Slovenija - Zgodbe

Arbitraža


Vas Drage29. junija je arbitražno sodišče v Haagu razglasilo sodbo o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško. Odločilo je, da tri četrtine Piranskega zaliva pripadajo Sloveniji, prav tako ji pripada dostop do odprtega morja. 

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je predstavil sodbo petih arbitrov o meji med Slovenijo in Hrvaško - po večini so jo zarisali po katastrski meji, Sloveniji dodelili večji del Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem.

Istri sporazum določa mejo med Slovenijo in Hrvaško na reki Dragonji ter se konča na sredini kanala sv. Odorika, zaradi česar so zaselki na levi strani Dragonje, vključno s hišo razvpitega Joška Jorasa, postali del hrvaškega ozemlja. Meja na območju Posavja in Obrežja pa sledi mejam katastrskih občin. Vas Drage v Beli krajini pripada Sloveniji, edina sporna točka na Trdinovem vrhu, vojašnica, pa je hrvaško ozemlje.

Tudi na območju Podturn-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Na območju Ferketinec-Pince meja še naprej sledi katastrskim mejam. Meja v Murskem Središču in Peklenici poteka po sredini reke Mure.

"Slovenija je lahko zadovoljna s potekom meje tako na kopnem kot na morju," je v odzivu na odločitev arbitražnega sodišča dejal predsednik republike Borut Pahor. 

Erjavec s pismom Evropsko komisijo obvešča o hrvaških kršitvah meje Zunanji minister Karl Erjavec je po potrditvi predsednika vlade Mira Cerarja poslal pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, v katerem ga obvešča o hrvaških kršitvah meje v ...
94
Erjavec želi o hrvaških kršitvah arbitraže obvestiti Evropsko komisijo. Brglez kritičen. Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da bo od koalicije prejel pooblastilo za obveščanje Evropske komisije o hrvaških kršitvah arbitražne odločbe.
171
Vlada mora v pol leta pripraviti vse potrebno za implementacijo arbitražne sodbe Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je povedala, da se je vlada seznanila z informacijo o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, končno poročilo pa potrjuje, da je ...
37
Plenković: "S Cerarjem sva pokazala politično zrelost in pripravljenost na dialog" Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da sta na srečanju s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem pokazala politično zrelost in odgovornost za odprtje dvostranskih pogovorov.
100
Cerar prebivalcem, ki so ostali na hrvaški strani, obljubil, da jim bo "država prišla naproti" "Tu država mora pomagati, saj je do te razmejitve prišlo brez neke krivde teh ljudi, zato jim mora država iti maksimalno naproti," je po sestanku s prebivalci, ki so o arbitražni razsodbi ostali na ...
55
Pahor o hrvaški ignoranci: "Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv" Slovenski politični vrh je na vrhu pri premierju Miru Cerarju izrazil trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju Evropske ...
419
Arbitraža za telebane Iz počitniškega ugodja nas je izbezal izreden dogodek - objavljena arbitraža o slovensko-hrvaški meji. Ne moremo dovoliti, da bi delavni ljudje in občani ostali brez razumljive razlage arbitraže.
13
EK: Pričakujemo, da bosta Slovenija in Hrvaška sporazum uveljavili Evropska komisija je po rednem tedenskem zasedanju v Strasbourgu v povezavi z razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško državi pozvala, naj jo uresničita.
265
Hrvaška in Slovenija si bosta zaradi incidenta v Piranskem zalivu izmenjali protestni noti Vlada nadaljuje z obiski na območjih, ki se jih arbitražna sodba najbolj dotika, tako so predstavniki vlade že obiskali Piran, napotili pa so se tudi v Metliko.
248
Diplomacija odgovarja na vplutje hrvaških ribičev na območje slovenskega nadzora Slovenija bo v ponedeljek Hrvaški poslala diplomatsko noto, s katero bo protestirala zaradi povzročanja incidentov v Piranskem zalivu, je sporočil zunanji minister Karl Erjavec.
79
Cerar bo Hrvaški poslal posebno noto za uveljavitev arbitraže Predsednik vlade Miro Cerar je napovedal, da bo Slovenija prihodnji teden Hrvaški poslala posebno noto glede začetka izvajanja razsodbe arbitražnega sodišča, vlada pa bo imenovala posebno skupino, ...
120
Juncker ne želi zavzeti stališča do rezultata arbitraže, dokler ne prebere sodbe Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da ne želi zavzeti stališča do arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, dokler je ne prebere. Juncker je poudaril, da je pravnik.
144
Janša: Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in del zaliva Opozicijske stranke so se odzvale na arbitražno odločitev. V SDS-u in NSi-ju so nezadovoljni, a tako kot v Levici in Zavezništvu menijo, da je sodbo treba spoštovati.
880
Puhovski: Hrvaška je zdaj v slabšem pravnem, a boljšem taktičnem položaju Po odločitvi arbitražnega sodišča je hrvaški politični filozof Žarko Puhovski za MMC ocenil, da je Hrvaška v slabšem pravnem, a boljšem taktičnem položaju.
243
Kako je potekal arbitražni dan: Večji del Piranskega zaliva gre Sloveniji, ki ima tudi dostop do odprtega morja Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je predstavil sodbo petih arbitrov o meji med Slovenijo in Hrvaško - po večini so jo zarisali po katastrski meji, Sloveniji dodelili večji del ...
V spornih zaselkih mešani občutki; odvetnik in agentka z odločitvijo zadovoljna Arbitražno sodišče v Haagu je odločilo, da tri četrtine Piranskega zaliva pripadajo Sloveniji, prav tako ji pripada dostop do odprtega morja.
443
Arbitraža: Ne bo druge poti kot vztrajanje pri implementaciji Zelo verjetno bodo potrebna še dolga leta javne in tihe diplomacije, prepričevanj in političnih akcij za uveljavitev arbitražne odločitve, a druge poti praktično ni, razmišlja nekdanji dopisnik RTV ...
86
Ali bo odločitev arbitrov umirila ali še razplamtela mejne incidente? Določitev meje med Slovenijo in Hrvaško na podlagi arbitražnega sporazuma bi lahko preprečila mejne incidente, ki so se dogajali tudi letošnjo pomlad.
146
Kosorjeva: Mislim, da je figo v žepu v resnici držala Slovenija Za Hrvaško se v četrtek ne bo zgodilo nič in kakršni koli pogovori o arbitražnem postopku so pogovori o nečem, kar ne obstaja, je v Odmevih povedala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. 4.
239
Hrvaška ministrica: "Od Slovenije pričakujemo, da ne bo izvajala enostranskih dejanj" Nova hrvaška zunanja ministrica in podpredsednica sabora Marija Pejčinović Burić je v intervjuju za Večernji list spregovorila o prihajajoči odločitvi haaškega arbitražnega sodišča.
177
Kazalo