Slovenija - Zgodbe

Arbitraža


Vas Drage29. junija je arbitražno sodišče v Haagu razglasilo sodbo o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško. Odločilo je, da tri četrtine Piranskega zaliva pripadajo Sloveniji, prav tako ji pripada dostop do odprtega morja. 

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je predstavil sodbo petih arbitrov o meji med Slovenijo in Hrvaško - po večini so jo zarisali po katastrski meji, Sloveniji dodelili večji del Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem.

Istri sporazum določa mejo med Slovenijo in Hrvaško na reki Dragonji ter se konča na sredini kanala sv. Odorika, zaradi česar so zaselki na levi strani Dragonje, vključno s hišo razvpitega Joška Jorasa, postali del hrvaškega ozemlja. Meja na območju Posavja in Obrežja pa sledi mejam katastrskih občin. Vas Drage v Beli krajini pripada Sloveniji, edina sporna točka na Trdinovem vrhu, vojašnica, pa je hrvaško ozemlje.

Tudi na območju Podturn-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Na območju Ferketinec-Pince meja še naprej sledi katastrskim mejam. Meja v Murskem Središču in Peklenici poteka po sredini reke Mure.

"Slovenija je lahko zadovoljna s potekom meje tako na kopnem kot na morju," je v odzivu na odločitev arbitražnega sodišča dejal predsednik republike Borut Pahor. 

Slovenija pismo o tožbi proti Hrvaški predala Evropski komisiji Slovenija je Evropski komisiji izročila pismo v zvezi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji.
45
Pritožbe hrvaških ribičev vložene, slovenski ribiči tik pred tem Slovenski odvetnik Miha Kozinc je vložil pritožbe hrvaških ribičev na kazni slovenske policije za kršitev meje na morju, hrvaški odvetnik Ivica Senjak pa bo pritožbe slovenskih ribičev vložil še ...
13
Juncker o arbitražnem sporu: Za to sta odgovorni Hrvaška in Slovenija "To je dvostranski problem, a tudi problem Evropske unije. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni," je o arbitražnem sporu med Slovenijo in Hrvaško povedal predsednik Evropske komisije ...
254
Slovenska vlada najela odvetniško pisarno v Pulju za pomoč ribičem ob morebitnih kaznih Potem ko so hrvaški ribiči prejeli kazni zaradi nedovoljenega prehoda meje, bo podobno naredilo tudi hrvaško notranje ministrstvo- Slovensko kmetijsko ministrstvo je za pravno pomoč slovenskim ...
185
Hrvaški ribiči za ribolov v slovenskih vodah (še) niso dobili nobene kazni Nihče izmed hrvaških ribičev ni dobil nobene kazni iz Slovenije, so hrvaškemu kmetijskemu ministru na torkovem srečanju v Umagu povedali hrvaški ribiči.
39
Pogovori o meji. "S Hrvaško ni mogoče voditi tihe diplomacije" Minister Karl Erjavec potrjuje, da so s Hrvaško vodili tiho diplomacijo o rešitvi nesoglasij glede arbitražne razsodbe, a da je Hrvaška "na vsak način želela uveljaviti svoje stališče."
83
Hrvaški ribiči v strahu pred slovenskimi kaznimi Hrvaški ribiči iz Savudrije in Umaga so odpovedali drevišnji sestanek, na katerem bi morali razpravljati o tem, kako naj delajo v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija začela izvajati arbitražno ...
117
Šefic: V slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje s policijskim spremstvom Pol leta je minilo od razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija danes začenja njeno implementacijo, medtem ko Hrvaška to še naprej zavrača.
423
Zemljevidi nove meje, kot jo določa arbitražna razsodba Vlada je na spletni strani objavila podroben kartografski prikaz slovensko-hrvaške meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče.
25
Plenković vnovič vabi Cerarja v Zagreb "Slovenija ostaja odprta za dialog, vendar pa ko oz. če bodo za to ustvarjeni pogoji," je še enkrat zatrdil premier Miro Cerar, ki ga je hrvaški premier Plenković danes znova povabil v Zagreb.
255
Cerar pred srečanjem s Plenkovićem: Dogovor mora biti v skladu z arbitražno odločbo Premier Miro Cerar je napovedal, da namerava v Zagrebu na srečanju s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem najti dogovor glede slovenskih in hrvaških ribičev, ki pa bo v skladu z arbitražo.
110
Prebivalci obmejnih krajev ne izključujejo preselitve na slovensko stran Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča se je v Metliki s prebivalci obmejnih območij pogovarjala, kako rešiti težave, povezane s katastrom, dostopom do hiš in ...
13
Vladna skupina na sestanku ob meji še brez končnih rešitev Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča je prebivalcem Rakrižja in Lendave danes predstavila izhodišča za interventni zakon in hkrati prisluhnila njihovim željam.
33
Hrvaška ministrica krca Erjavca, da ni človek dialoga, on "razume njeno stisko" Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila ostra do obnašanja in izjav slovenskega kolega Karla Erjavca glede poskusov reševanja odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo.
126
Plenković kritiziral izjave Timmermansa o arbitraži s Slovenijo Hrvaški premier Andrej Plenković je v odzivu na zadnje izjave podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa dejal, da bi ga rad vprašal, kako bi ocenil arbitražni postopek za rešitev spora o ...
84
Timmermans ponavlja: Arbitražno razsodbo bi morali spoštovati obe strani Premier Cerar je znova zatrdil, da bomo sodbo arbitražnega sodišča uresničili. Tudi Frans Timmermans opozarja, da je bila arbitraža ena izmed zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU-jem.
55
Arbitraža: Po trenutnih podatkih je na Hrvaškem ostalo 28 hiš Od razglasitve sodbe arbitražnega sodišča bosta konec avgusta minila dva meseca. Koliko slovenskih državljanov je prizadetih zaradi arbitražne sodbe, pa še ni popolnoma jasno.
81
Vlada bo po arbitraži skušala prisluhniti ljudem. Preselitve bodo skrajni ukrep. Vladna delovna skupina, ki skrbi za implementacijo odločbe arbitražnega sodišča, je že opravila prve pogovore z večino ljudi, na katere bo arbitraža neposredno vplivala.
24
Erjavec pričakuje, da bo komisija poleg formalne podala tudi konkretno podporo arbitraži Zunanji minister Karl Erjavec še čaka na uradni odgovor Evropske komisije na pismo o hrvaških kršitvah arbitražne odločbe.
37
Video: Hrvaški policisti vsak dan opominjajo slovenske ribiče na sredi Piranskega zaliva Po arbitražni odločitvi glede morske meje med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu ni miru.
110
izbor //svet
Kazalo