V prihodnjih dneh naj bi podjemne pogodbe podpisalo tudi vseh šest zdravnikov, ki so ostali brez njih, in še dva upokojena zdravnika, ki bosta priskočila na pomoč. Foto: BoBo
V prihodnjih dneh naj bi podjemne pogodbe podpisalo tudi vseh šest zdravnikov, ki so ostali brez njih, in še dva upokojena zdravnika, ki bosta priskočila na pomoč. Foto: BoBo
Reševanje ljubljanske urgence
Razmere na ljubljanski urgenci se le umirjajo

Specialist ortopedije in splošne kirurgije Tomaž Kastelec je prvi izmed zdravnikov, ki bodo okrepili ekipo na urgenci in je v ponedeljek že prevzel delo v ambulanti. Z enim zdravnikom več se zdaj delo na urgenci vrača v utečene tirnice, življenja bolnikov zaradi predolgih čakalnih dob niso več ogrožena, je poročala TV Slovenija.

V prihodnjih dneh naj bi podjemne pogodbe podpisalo tudi vseh šest zdravnikov, ki so ostali brez njih, in še dva upokojena zdravnika, ki bosta priskočila na pomoč. Ko bodo podpisali pogodbe, bodo te zdravnike postopoma uvrščali v delovni proces. Na kliničnem oddelku sicer potrebujejo najmanj šest sobnih zdravnikov, optimalno pa devet.

Čakalna doba sedem ur
Na ljubljanski kirurški urgenci so namreč prejšnji teden s peticijo opozorili na hudo kadrovsko stisko - šest od devetih zdravnikov, ki tam delajo, pogodbe pa so se jim iztekle februarja, zaradi zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 pred sprejemom finančnega in kadrovskega načrta ne morejo zaposliti, čeprav so že dobili soglasje ministrstva za zdravje.

Poleg tega so na travmatologiji na začetku marca zaznali porast lažjih poškodb, kar je povezano z dejavnostmi ljudi takoj po zimi oz. ob začetku lepega vremena. 150 bolnikov so tako morali oskrbeti en zdravnik specializant, ena diplomirana medicinska sestra in en zdravstveni tehnik, zato so bolniki morali čakati tudi po sedem ur. Predstojnik oddelka zdaj pričakuje, da se bo stanje popolnoma normaliziralo v enem tednu.

Del urgence dokončan leta 2016
Do razmer na urgenci pa so še vedno kritične nekatere zdravniške organizacije, ki s prstom kažejo na slabo organizacijo dela in napačne politične odločitve. Na urgenci pa odgovarjajo, da bo velik del težav rešila predvsem izgradnja nove urgence.

Del ljubljanske urgence bi bil lahko dokončan do sredine 2016, je za Radio Slovenija povedal vodja investicij v kabinetu ministrice za zdravje Alojz Unetič. Ta del bi obsegal okoli tretjino celotnega projekta nove urgence, preostali del pa bo končan, ko bo za to dovolj sredstev.

Reševanje ljubljanske urgence
Razmere na ljubljanski urgenci se le umirjajo