Čeprav je Lasbaher napovedal zaprtje ambulante, si je zdaj očitno premislil. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Čeprav je Lasbaher napovedal zaprtje ambulante, si je zdaj očitno premislil. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Čeprav je Lasbaher še konec januarja po sestanku z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samom Fakinom zatrdil, da ne bo podpisal nove pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev, si je zdaj očitno premislil. Na ZZZS-ju so za potrdili, da je Lasbaher podpisal pogodbo z njimi za obdobje 2013 do 2017.
Lasbaher je takrat napovedal, da bo ambulanto zaprl, če mu ZZZS ne bo plačeval vseh opravljenih storitev. Spornih je 18.600 evrov sredstev za laboratorij, za katere ZZZS trdi, da zanje ni podlage v predloženi dokumentaciji, in zato od Lasbaherja zahteva njihovo vračilo.
Po zdravnikovih besedah se je za novo pogodbo odločil iz sočutja do nekaj več kot 2.000 ljudi, ki bi sicer ostali brez zdravnika. "Ljudje so me prosili, naj ostanem. Ljudje so tudi dali idejo za zbiranje prostovoljnih prispevkov," je dejal.

ZZZS se ne strinja z Lasbaherjem
Za "izključno prostovoljen" prispevek se je doslej odločilo okoli 150 bolnikov, s čimer mu je uspelo zbrati okoli 4.000 evrov dodatnega denarja, je pojasnil. "Nikogar ne silimo, vsak da po svoji volji. To ni noben pogoj za to, da bi ostali vpisani v ambulanti. Dajo čisto prostovoljno in za to tudi dobijo račun," je dejal.

Na ZZZS-ju po drugi strani menijo, da je takšna praksa nezakonita in da bi ministrstvo za zdravje moralo ukrepati. Pred dnevi so namreč prejeli kopijo dopisa Lasbaherjeve ambulante, s katerim ta zavarovance prosi za pomoč v obliki "plačila celoletnega prispevka 24 evrov", drugače bo omenjena ambulanta začela "zaračunavati administrativne storitve" oziroma bo morala z 31. julijem letos zapreti vrata.

Zaprtje ambulante edina možnost?
Lasbaher to zanika. Zaradi nesoglasij z ZZZS-jem ima velike težave s kritjem tekočega poslovanja ambulante, zato sprejema prostovoljne prispevke, je zatrdil. Te prispevke knjigovodsko obravnava kot samoplačniško storitev zunaj rednega delovnega časa. "Če mi še to prepovedo, pa mi res ne preostane drugega, kot da zaprem ambulanto. Februarja sem moral založiti svojih 5000 evrov za to, da tekoče poslujemo," je povedal.

Vprašanje obračuna spornega zneska za laboratorij pa še vedno ostaja odprto. Zadevo naj bi proučilo Računsko sodišče, Lasbaher pa je danes povedal, da je prejšnji teden dostavil vso zahtevano dokumentacijo, a odgovora od ZZZS-ja še ni dobil.