Gradnja prvega fuzijskega reaktorja
Podpisan sporazum o gradnji Iterja
Čez 10 let nov vir energije?, 21. november 2006 ob 14:39 Prihodnje leto se bo začela gradnja fuzijskega reaktorja Iter, ki bo imel sedež v raziskovalnem centru na jugovzhodu Francije.
Projekt Iter potrjen tudi uradno
24. maj 2006 ob 14:43 Države, ki sodelujejo pri projektu Iter, so v Bruslju uradno podpisale sporazum o gradnji fuzijskega reaktorja na jugu Francije.
Iter dobil vodje projekta
3. april 2006 ob 14:17 Organizacijo Iter, ki vodi projekt izdelave fuzijskega reaktorja, vodi japonski znanstvenik Kaname Ikeda.
Pri Iterju odslej tudi Indija
7. december 2005 ob 09:36 Indija je postala zadnja država, ki se je pridružila projektu gradnje prvega fuzijskega reaktorja na svetu.
Kaname Ikeda bo prvi mož Iterja
8. november 2005 ob 11:25 Japonskega diplomata Kanameja Ikedo so imenovali za generalnega direktorja projekta fuzijskega reaktorja Iter.
Prvi fuzijski reaktor Iter bo v Franciji
28. junij 2005 ob 10:12 Države partnerke v projektu Iter so v Moskvi sklenile, da bo poskusni jedrski fuzijski reaktor na jugu Francije v Cadarachu.
Iterja naj ne bi bilo na Japonskem
14. junij 2005 ob 14:54 Japonski mediji pišejo, da se bo Japonska skorajda zagotovo odpovedala lokaciji za fuzijski reaktor Iter, predvsem zaradi visokih stroškov.
Japonska se še poteguje za Iter Japonska je sporočila, da ni odstopila od kandidature za kraj postavitve prvega fuzijskega reaktorja na svetu.
Japonska se bo odpovedala Iterju Tokio se je pripravljen odpovedati kandidaturi za gradnjo termonuklearnega reaktorja Iter v Rokašo Muri na severu Japonske.
Slovenska pomoč pri razvoju Iterja Veliko vlogo pri razvoju prvega fuzijskega reaktorja na svetu, ki bo najverjetneje stal v Franciji, bo odigrala tudi Slovenija.
Potočnik na Japonskem o Iterju Evropski komisar za znanost in raziskovanje Janez Potočnik se bo na Japonskem pogovarjal o usodi fuzijskega reaktorja Iter.
Chirac želi dogovor z Japonsko Francoski predsednik Jacques Chirac verjame, da se bosta EU in Japonska kmalu dogovorila o izgradnji eksperimentalnega fuzijskega reaktorja.
EU bi Iter gradil na lastno pest EU namerava začeti gradnjo fuzijskega reaktorja še pred koncem leta, gradnjo pa bodo začeli z mednarodnim sporazumom ali brez.
PONUDBA JAPONSKI GLEDE REAKTORJA EU je Japonski predstavil ponudbo, ki naj bi jo prepričala, da se odpove gradnji fuzijskega reaktorja na svojem ozemlju.
KJE BO STAL PRVI FUZIJSKI REAKTOR? Šeststranski pogovori na Dunaju o lokaciji prvega fuzijskega reaktorja na svetu so se končali brez dogovora.
KJE BO PRVI FUZIJSKI REAKTOR? Članice Iterja se v Washingtonu niso mogle zediniti o lokaciji prvega fuzijskega reaktorja zaradi političnih nestrinjanj med državami.
Kazalo