UKC od zdravstvene zavarovalnice letos pričakuje 400,47 milijona evrov, kar je 22 milijonov evrov manj kot lani. Foto: BoBo
UKC od zdravstvene zavarovalnice letos pričakuje 400,47 milijona evrov, kar je 22 milijonov evrov manj kot lani. Foto: BoBo

S finančnim načrtom ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) je sicer predviden izravnan poslovni izid, pri čemer pa opozarjajo, da je to ob nespremenljivih pogojih financiranja nerealno pričakovati. Svet zavoda je zato vodstvu naložil, naj pripravi še realni načrt dela in financiranja.

Od zdravstvene zavarovalnice denimo letos pričakujejo 400,47 milijona evrov, kar je 22 milijonov evrov manj, kot so jih prejeli lani. Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec je ob tem pojasnil, da je gradivo pripravljeno v skladu z usmeritvami ministrstva za zdravje in glede na njihove usmeritve načrtujejo ob koncu leta izravnan poslovni izid.

UKC Ljubljana pa se kljub temu zavezuje, "da bo v okviru danih možnosti izvedel načrtovani delovni program in uporabnikom zdravstvenih storitev nudil kakovostno in varno oskrbo in zdravstvene storitve."

Vodstvo UKC-ja mora zato po sklepu sveta UKC-ja, ki ga vodi France Cukjati, v mesecu dni pripraviti realni delovni in finančni načrt za leto 2013, ki bo upošteval dejanski priliv bolnikov glede na lansko realizacijo in ocenjene realne stroške za leto 2013, da bo mogoče predvideti rezultate poslovanja že med letom.

Svet UKC-ja je sprejel tudi sklep, da se razpiše delovno mesto glavne medicinske sestre, ki ji je potekel mandat. Izdali pa so še soglasje k vlogam na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ ter se seznanili z zaključnim poročilom revizije kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, priporočili revizorjev in sprejetimi ukrepi, ki jih je s sklepom naložilo vodstvo UKC-ja in so bili izvedeni.

Revizija je bila odrejena zaradi domnevne posredniške vloge predstojnika inštituta Boruta Peterlina zasebnemu podjetju Medgen pri poslih, povezanih s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma. Revizija je pokazala, da UKC s temi preiskavami ni bil oškodovan.