Na onkološkem inštitutu se s težavami z vodovodom vsakodnevno ukvarjajo že več kot sedem let. Foto: BoBo
Na onkološkem inštitutu se s težavami z vodovodom vsakodnevno ukvarjajo že več kot sedem let. Foto: BoBo
Novi zapleti pri obnovi vodovoda

Remškar je sporočil, da bo odstopil, če se bo izkazalo, da je podpisal nezakonito pogodbo o sanaciji vodovoda na onkološkem inštitutu, ki so jo podpisale že vse tri strani, ministrstvo za zdravje, generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana in izbrani izvajalec Kovinar Kočevje.

Erjavec je ob tem povedal, da je do neodvisnega strokovnega mnenja treba priti čim prej, torej v enem mesecu, kar je po njegovem mnenju tudi mogoče. Če se bo izkazalo, da pogodba ni zakonita, bodo šli v nov razpis v skladu z zakonom o javnem naročanju in ugotovili odgovornost tistih na ministrstvu za zdravje, ki so vodili postopek.

"Morate razumeti, da kot minister za zdravje ne morem realizirati pogodbe, ki je pod sumom nezakonitosti," je dejal Erjavec. Zaradi pomislekov onkološkega inštituta o ustreznosti pogodbe, zaradi česar so tudi podali prijavo suma korupcije na specializirano državno tožilstvo, pa se dela še niso začela.

Projekt na ključ ni bil mogoč
Remškar je v izjavi za javnost pojasnil, da je pogodbo podpisal, saj so na ministrstvu za zdravje kljub njegovim pomislekom, zakaj projekt ni predviden na ključ, razložili, da to ni mogoče. Poleg tega so na onkološkem inštitutu dobili novo, izkušeno pravnico, ki je pogodbo podrobno pogledala.

Na seji sveta onkološkega inštituta je nato opozoril, da mu ne ustreza, da projekt ni na ključ, sploh ker je to velik poseg na inštitutu in tudi odpira možnost dodatnih aneksov. Če se bo izkazalo, da je podpisal nezakonito pogodbo, je napovedal, da bo za to prevzel odgovornost in odstopil. Opozoril pa je, da je pogodbo podpisal tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar in je potemtakem enako odgovoren.

Na onkološkem inštitutu se s težavami z vodovodom vsakodnevno ukvarjajo že več kot sedem let. "V vsem tem času držimo stvari v rokah. Zamik za mesec ali dva v tem trenutku ne pomeni nič," je dejal Remškar in dodal, da je veliko pomembnejše, da se sanacija izpelje zakonito. Tako bodo tudi vnaprej izvajali vse preventivne ukrepe; samo filtri za vodo so jih po njegovih besedah v vseh teh letih stali 600.000 evrov. "Bolniki bodo ogroženi toliko, kot so bili do zdaj. Upam si trditi, da celo manj, kot so v nekaterih drugih ustanovah," je še dejal.

Delavci na čakanju
Direktor družbe Kovinar Kočevje Alojz Ivančič je povedal, si želi čimprejšnjega začetka del. Začeti bi morali decembra. Zaradi velikosti projekta ne morejo sprejeti drugih poslov, tako da je 85 odstotkov njihovih zaposlenih na čakanju na začetek izvajanja tega projekta.

Več ni želel povedati, saj je v pogodbi določilo, da o projektu ne smejo komunicirati. Če bi pogodba padla v vodo, nameravajo uveljavljati celotne stroške. Pojasnil je, da bo to za njih pomenilo veliko škodo, saj imajo že zdaj visoke stroške zaradi neizvajanja sanacije.

Novi zapleti pri obnovi vodovoda