Po besedah namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika je na komisijo prišlo več prijav glede Lekarne Ljubljana. Za kakšne prijave gre, Praprotnik zaradi poteka postopka ni želel razkriti. Foto: BoBo
Po besedah namestnika predsednika protikorupcijske komisije Roka Praprotnika je na komisijo prišlo več prijav glede Lekarne Ljubljana. Za kakšne prijave gre, Praprotnik zaradi poteka postopka ni želel razkriti. Foto: BoBo
KPK ni zadovoljen z odzivom MOL-a

Računsko sodišče je prejelo kar nekaj pobud za revizijo Lekarne Ljubljana, pojasnjuje predsednik Igor Šoltes. "Na podlagi pobud, nerevidiranosti lekarne in predvsem tveganj, ki izhajajo iz posameznih pobud, smo se odločili, da gremo v revizijo celotnega poslovanja Lekarne Ljubljana."

Tako bo Računsko sodišče ugotavljalo predvsem pravilnost poslovanja lekarne v preteklem letu, smotrnost na področju zaposlovanja in stroškov dela, pa tudi pravilnost poslovanja lekarne na področju javnih naročil pri nakupu zdravil.

Prvič sodelovanje med ustanovama
Po Šoltesovih besedah gre za prvo tovrstno sodelovanje s protikorupcijsko komisijo. "Gre za področje, ki je zanimivo za obe instituciji. Glede na to, da skušamo v našem delu vnesti čim večjo stopnjo učinkovitosti, je včasih nesmiselno, da vsaka inštitucija zase, ločeno, tudi v različnih časovnih obdobjih obravnava isto zadevo. Tako je v nekaterih primerih bolj smiselno in smotrno, da se določena vprašanja obdelujejo bolj sproti in hkrati," je dejal.

Mestni svet se ni opredelil
Tudi protikorupcijska komisija je namreč prejela več prijav. Komisija je že na lastno pobudo vodila postopek ugotavljanja morebitnih škodljivih posledic za Lekarno Ljubljana in funkcijo generalnega direktorja lekarne, ker ta javni zavod še vedno vodi Marko Jaklič, čeprav so mu zaradi plagiatorstva odvzeli magistrski naziv. Pri tem so svet lekarne in ljubljanski mestni svet pozvali, naj se do tega opredelijo ter po potrebi ustrezno ukrepajo.

Med drugim so ocenili, da podžupan Ljubljane Aleš Čerin ni ravnal korektno, saj zahteve komisije, da se mestni svet opredeli do odvzema magistrskega naziva Jakliču, ni ustrezno posredoval mestnemu svetu. S tem je Čerin mestnemu svetu preprečil izpolnitev zakonske obveznosti, poudarjajo v komisiji.

Čerin zanika očitke
Na to se je že odzval Čerin, ki pravi, da je Komisija za preprečevanje korupcije napačno razumela njihov odgovor na poziv k oceni škodljivih posledic. Vodji svetniških skupin NSi in SDS sta predlog za razširitev dnevnega reda seje mestnega sveta umaknila. "Zato zavračamo vse obtožbe o nekorektnem ravnanju," pravi podžupan.

KPK ni zadovoljen z odzivom MOL-a