Nasveti

Praznične tegobe pasjih kosmatincev

Ob poku petard psi nikoli ne bodo sproščeni

28. december 2015 ob 11:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Rajanje v zadnjem mesecu leta je navadno prijetno za ljudi, a mnogo manj za pse, ki se lahko panično bojijo nenehnega pokanja in drugih zanje nenavadnih zvokov ter množic ljudi. Zato v tem času potrebujejo posebno skrb in pozornost.

Če se nam je pes pridružil že kot mladiček, je zelo priporočljivo, da ga od malega postopno navajamo na najrazličnejše zvoke. Bolj kot se bo pes počutil sproščeno tudi v zelo glasnih okoljih, manjša je verjetnost, da se bo bal poka pirotehničnih sredstev.

Psa začnemo navajati na različne zvoke tako, da mu doma predvajamo nenadne zvoke v času, ko se psu dogaja nekaj prijetnega. Pripravimo mu okusne priboljške in tiho predvajamo različne nenadne zvoke ter psa ves čas nagrajujemo.

Ob poku petard psi nikoli ne bodo sproščeni
Če se pes počuti sproščeno, lahko jakost zvoka povečamo. Pes bo tako nenadni zvok povezal s pozitivno posledico - slastnim priboljškom. Pomembno je, da se pes na zvok privadi hitro in popolnoma sproščeno vzame hrano. Če psa postane strah, zmanjšamo jakost zvoka do mere, da je pes spet sproščen. Prav tako se lahko kak decembrski dan odpravimo ven s psom prav z namenom, da bi ga navadili na zvok petard. Izberemo si mesto, kjer zvok ni preveč glasen, in se s psom poskusimo zelo intenzivno igrati ter vaditi vaje, ki jih pes že obvlada in jih z veseljem izvaja. Pes bo tako zvok petarde morda lahko povezal s pozitivnim počutjem. Mnoge kosmatince pa bo ta zvok, kljub privajanju, vedno plašil in ob poku petard nikoli ne bodo sproščeni.

Vsakodnevni sprehodi
Za vsakodnevne sprehode v veselem decembru je vsekakor primernejše obrobje mesta, kjer je zvok pirotehničnih sredstev neslišen oziroma slabše slišen. Psa, ki se pokov boji, imejmo obvezno na povodcu. Če je kosmatinec zelo plašen in lahko v primeru poka odreagira z begom, je v tem času izjemoma priporočljiva tudi uporaba zateznih ovratnic, saj bomo lahko le tako psu onemogočili, da si v paniki sname ovratnico in zbeži. Prav v božično-novoletnem času smo namreč priča nemalo primerom, ko se psi zaradi strahu snamejo z ovratnice ter zbežijo neznano kam. V času največje uporabe pirotehničnih sredstev (med 26. 12. in 1. 1.) se poskušajmo izogniti sprehodu po mestu in bolj obiskanih ulicah. Izberemo si lokacije, na katerih je verjetnost, da bomo srečali mimoidoče, manjša. Če nas družba ljudi, ki uporabljajo pirotehnična sredstva vendarle preseneti, psa takoj pripnimo in se ji, kar se da hitro, izognimo. Kljub vsemu pa poskušajmo ostati mirni in ne delajmo nepotrebne panike, saj bo tudi kosmatincu tako lažje. Ravno nervoza lastnikov, nemalokrat še preden se kaj zgodi, se prenese na psa, ki zazna še tako neznatno spremembo v našem vedenju. Zato je zelo pomembno, da ko zaslišimo pok petarde ali kakšnega drugega pirotehničnega sredstva, ostanemo kar se da mirni.

Potrudimo se in mirno pokličimo psa. Če je pes umirjen, ga nagradimo z okusnim priboljškom, ponovimo kakšen trik, ki ga pes z veseljem izvaja, in nadaljujemo sprehod. Nikakor pa prestrašenega psa ne vzemimo v naročje ali z njim panično zbežimo! Če pes pokaže vznemirjenost ali strah, ostanimo mirni in poskušajmo preusmeriti njegovo pozornost na kaj, kar mu bo prijetneje.

S psom tudi na praznične prireditve?
Sprehod po mestu med prazniki je lahko zelo prijeten tako za nas kot za našega psa, a le, če smo prepričani, da bo pes tudi v množici ljudi lahko povsem sproščen. Praznične prireditve na ulice namreč privabijo veliko ljudi, otrok in drugih psov, poleg tega pa zadnji mesec v letu navadno zaznamujeta pokanje in hrup vseh vrst, ki se ga lahko psi panično bojijo. Če je vaš kosmatinec vajen običajnega mestnega vrveža in je njegovo vedenje vzorno, se bo tudi na sprehodu po prazničnih ulicah in prireditvah, kot je denimo božični sejem, najverjetneje počutil lagodno. V tem primeru je obisk mesta v predprazničnem času s psom celo zaželen, saj bo to zanj le priložnost več za dodatno socializacijo. Pa vendar ne pozabite na kakšen slasten priboljšek, ki vam pomaga pridobiti njegovo pozornost tudi ob nepredvidenih dogodkih, ki jih v gneči navadno ne manjka. V mestni gneči moramo biti še posebej pozorni na psa (pazimo, da psa kdo od mimoidočih ne pohodi ali sili vanj) in njegovo vedenje, s katerim sporoča svoje počutje. Če zaznamo, da psu postaja nelagodno (ušesa ima nazaj, živčno pogleduje naokoli, rep ima spodvihan pod sabo, ne želi naprej in podobno ... ) se skupaj z njim odpravimo v mirnejšo ulico ali kotiček, kjer se pes lahko sprosti in sprehod nadaljujmo po mirnejši poti.

Če je pes nesproščen, ljudem, še posebej otrokom, ne dovolimo, da ga božajo, ogovarjajo ali kakor koli silijo vanj, saj se pri prestrašenem psu možnost, da bo odreagiral agresivno, poveča. Vsekakor se izogibajmo prireditvenim prostorom s hrupno glasbo, "našemljenim" in vinjenim ljudem, ki lahko psa dodobra prestrašijo. Če vaš kuža ni navajen mestnih sprehodov in množic, ga raje pustite doma. Socializacija naj namreč, da bi bila uspešna, poteka zlagoma, saj le tako psu omogočimo postopno privajanje na zanj novo okolje, večje število ljudi, različne zvoke in podobno.

Silvestrovanje - bojno polje
Tako nekako bi psi, če bi znali govoriti, verjetno opisali pokanje, ki smo mu priča ob prehodu starega v novo leto, saj kosmatince ti zvoki praviloma spravljajo v res veliko stisko. V času največjega novoletnega praznovanja zato psom pomagajmo - umaknimo jih v prostore, kjer je zvok slabše slišen ter zatemnimo okna, da jim prihranimo nenadne svetlobne učinke, ki jih povzročajo rakete. Psu ponudimo tudi kakšno interaktivno igračo, napolnjeno s slastnimi priboljški ali okusno kost, s katero se bo lahko dodobra zamotil. Za posebno plašne pse je smiselno razmisliti tudi o pomirjevalih. Na trgu je veliko naravnih pripravkov za pomiritev, seveda pa se lahko po posvetu z veterinarjem odločite tudi za pomirjevala, ki se uporabljajo v veterinarski medicini. Sama bi se za to odločila samo v primeru, ko je pes resnično močno v stresu. Sicer pa lahko praznike preživimo tudi v krajih, kjer zvok petard ni tako močno slišen in tako poskrbimo, da psi niso vznemirjeni.

Nuša Pečnik, inštruktorica pasje šole PES in pol Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • cockatoo 29. december 2015 ob 08:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Prizanesite prosim s tem divjanjem, pijančevanjem in predvsem pokanjem vsem tako živalim kot tudi ljudem. Praznujte kulturno, sproščeno in lepo, ne da se boste vaših dejanj sramovali še dolgo v prihodnost.
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!