Bodo zaradi nove direktive čakalne vrste še daljše, ker bodo na zdravljenje v Slovenijo hodili tudi bolniki od drugod, ali krajše, ker bodo v tujino odšli slovenski bolniki? Foto: MMC RTV SLO
Bodo zaradi nove direktive čakalne vrste še daljše, ker bodo na zdravljenje v Slovenijo hodili tudi bolniki od drugod, ali krajše, ker bodo v tujino odšli slovenski bolniki? Foto: MMC RTV SLO
Zdravnik
Z napotnico se bodo lahko slovenski bolniki odločili za pregled oz. zdravljenje v tujini, vendar na ZZZS-ju pričakujejo, da bo večina bolnikov še vedno najprej zdravljenje nadaljevala v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru. Foto: BoBo

A pozor: obstajajo nekatere omejitve, zato se z njimi temeljito seznanite.

Zdravljenje v tujini ni novost, saj so se slovenski bolniki tja v določenih primerih, predvsem ko so bile doma izčrpane možnosti za zdravljenje ali pa so bile čakalne dobe predolge, odpravili tudi že zdaj. Kar uvaja direktiva kot novost, je možnost zdravljenja ali pregled v tujini, čeprav bi lahko prišel v Sloveniji do iste storitve v zakonsko določenem času. V takšnem primeru bo bolnik sam kril stroške zdravstvene storitve v tujini, nato pa od zdravstvenih zavarovalnic terjal denar nazaj. A Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) mu bo povrnil le znesek v vrednosti, ki bi jo za takšno storitev krilo obvezno zdravstveno zavarovanje oz. dejanski znesek, če je v tujini storitev cenejša. Potnih in drugih stroškov pa v takih primerih zdravstvena zavarovalnica ne bo krila.

Že do zdaj je določeno število bolnikov zdravljenje iskalo v tujini, najpogosteje v primerih, ko so bile doma izčrpane možnosti, je v Svetovalnem servisu dejal Klemen Ganziti, direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Letno dobijo na zavodu več kot 1.000 primerov. V tujino je šlo lani okoli 100 zavarovancev, predvsem v primerih magnetne resonance hrbta in kolenc, in sicer so šli večinoma v Avstrijo in Italijo. "Z novo direktivo se jasneje določa pravilo v primerih zdravljenja, ko je neka oblika zdravljenja v Sloveniji sicer na voljo, a se odločite, da jo boste opravili v drugi državi članici Evropske unije. Seveda pa obstajajo določeni pogoji," je pojasnil Ganziti.

Zaradi uvedbe direktive na zavodu ne pričakujejo velikega odliva. “Moram opozoriti, da so neke omejitve, in tudi minister za zdravje ima pravico, da omeji odhode domačih bolnikov v tujino in prihode tujih bolnikov v Slovenijo,” je še dejal Ganziti.

Vse informacije o zdravljenju v tujini lahko dobite na tej povezavi:

Nacionalna kontaktna točka za čezmejno zdravstveno varstvo

Telefonska številka: 01/30 77 222

Ponedeljek:
9.00–12.00 in 13.00–15.00
Torek:
9.00–12.00 in 13.00–15.00
Sreda:
9.00–12.00 in 13.00–16.00
Četrtek:
9.00–12.00 in 13.00–15.00
Petek:
9.00–13.00

V tujini so se prek sistema evropske zdravstvene kartice slovenski zavarovanci že zdaj zdravili, kadar so potrebovali nujne zdravstvene storitve, recimo v primeru poškodbe med smučanjem v Avstriji ali Italiji. Evropske zdravstvene kartice pa ne moremo uporabljati v primerih načrtovanega zdravljenja.

Kdaj gre za načrtovano zdravljenje? Prva možnost je, če je v Sloveniji izčrpana možnost zdravljenja, se pa s pregledom ali preiskavo, opravljeno v tujini, pričakuje, da bo zdravljenje izboljšano. V tem primeru je treba na ZZZS-ju sprožiti postopek, in če je odobren, dobijo zavarovanci povrnjene vse stroške, ki so nastali zaradi zdravljenja v tujini. Vse poteka v skladu s postopkom, ki ga izvajajo na ZZZS-ju.

Zdravljenje v tujini je možno tudi, kadar je predolga čakalna doba. "Tudi v tem primeru morate vložiti zahtevo za odobritev na ZZZS-ju, in če zahtevi ugodi, vam potem povrne stroške zdravljenja v vrednosti, kot bi stalo v javni mreži v drugi državi, kjer velja evropski pravni red," pojasnjuje Ganziti.

Kar zdaj uvaja evropska direktiva, pa je zdravljenje v primerih, ko je storitev na voljo v domači državi, vendar se odločite, da jo boste izkoristili v tujini. "Vi dobite napotnico pri svojem zdravniku, a se potem odločite, da ne boste šli v Klinični center, temveč da boste šli v podoben specialistični center v tujini." V tem primeru bo zavarovanec dobil povrnjene stroške v vrednosti cene, kot storitev stane v Sloveniji. Stroške bo dobil povrnjene tudi, če bo storitev v tujini opravljena pri zasebnem specialistu. Razliko v ceni storitve potem krije zavarovanec sam, prav tako tudi potne stroške, pojasnjuje Ganzeti.

V tujini ne morete imeti osebnega zdravnika ali ginekologa
Torej, specialistične storitve bo mogoče uveljavljati v tujini, ne pa tudi storitev primarne ravni, v tujini si torej ne morete izbrati osebnega zdravnika ali pediatra. Kot pojasnjuje Ganziti, obstajajo omejitve pri direktivi. "V tujini si tako ne morete izbrati osebnega zdravnika, ginekologa, pediatra in zobozdravnika oz. njihovih storitev ne morete uveljavljati v skladu z direktivo. Podobna omejitev velja tudi za storitev dolgotrajne oskrbe, presejalnih programov, presaditev človeških organov in zahtevnejših zdravstvenih pripomočkov."

Več o uvedbi evropske direktive lahko prisluhnete v oddaji Svetovalni servis (TUKAJ), vabljeni pa tudi k ogledu prispevka na to temo iz Dobre ure (spodaj).

Zdravljenje v tujini dostopno vsem
Zdravljenje v tujini dostopno vsem