedah generalnega direktorja ZZZS-ja Fakina, ohranili stabilen sistem financiranja.

Kot izboljšave, za katere se bodo zavzemali v prihodnje, so tako poleg stabilizacije financiranja tudi solidarnosti pri zbiranju prispevkov, pričakujejo pa tudi optimalno delovanje zdravstvene službe.

Skrb za zdravje, manj zdravil, boljše finančno stanje blagajne
Da prihajamo v obdobje, ko začenja zmanjkovati sredstev, pa je opozoril Vladimir Tkalec predsednik skupščine ZZZS-ja. Tudi Fakin in Čerinova sta se strinjala, da je finančna situacija zdravstvene blagajne nestabilna.

Čerinova je poudarila, da je treba iskati notranje rezerve, znotraj zdravstvenega sistema, "veliko rezerv pa je tudi pri nas samih, zavarovancih", je opozorila. Ob tem je razložila, da je poraba zdravil izredno visoka, saj je v smeteh samo prek lekarn končalo 72 ton zdravil. Še veliko več pa je zdravil, ki jih sami zavžemo. "Dodamo lahko še vsaj 140 ton," je prepričana. Tudi število receptov je nad evropskih povprečjem, je še dodala Čerinova. "Tukaj smo mi kot plačniki dolžni, da nadziramo porabo in racionalno koristimo storitve," prav tako pa bi se po njenih besedah morali usmeriti v preventivo in bolj skrbeti za svoje zdravje.

Zmanjšanje nadomestila za bolniško odsotnost?
V javnosti zadnje čase izredno pereča težava pa je ukrep, ki bi za deset odstotnih točk zmanjšal nadomestilo za bolniško odsotnost. Tkalec je dejal, da gre za izreden ukrep, ki ga bodo poskušali preprečiti. Čerinova pa je dejala, da imajo vse države ali nižjo odstotno mero za nadomestilo ali pa celo uvedene čakalne dneve, kar pomeni dneve brez plačila. "Treba bo tudi na tem segmentu narediti korak naprej," saj je bolniška odsotnost po mnenju Čerinove zelo visoka.

Zavod praznuje 20 let
ZZZS je bil sicer na podlagi zakona ustanovljen pred natanko dvajsetimi leti, in sicer s poslanstvom, da izvaja obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Z njegovo ustanovitvijo se je dokončno omogočila vključitev vseh prebivalcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji v obvezno zavarovanje. Do zdaj so zavod vodili trije generalni direktorji, trenutni generalni direktor Fakin pa opravlja že drugi mandat.

Barbara Grm
Prijavi napako
Komentarji
uradniček
# 01.03.2012 ob 15:51
prispevke neuspesno pobira durs. zakaj neuspesno pa ni skrivnost. dokler se bomo sli lazno solidarnost, bo sistem kot je. krade se vsepovsod, izkorisca se prevec. tega pa sistem ne prenese.
matori
# 01.03.2012 ob 14:42
zdaj ko se jim saj malo gleda pod prste delajo zgubo,hocejo avtonomnost,da jo bodo naredil se vec -brez odgovornosti seveda / kaj pa nepobrani prispevki g.Fakin,te bi vam pokrili luknjo,se celo plus bi imeli
Eska
# 06.03.2012 ob 10:59
Morda je še kje kakšno prekladanje dokumentov odveč?
Vztrajni Volk
# 03.03.2012 ob 20:59
Za začetek : Koliko hrane zmečejo stran? Čudno vprašanje ?
Ali slaba organizacija bolniške prehrane. In ta slavni HAZAP.......
demetra
# 03.03.2012 ob 20:28
tristoenainšestdeset milijonov ja, na račun naših denarnic. kje je tle program varčevanja, razen programa za pobiranje primanjkljaja. Banda!
RJSlo
# 03.03.2012 ob 17:46
Mogoče je kje drugje. Tukaj ste podali pa zelo nepopolno informacijo o blebetanju T. Čerin. Izpustili ste del, kjer govori o tem, da bi upokojenci in brezposelni morlai plačevati več v zdravstveno blagajno.
adnan1984
# 02.03.2012 ob 20:54
No ja. Js pa mislim, da v Sloveniji imamo odlično zdravstvo. Ker se verjetno ne zavedate, kako je drugje mnogo slabše.
Pa tudi vem ,da imamo na račun zdravstva pijavke, ki se mnogo bogatijo. Zato, pa tudi gre na slabše.
Ampak generalno gledano, še imamo SOCIALISTIČNO zdravstvo, ki verjetno nekoga bode ta beseda in hoče za vsako ceno to uničit.
Ja pa dejte, sam ne pol jokat, kako je treba vse plačat itd......
ufojani
# 01.03.2012 ob 20:00
jaz bi ukinil ljudstvo
preveč stane, tako bi največ prihranili
Eska
# 01.03.2012 ob 18:07
Vsak zavarovanec bi moral biti seznanjen z osnovami bremenitve zavarovanja s stroški opravljenih storitev zanj. Kakšna kompleksna storitev bi morala biti bolj razčlenjena, ker s v njej lahko skrivajo neopravljene storitve.
kingstone
# 02.03.2012 ob 13:25
zdravstvo pri nas je morda še golj gnilo kot je bilo gradbeništvo.
Kazalo