Direktorica bolnišnice Mirjana Bušljeta je povedala, da je dosežek kljub sanacijskim ukrepom slabši od načrtov. Foto: Danijel Poslek
Direktorica bolnišnice Mirjana Bušljeta je povedala, da je dosežek kljub sanacijskim ukrepom slabši od načrtov. Foto: Danijel Poslek

Pred mesecem dni se je svet ptujske bolnišnice seznanil s poslovanjem tega javnega zavoda v prvih štirih mesecih letošnjega leta. Takrat je primanjkljaj v blagajni zanašal približno 160 tisoč evrov, v le mesecu dni pa se je več kot podvojil, saj je imela bolnišnica ob koncu maja v blagajni 360 tisoč evrov minusa.

Kot je članom sveta zavoda pojasnila vršilka dolžnosti direktorja Mirjana Bušljeta, je tak rezultat predvsem posledica izplačila zaostalega regresa ter nerealizacije dela programa, kar pomeni nižje prihodke bolnišnice. "Ob tem se močno pozna nižanje cen zdravstvenih storitev, saj je ptujska bolnišnica v prvih štirih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani, s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje prejela za približno 500 tisoč evrov manj sredstev," dodaja Bušljetova.

Tako vodstvu bolnišnice kot članom sveta zavoda, ki so se danes seznanili s poslovanjem javnega zavoda, pa številne skrbi povzroča tudi dvig davka na dodano vrednost, ki bo še dodatno obremenil že tako slabo finančno podobo bolnišnice. "Dvig DDV-ja za našo bolnišnico pomeni na letni ravni dodaten strošek v višini 100 tisoč evrov," pojasnjuje Mirjana Bušljeta.

Zaradi slabih poslovnih rezultatov, predvsem pa nerealizacije programa, je svet zavoda, ki mu predseduje Štefka Presker, vodstvo bolnišnice naložilo izvajanje vseh zakonsko dopustnih ukrepov za doslednejše izvajanje programa bolnišnice, o čemer bo vodstvo svetu zavoda moralo poročati na naslednji seji.

Sicer pa so člani sveta zavoda danes vnovič razpravljali o spremembi statuta, kjer je ministrstvo podalo največ pripomb na področju imenovanja novega vodstva. Že več kot leto in pol namreč to funkcijo kot vršilka dolžnosti opravlja prej omenjena Mirjana Bušljeta, za imenovanje novega vodstva pa mora ministrstvo za zdravje najprej potrditi danes predlagane spremembe statuta bolnišnice. Ko bo ministrstvo za zdravje potrdilo danes predlagane spremembe, bo svet zavoda lahko objavil javni razpis za novo vodstvo, ki bi lahko bilo imenovano jeseni.