Obeta se nov sistem plačevanja zdravil. Foto: MMC RTV SLO
Obeta se nov sistem plačevanja zdravil. Foto: MMC RTV SLO

Med varčevalnimi ukrepi za reševanje zdravstvene blagajne so med drugim predvidene tudi spremembe na področju zdravil. Lani se je poraba zdravil znova povečala, in sicer za tri odstotke, povečal pa se je predvsem delež dragih zdravil.
Trenutno za zdravila iz obveznega zdravstvenega zavarovanja namenjamo 300 milijonov evrov in še 160 milijonov evrov iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Da bi lahko namenili več denarja za nova, učinkovitejša zdravila, ki pa so običajno tudi zelo draga, naj bi uvedli sistem predpisovanja po terapevtskih skupinah.
Zdravila iste bolezni po novem v eni skupini
Združevanje zdravil v terapevtske skupine je nadgradnja dozdajšnjega sistema medsebojno zamenljivih zdravil - zdravilom z enako učinkovino, vendar različnih proizvajalcev se določi najvišja priznana vrednost. Po novem pa bi zdravila združevali v skupine z različnimi učinkovinami za zdravljenje iste bolezni.
Na primer na področju kontracepcije obstajajo tablete različnih generacij, obročki, obliži. Te bi združili v eno terapevtsko skupino in najbolj optimalnemu zdravilu določili najvišjo priznano vrednost. Ali pa, denimo, za zdravljenje visokega pritiska, je pojasnil Jurij Furst z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

S tem bi lahko prihranili od 5 do 10 milijonov evrov letno, kot je to uspelo že na primer Nemčiji, Češki, Španiji, Hrvaški, Portugalski. Na zavodu pa proučujejo tudi možnost uvedbe generičnega predpisovanja ali zamenjave zdravila v lekarni.