Denarno izplačilo se lahko opravi tudi v primeru, če delavec ne doda spornega obrazca, zagotavlja Zavod. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Denarno izplačilo se lahko opravi tudi v primeru, če delavec ne doda spornega obrazca, zagotavlja Zavod. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zavod
Po opozorilih Zveze sindikatov pa je ZZZS to informacijo kot opombo le vključil v obrazce. Foto: BoBo

Točka spora med institucijama je neposredno izplačilo nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela zaradi bolezni neposredno delavcu. Izplačilo se izvede v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ampak le, če delodajalec sam v določenem mesecu ni izplačal plač in nadomestil plač.

Prejšnji teden je namreč v uporabo stopila nova določba zakona o delovnih razmerjih, ki izplačilo nadomestila plače neposredno delavcu zaostruje. Zahtevo navadno vloži delodajalec, če pa tega ne stori, jo lahko vloži delavec.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) trdijo, da sta obrazec in navodilo, ki ju prejme delavec, pripravljena tako, da bi čim manj ljudi uspešno uveljavilo pravico. Zavod namreč zdaj - v nasprotju z zakonskimi določbami - zahteva, da mora delavec vlogi priložiti tudi izjavo delodajalca, da ni izplačal plač, nadomestil plač in tudi omenjenega nadomestila. Zakon tega ne predpisuje in ne zahteva, obenem pa je takšno izjavo od delodajalca iluzorno pričakovati, so poudarili v ZSSS-ju.

ZZZS: Obrazec v korist delavcev
Zavod je trditve sindikatov zavrnil. Delavci lahko zahtevo vložijo tudi brez delodajalčeve izjave, so poudarili v sporočilu za javnost; saj bo ZZZS v tem primeru sam stopil v stik z delodajalcem in pridobil izjavo. S tem bo sicer obravnava vloge nekoliko daljša, saj je prvotni namen ureditve čim bolj skrajšati postopek izplačila nadomestila, so zapisali na Zavodu.

ZZZS bo to informacijo dodal na obrazec zahteve delavca, ki je objavljen na njihovi spletni strani.