Intervencijski zakon, ki so ga potrdili v DZ-ju, bo v zdravstveno blagajno letno prinesel okoli 36 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Intervencijski zakon, ki so ga potrdili v DZ-ju, bo v zdravstveno blagajno letno prinesel okoli 36 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Zakon med drugim spreminja najnižjo prispevno stopnjo za samostojne podjetnike, pri katerih bo zdaj osnova za plačevanje prispevka 60 odstotkov povprečne plače. Po izračunih bi to za samostojne podjetnike, ki si izplačujejo minimalno plačo, trenutno pomenilo zvišanje s 105 na dobrih 123 evrov mesečno.

Tistim, ki sami plačujejo prispevek, se bo ta povišal na 22,72 evra
Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje se bodo po novem plačevali tudi od avtorskih pogodb in drugih pogodb civilnega prava, in sicer v višini 6,36 odstotka. Spreminja se višina prispevka za tiste zavarovance, ki si ga sami plačujejo. Ta se bo povišal s 14,17 evra na 22,72 evra, ne pa na 31,81 evra, kot je bilo sprva predlagano.

Zavarovanje za poškodbo pri delu
Prav tako zakon zvišuje prispevne stopnje za zavarovanje pred poškodbo pri delu in poklicno boleznijo z 0,30 odstotka na 0,53 odstotka za popoldanske samostojne podjetnike, pa tudi za delavce po pogodbah, kjer bo treba prispevke plačati od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo.

Zdravljenje čez mejo
Z novelo zakona se tudi prenaša evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu v slovenski pravni red. Slovenija bi morala, tako kot tudi vse druge države EU-ja, do danes implementirati direktivo, a bo rok zamudila. Vseeno bo ena izmed prvih držav EU-ja, ki bo direktivo sploh prenesla v svoj pravni red, težav pri uveljavljanju pravic bolnikov pa zaradi te zamude ni pričakovati.

Skladno z določbami zakona bodo morale prostovoljne zdravstvene zavarovalnice do 30. junija 2014 v celoti nameniti dozdajšnje neporabljene dobičke za izvajanje dopolnilnega zavarovanja.

Prispevne stopnje veljajo od 1. februarja 2014
Zakon začne veljati dan po objavi v Uradnem listu RS, določbe o povišanju prispevnih stopenj pa 1. februarja 2014. Letni izkoristek novele zakona je sicer bistveno skromnejši od izhodiščnih pričakovanj, ko je ministrstvo za zdravje načrtovalo, da bo ta izkupiček znašal okoli 100 milijonov evrov. Zakon je bil sicer pripravljen še pred poletjem, a se je zataknilo pri medkoalicijskem usklajevanju, tako da bodo finančni učinki zakona vidni šele prihodnje leto.