V UKC-ju opozarjajo, da bo morala politika za enak obseg in kakovost storitev nameniti več denarja. Foto: BoBo
V UKC-ju opozarjajo, da bo morala politika za enak obseg in kakovost storitev nameniti več denarja. Foto: BoBo

Svet zavoda je sprejel poslovno poročilo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V sporočilu za javnost so zapisali, da so kljub težkim pogojem poslovanja obravnavali več bolnikov, kot jih je bil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravljen plačati. Skupno je bilo opravljenih 1.188.119 zdravljenj in pregledov.
Lani je imel UKC Ljubljana 424,3 milijona evrov prihodkov, kar je 6,2 odstotka oziroma 27,8 milijona evrov manj kot leto prej in 446,3 milijona evrov odhodkov oziroma 2,4 odstotka ali 11 milijonov evrov manj kot leta 2012.
Lani so v primerjavi z letom prej znižali stroške porabljenega materiala vseh vrst za 2,9 milijona evrov. Izgubo zato pripisujejo posledici zniževanja cen zdravstvenim storitvam, spremembi načina obračuna zdravstvenih storitev, podcenjenosti nekaterih zdravstvenih programov, neplačanega programa, pa tudi zaradi odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

Več denarja ali manj pravic
Vendar bo za enak obseg in kakovost zdravstvenih storitev po mnenju generalnega direktorja Simona Vrhunca treba nameniti več sredstev. "Ali pa nasprotno, če ne želimo namenjati za zdravstveno varstvo primerljivega obsega sredstev kot druge razvite države, se bo treba sprijazniti z manjšim obsegom in kakovostjo obravnave. To je izrecna naloga politike," je povedal.
Na neobvladljive posledice ukrepov, ki jih je sprejelo ministrstvo za zdravje oziroma vlada, v zadnjih letih opozarjajo tudi člani poslovnega odbora UKC-ja Ljubljana. "Ministrstvo za zdravje od zdravstvenih zavodov pričakuje uravnoteženo poslovanje, kar kaže na to, da bo UKC Ljubljana nekaterim pacientom moral zapreti vrata. To dejansko pomeni podaljševanje čakalnih dob, skrbeti pa nas mora tudi padec kakovosti in varnosti obravnave pacientov," so prepričani.