Danes so štirinožci dobrodošli v večini kampov. Še več: veliko kampov se je na svoje pasje goste zelo dobro pripravilo. Foto: Slavka Brajović Hajdenkumer
Danes so štirinožci dobrodošli v večini kampov. Še več: veliko kampov se je na svoje pasje goste zelo dobro pripravilo. Foto: Slavka Brajović Hajdenkumer

Če taborimo s psom, prioriteta pri izbiri parcele najbrž ne bo več le bližina morja. Pasje dobra parcela bo mora biti namreč izdatno senčna in odmaknjena od osrednjega vrveža na plaži. Tako bomo sebi in drugim zagotovili potreben dopustniški mir.

false
Kampi brez obilice naravne sence za kampiranje s psom niso primerni, četudi so ti tam dobrodošli. Zato se vedno prepričajmo, koliko naravne sence imamo v kampu na razpolago! Foto: Slavka Brajović Hajdenkumer

Ljubitelji narave stavimo na počitnice pod milim nebom. Če imamo psa, si boljšega dopusta skoraj ni mogoče predstavljati, saj je kuža ves čas s svojo družino, stalno na prostem.

false
"Vsekakor pa moramo odgovorni lastniki psom brez izjeme onemogočiti prosto raziskovanje in pohajkovanje po kampu!" Foto: Slavka Brajović Hajdenkumer

Kampiranje je zelo primerno tudi za družine s psi, saj je počitnikovanje v »hiši brez sten« našim štirinožcem še posebej pisano na kožo. A za prijetno in varno kampiranje s psom so potrebni razmislek, priprave in dosledno upoštevanje tega, da v kampu nismo sami, temveč so okoli nas ljudje, ki so se počitnic prav tako veselili vse leto in morda niso ljubitelji psov.

Ljubitelji narave stavimo na počitnice pod milim nebom. Če imamo psa, si boljšega dopusta skoraj ni mogoče predstavljati, saj je kuža ves čas s svojo družino, stalno na prostem. Skratka privilegij, ki mu ga lahko v vsakodnevnem življenju le redko privoščimo. Toda, da bi bilo kampiranje s psom vsem udeleženim v veselje, sta potrebna skrben razmislek in dobra priprava.

Je moj kuža dovolj dobro socializiran in vzgojen, navajen drugih ljudi in psov; smo ga navadili na različne zvoke v okolju, da ne bo neprestano bevskal; ga lahko kakšno uro pustimo tudi samega na varnem privezu ali v pasjem boksu; ga obvladamo do te mere, da nam ne bo njegova prisotnost pokvarila dopusta ali še huje: bo pes moteč in nevaren za okolico? Sem vas prestrašila? Upam, da ne.

In vendar so to vprašanja, ki si jih moramo zastaviti pred vsako odločitvijo, da bomo skupaj s psom gostovali v tujem kraju, drugem stanovanju ali skupaj s psom kampirali. Če smo si na samoizpraševanja odgovorili vsaj približno pritrdilno, se lahko s svojim psom brez skrbi odpravimo na skupne počitnice. Skoraj kamor koli, ne le v kamp!

V kamp z veliko naravne sence!
Danes so štirinožci dobrodošli v večini kampov. Še več: veliko kampov se je na svoje pasje goste zelo dobro pripravilo. Zgradili so jim posebne tuše, kjer lahko psa po vsakokratnem plavanju in namakanju v morju speremo s sladko vodo, označili pasjo plažo, v marsikaterem kampu imamo na voljo posebne točke s privezi in stalno svežo vodo, koše, namenjene pasjim iztrebkom, ponekod so označene tudi površine, ki so jih namenili pasji toaleti. Na recepciji kampa pa bomo poleg informacij o zdravstveni oskrbi zelo verjetno dobili tudi informacije o najbližji veterinarski pomoči. Vse skupaj niti najmanj ne preseneča, saj bomo za bivanje psa najpogosteje odšteli skoraj toliko kot za še enega otroka. In vendar, prav vsi kampi živalim niso naklonjeni, zato vedno preverimo, ali so v našem izbranem kraju dobrodošli tudi psi. Kampi brez obilice naravne sence za kampiranje s psom niso primerni, četudi so ti tam dobrodošli. Zato se vedno prepričajmo, koliko naravne sence imamo v kampu na razpolago!

Pasje dobra parcela
Ko smo našli ustrezen kamp, poiščemo primerno parcelo. Če kampiramo s psom, prioriteta pri izbiri parcele najbrž ne bo več le bližina morja. Pasje dobra parcela bo mora biti namreč izdatno senčna in odmaknjena od osrednjega vrveža na plaži. Tako bomo sebi in drugim zagotovili potreben dopustniški mir. Saj vendar ne želimo, da se bo pes oglasil, in oglasil se seveda skoraj zagotovo bo, vsakič, ko mimo parcele vehementno stopiclja sosedov kužek ali mimo pridirja gručica razposajenih otrok. Sploh če je naš kuža majhen, kodrast ali kako drugače zelo zanimiv, se nam utegne zgoditi, da si ga bo hodila ogledovat polovica kampa z majhnimi otroki. Morda bodo »plišastega« kužka želeli neprestano tudi božati. Ker si sami ne želimo stalnih obiskov, naši psi pa ne neprestanega trepljanja po glavi, je dobro razmisliti o zasilni zastirki, ki bo dajala vtis, da si želimo nekaj zasebnosti. Pomaga pa tudi, če otrokom prijazno pojasnimo, da tudi kuža potrebuje svoj mir in počitek. Če je kuža bolj reaktivne narave, pa je zastirka sploh pametna odločitev, ki nam bo prikrajšala marsikatero zadrego. Vsekakor pa moramo odgovorni lastniki psom brez izjeme onemogočiti prosto raziskovanje in pohajkovanje po kampu! To pomeni, da svojo parcelo ogradimo, ali pa je pes privezan na daljšem povodcu, ki ga ne more pregrizniti, ali je v boksu. Na sprehodih po kampu imamo psa stalno na povodcu, pes pa naj ima na počitnicah na razpolago ves čas svežo pitno vodo!

Pasje potrebščine
Med pakiranjem za na pot imejmo v mislih tudi pasjo prtljago. Vanjo poleg pasjih dokumentov, potrebnih skled za hranjenje, hrane, s katero psa hranimo tudi doma, da ne bomo kampa nemudoma zaznamovali z drisko; pasje potovalne lekarne; rezervne ovratnice ali oprasnice s kontaktnimi podatki o lastniku, krajšega in daljšega povodca; improviziranega priveza v obliki klina, ki ga dobimo v skoraj vsaki trgovini z izdelki za male živali; vrečk za iztrebke, sodi tudi boks. Ta nam omogoča, da je pes, v času naše krajše odsotnosti na varnem. Če je pes v boksu, so varni tudi drugi obiskovalci kampa in naša oprema. Primeren je tudi privez, a psa lahko v naši odsotnosti zmotijo drugi psi ali vsiljivi obiskovalci in kaj hitro lahko pride do neljubih dogodkov. Zato je boks, v hladni senci, res dobra rešitev, ko moramo skočiti v trgovino ali pomiti posodo. Nujno pa je, da je na bivanje v boksu kuža navajen že od doma. Če ni, ga nanj privajajmo postopoma. Vanj ga prijazno povabimo s priboljški. Sprva naj se kuža v boks odpravlja sam in vrat za njim ne zapiramo. Ko kuža boks sprejme kot »svoj prostor«, ga zlagoma zapiramo najprej za krajši in pozneje za daljši čas. Ko bo ugotovil, da se vedno vrnemo, bo boks postal njegova »hiša«.

Počitnice v naravi terjajo stalno preverjanje, ali ima naš kuža, kljub zaščiti, morda klope, ki jih učinkovito odstranimo s pomočjo posebnih pincet. Po obisku obmorskih krajev pa nikar ne pozabimo na preventivno zaščito proti srčni glisti, več pomembnih informacij nam zagotovi naš veterinar. Kampiranje omogoča dejavne počitnice in je primerno za ljubitelje narave, ki ljubijo počitnikovanje ob žuborenju potoka, valovanju morja, žvrgolenju ptic in hlajenju čričkov. Prisotnost sproščenega vodnika in dejavnosti v naravi, ki naj se odvijajo zgodaj zjutraj in zvečer, pa so na kožo pisane tudi psom. Zato je za »pesjanarje« kampiranje, z nekaj sreče, najboljša mogoča izbira dopusta!

Če taborimo s psom, prioriteta pri izbiri parcele najbrž ne bo več le bližina morja. Pasje dobra parcela bo mora biti namreč izdatno senčna in odmaknjena od osrednjega vrveža na plaži. Tako bomo sebi in drugim zagotovili potreben dopustniški mir.

Ljubitelji narave stavimo na počitnice pod milim nebom. Če imamo psa, si boljšega dopusta skoraj ni mogoče predstavljati, saj je kuža ves čas s svojo družino, stalno na prostem.