V Sloveniji se je povprečna starost mam, ki rodijo prvič, dvignila na 29 let. Foto: EPA
V Sloveniji se je povprečna starost mam, ki rodijo prvič, dvignila na 29 let. Foto: EPA
Ženske odločitev za materinstvo prelagajo v 30. leta. Foto: freedigitalphotos.net

Plodnost večine žensk začne naglo upadati sredi 30. let, a istočasno vse več žensk danes materinstvo vse bolj odlaga, saj se želijo najprej posvetiti karieri in služenju denarja, so sporočili strokovnjaki univerze v Newcastlu.

Delež mater, ki rodijo med 35. in 59. letom starosti se je od leta 1986 (6 odstotkov) do leta 2008 dvignil na 17 odstotkov, medtem ko se je povprečna starost tistih, ki so rodile, dvignila s 27 let na 29.

Enak trend je opaziti tudi v Sloveniji, kjer se delež žensk, ki postanejo matere v svojih 30. letih naglo povečuje. Od vseh žensk, ki so rodile v letu 2012, jih je bilo starih 30 let ali več 54 odstotkov, leta 1982 pa 17 odstotkov.
V zadnjih 30 letih se je delež žensk, ki so rodile pri manj kot 25 letih, zmanjšal s 53 odstotkov na 13. V zadnjem času so ženske v Sloveniji, ko rodijo, v povprečju 5 let starejše od žensk, ki so rojevale na začetku osemdesetih. Povprečna starost žensk, ki so rodile v letu 2012, je bila 30,5 leta, povprečna starost tistih, ki so v letu 2012 rodile prvič, pa 28,9 leta.

Brez kupovanja časa
Ženske ne bi smele predpostavljati, da jim bodo napredki v postopkih za zdravljenje neplodnosti omogočili prelaganje materinstva, dokler njihova biološka ura ne bije že pet čez polnoč, opozarja profesorica Mary Herbert, specialistka za reproduktivno biologijo. "Kar lahko rečemo zagotovo, je, da reproduktivna tehnologija ne stori kaj dosti pri kupovanju časa. Morda najpomembnejše sporočilo je, da je najboljše zdravilo, da imate otroke, preden začne ura biti polnoč." In še: "Če moja hčerka ne bi imela otroka do 35. leta, bi me počasi začelo skrbeti."

Raziskava je pokazala, da je pri višje izobraženih ženskah večja verjetnost, da bodo materinstvo odlagale, pri čemer velik dejavnik igrajo njihove želje po kariernem napredovanju in stroški skrbi za otroka. A vse starejše ko ženske so, vse bolj upadajo njihove možnosti za spočetje, tveganje za mrtvorojene novorojenčke, premajhno težo novorojenčka, prezgodnjega poroda in Downovega sindroma pa se poveča.

Plodnost sicer v 20. letih in začetku 30. let le počasi upada, a se padanje po 35. letu naglo pospeši in le malo je tistih, ki imajo otroka v 40. letih.

Čeprav tehnike umetne oploditve danes omogočajo ženskam, da imajo otroke tudi pri 40 letih, pa možnosti za uspeh z uporabo njihovih lastnih jajčec, ne pa tistih od darovalke, upadajo z isto hitrostjo kot njihova plodnost.