Romana Kocjančič
Bog in cesar
Kolumna Romane Kocjančič, 23. oktober 2017 ob 12:07 Včeraj smo izbirali cesarja za naslednjih pet let. Čez tri tedne bomo ponovili krog. Ni naključje, da je bila včerajšnja nedelja tudi misijonska nedelja. Spomnili smo se na mnoge naše misijonarje.
5
V Stični školjka z biserom
4
17. september 2017 ob 08:39 V Sloveniji ni dogodka, ki bi pritegnil toliko mladih, kot je vsakoletni festival Stična.
Druga zunaj Italije
3
29. junij 2017 ob 06:49 V teh dneh se spomnimo tudi na mnogo znamenitosti, nad katerimi so še posebej presenečeni tujci: "Tako majhna dežela, pa toliko različnih lepot!"
Slovenec sem
6
25. junij 2017 ob 08:54 "Slovenec sem, tako je mati djala! / To v srcu blagi čut mi pravi!" To pesem dobro poznate. Nekdaj je bila slovenska himna, ki se je prepevala po naših mestih in vaseh. A takrat nas še ni bilo.
Pol zdravja
3
18. junij 2017 ob 05:53 Da je humor pol zdravja, zdravilo zoper stres, da znižuje krvni tlak, sladkor, krepi imunski sistem, deluje zoper infarkt, omogoča boljši spanec ... to nam je dobro znano!
Ne delajte spektakla
6
28. maj 2017 ob 06:15 "Ne delajte spektakla!" Tako je zapisal papež Frančišek ob svetovnem dnevu družbenega obveščanja! Ta je že 51. po vrsti. Kaj pa sporočamo?!
Aleluja
7
16. april 2017 ob 07:44 Hebrejski vzklik "Halleu Yah", ki pomeni "slavite Jahveja", Boga, odmeva v današnjem dnevu po vseh Krščanskih cerkvah, od Zahoda do Vzhoda.
Srečni pri delu? Delo si danes običajno izbiramo glede na zaslužek, saj nam predstavlja preživetje, skromno ali razkošno! Pogosto nas danes vodi: delati čim manj, tudi s čim manj truda, in zaslužiti čim več.
15
Ali vam delam krivico? Evangeličani praznujejo letos 500-letnico reformacije! Spomin na prenovo kristjanov in ustanovitev nove Cerkve pa pomeni tudi 500 let iskanja dialoga med kristjani.
12
Prešernova vera Ali je bil Prešeren veren ali neveren? Hčerki kranjske gostilničarke Ane Jalnove je naročil, naj na njegov spomenik napišejo: "Tukaj počiva France Prešeren, nejeveren, in vendar veren!"
33
Zrcalo in svetilnik " Televizija mora biti ogledalo, ki ni ne konkavno ne konveksno, in svetilnik, ki kaže pot naprej!" Tako je večkrat dejal dr.
3
Slovenski Luter V ekumenskem tednu, ki se bo začel v sredo, se bodo kristjani zbirali k molitvi za edinost. Leto pa je posebej praznično za evangeličane.
12
V tihi noči Ali ste vedeli, da je Sveta noč najbolj priljubljena božična pesem? Tudi največkrat izvajana v teh prazničnih dneh. Prevedena je v več kot 300 jezikov.
4
PopeFrancis@80 Tudi Slovenci smo ob visokem jubileju katoliškemu poglavarju Frančišku napisali voščilo ali mu poslali razmišljanje o njegovem pontifikatu.
10
Kako papež izbira kardinale Papež je v soboto podal kardinalski biret 17 novim kardinalom. Prihajajo s petih celin.
5
Ko boli duša Stiske življenja režejo v našo dušo sledove, ki nas bolijo, o njih pa težko spregovorimo. Saj nismo nori! V resnici nas je strah in duševne bolezni se bojimo.
3
Ozdravimo spomin Voditelji Svetovne luteranske zveze in papež Frančišek so z zgodovinskim dogodkom na Švedskem sprožili nov korak v svetovni zgodovini in tudi naši zgodovini.
3
Živite v nas V teh dneh obiskujemo grobove, se srečujemo in pogovarjamo o rajnih! O smrti in življenju! Smrt nas presega! A vendarle na njo pomisli vsak izmed nas, v stiski in v hudi bolezni.
6
Med vrati Vzhoda in Zahoda V tednu otroka so do četrtka vabili Sirski otroci vse ljudi dobre volje, da se jim pridružimo k molitvi za mir. Tudi pri nas so molili otroci po več krajih.
4
Drugačni mladi "Trenutno so razmere glede beguncev in migrantov stabilne. Zahodnobalkanska pot je zaprta. Toda ne za nezakonite pribežnike, katerih število narašča!"
2
Kazalo