Kriza v Sudanu
Al Bašir zaradi Darfurja obtožen genocida
Mednarodno kazensko sodišče mora izdati nalog za aretacijo, 14. julij 2008 ob 18:07 Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je sudanskega predsednika Omarja Al Baširja obtožilo vojnih zločinov v Darfurju.
9
 • Sodišče v Haagu bo izdalo nalog za aretacijo
 • Sudan svari haaškega tožilca
 • Kitajska pomaga sudanski vladi v Darfurju
  7
  13. julij 2008 ob 09:38 Najnovejši dokazi, do katerih se je dokopala britanska mreža BBC, kažejo, da naj bi Kitajci v Darfurju pomagali sudanski vojaški vladi.
  Križnar: Darfur je naše dvorišče, ukrepajmo!
  15
  23. april 2008 ob 10:06 ZN ugotavlja, da je zaradi spopadov v Darfurju umrlo že 300.000 ljudi. "Evropa se mora 'zbrihtati', to je njeno dvorišče," je za MMC dejal Tomo Križnar.
  Darfurski uporniki pokazali zobe
  2
  17. december 2007 ob 12:53 Uporniki iz nemirnega Darfurja so zadali hud poraz sudanski vojski, ko so napadli njen konvoj in zajeli 29 vojakov.
  Islamski ritmi za pomoč Darfurju
  21. oktober 2007 ob 22:18 Na londonskem stadionu Wembley so na dobrodelnem koncertu za Darfur nastopili največji muslimanski glasbeni zvezdniki.
  Svet združen za pomoč Darfurju
  16. september 2007 ob 17:31 Svet se je združil v pozivih za konec krize v Darfurju, kjer je v štirih letih oboroženih spopadov umrlo že več kot 200.000 ljudi.
  Gadafi glede Darfurja kot Drnovšek
  5
  9. september 2007 ob 09:16 Libijski voditelj Moamer Al Gadafi je generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu zagotovil podporo pri iskanju rešitve za Darfur.
  Ban za politično rešitev v Darfurju Nemirno sudansko pokrajino Darfur je obiskal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je obljubil povečanje pritiska za politično rešitev.
  Ban Ki Mun na obisku v Sudanu Generalni sekretar Ban Ki Mun je na obisku v Sudanu, kjer bo skušal pripomoči h končanju dolgoletnega nasilja v Darfurju.
  V Darfur izključno afriški vojaki Predsedujoči Afriški uniji Alpha Oumar Konare je dejal, da AU ne potrebuje zunanje pomoči za novo mirovno misijo v Sudanu.
  4
  Mia Farrow za Darfur tudi v zapor Ameriška igralka Mia Farrow se je ponudila, da gre lahko v zapor namesto pomembnega sudanskega borca za Darfur.
  3
  V Darfur tudi enote Evropske unije? V okviru mešane misije ZN-a in Afriške unije bo v Darfur odšlo 26.000 pripadnikov mirovnih sil, EU bo o napotitvi svojih sil še razmislil.
  1
  Afrika želi iz brezna revščine Afriški voditelji na vrhu 53-članske Afriške unije razpravljajo o prihodnosti celine, med drugim tudi o oblikovanju vseafriške vlade.
  2
  Svet je Darfur pustil na cedilu Mednarodna konferenca, namenjena reševanju stanja v Darfurju, se je končala z obljubami, a brez konkretnih korakov.
  4
  Bush se je zavzel za Darfur Predsednik ZDA George Bush je zaostril ameriške sankcije proti Sudanu, ker ta ni hotel končati prelivanja krvi v Darfurju.
  1
  Članici VS-a kršita embargo ZN-a? Amnesty International je Kitajsko in Rusijo, stalni članici VS-ja, obtožil, da Sudanu dobavljata orožje in s tem kršita embargo ZN-a.
  ICC išče sudanska osumljenca Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo prve mednarodne tiralice za aretacijo osumljenih za vojne zločine v sudanski pokrajini Darfur.
  Svet in zvezdniki za akcijo za Darfur Po vsem svetu so se zbrali protestniki, ki zahtevajo posredovanje, da bi se nasilje v sudanski pokrajini Darfur le končalo.
  1
  Sudan pod krinko ZN-a tihotapil orožje Sudanska vlada naj bi svoja letala prebarvala v belo in tako pod pretvezo, da so to letala ZN-a, v Darfur prevažala orožje.
  4
  Mešane sile korak bližje Darfurju Sudan naj bi z Združenimi narodi in Afriško unijo dosegel dogovor o napotitvi mešanih mednarodnih sil v pokrajino Darfur.
  Kazalo