V Lekarniški zbornici Slovenije so mnenja, da se bo uvedba poznala predvsem v žepih uporabnikov zdravil, ki naj bi morali več doplačevati. Foto: EPA
V Lekarniški zbornici Slovenije so mnenja, da se bo uvedba poznala predvsem v žepih uporabnikov zdravil, ki naj bi morali več doplačevati. Foto: EPA
Katera zdravila bo treba doplačevati?

To je nujen odziv na finančno krizo, ki ogroža zdravstvo, je na novinarski konferenci pojasnil direktor ZZZS-ja Samo Fakin; neizogibna poteza, če želimo v okviru sistema zagotoviti enak dostop vsem bolnikom do sodobnih in inovativnih zdravil.

Za vsako terapevtsko skupino zdravil bo ZZZS določil najvišjo priznano vrednost zdravila, ki se v celoti krije iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kot je opozoril Fakin, ne gre za nobeno novost v evropskem prostoru, saj je tovrsten sistem uveljavilo že 12 držav.

Terapevtska skupina zdravil vključuje vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. Torej ne gre za medsebojno zamenljiva zdravila z enako učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena zdravljenju iste bolezni. Zaviralci protonske črpalke so tako namenjeni zdravljenju želodčnih razjed in drugih bolezni zgornjih prebavil.
ZZZS pričakuje prihranek
Fakin pričakuje, da bo prihranek pri posameznih skupinah zdravil od 5- do 12-odstoten. Že samo uvedba terapevtske skupine zaviralcev protonske črpalke in njene najvišje priznane vrednosti naj bi letno ZZZS-ju prihranila okoli dva milijona evrov.

Kakšna je pravična cena zdravila?
ZZZS se po Fakinovih besedah loteva dveh ključnih izzivov: kakšna je prava cena zdravil in koliko zdravil potrebujemo oz. jih moramo zaužiti, da so učinki zdravljenja najboljši.

Na ZZZS-ju poudarjajo, da je slovenski sistem prijaznejši od sistemov v nekaterih drugih državah. ZZZS si preprosto ne more več privoščiti, da bi znotraj posamezne terapevtske skupine eno zdravilo stalo trikrat toliko kot neko drugo zdravilo. "Uvedba novega sistema je racionalen upor zoper takšno stanje," je dejal Fakin.

Lekarne: Bolniki bodo doplačevali
V Lekarniški zbornici Sloveniji so že pred časom ocenili, da bodo morali bolniki za zdravila doplačevati, saj proizvajalci še niso znižali cen zdravil. Na ZZZS-ju so drugačnega mnenja in ne vidijo razloga, da se farmacevtska industrija ne bi prilagodila novemu sistemu. Po njihovem mnenju se bo večina prilagoditev zgodila že prvi dan uvedbe ali kakšen dan pozneje.

Težave, če ne boste želeli doplačati
Po besedah predsednika strateškega sveta za zdravila na ministrstvu za zdravje Martina Možine je svet podprl uvedbo terapevtskih skupin zdravil, ker je njegov cilj, da v zdravstveni sistem pripelje sodobna zdravila, ki bodo enako dostopna vsem bolnikom. Prepričan je, da je uvedba terapevtskih skupin zdravil zagotovo najmanj boleč način za zagotovitev omenjenega cilja.

Ob tem je vodja oddelka za zdravila na ZZZS-ju Jurij Furst pojasnil, da je posebnost slovenskega sistema možnost "individualnega določanja" terapevtskih skupin. Zdravilu, ki ima zaradi svojih lastnosti dodano vrednost, se najvišja priznana vrednost tako lahko tudi dvigne. Največjo težavo pa Furst vidi v tem, da se bo moral bolnik, ki zdravila ne bo želel doplačati, vrniti k svojemu zdravniku po drugo zdravilo.

Furst je dejal, da se bo najvišja priznana vrednost zdravila ocenjevala vsaka dva meseca, ZZZS pa bo predvidoma v dveh letih v terapevtske skupine zajel vsa zdravila, za katera je to mogoče oz. smiselno.

ZZZS: Industrija se bo že prilagodila
V Lekarniški zbornici Slovenije pa so že pred časom ocenili, da bodo morali bolniki za zdravila doplačevati, saj proizvajalci še niso znižali cen zdravil. Na ZZZS-ju so drugačnega mnenja in ne vidijo razloga, da se farmacevtska industrija ne bi prilagodila novemu sistemu. Po njihovem mnenju se bo večina prilagoditev zgodila že prvi dan uvedbe ali kakšen dan pozneje.

Nezadovoljstvo z uvedbo novega sistema je bilo slišati tudi iz Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum. "Zdravniki družinske medicine v trenutni situaciji, ko izrazito primanjkuje družinskih zdravnikov, ne bomo spreminjali terapije urejenim bolnikom, tudi če bodo zaradi tega morali po novem kakšno zdravilo doplačati," so pred dnevi sporočili iz sindikata.

Po besedah predsednika izvršilnega odbora sindikata Igorja Muževiča bi bilo to strokovno nesmiselno, predvsem pa bi lahko postalo za bolnike tudi nevarno, saj zaradi preobremenjenosti družinski zdravniki ne morejo in ne smejo porabljati časa za "nepotrebno pojasnjevanje".

Katera zdravila bo treba doplačevati?