Foto: Allan Brooks/Wikimedia Creative Commons
Foto: Allan Brooks/Wikimedia Creative Commons


Gre za vrsto tukalice oz. mlakoša, imenovano zapatska tukalica, Cyanolimnas cerverai (Zapata Rail) iz reda žerjavovci (Gruiformes), družina tukalice (Rallidae)*.
Na otoku Kuba sicer živi najmanj 300 vrst ptic, veliko je tam endemičnih vrst, najbolj znana endemična vrsta je kubanski trogon (Priotelus temnurus), ki je narodni simbol Kube, ker njegove brave spominjajo na kubansko zastavo.
Močvirja Kube zavzemajo okoli 8,26% ozemlja države in vključujejo habitate z edinstvenim rastlinstvom in živalstvom. Območje je znano tudi po tem, da se je tu zgodila izjalovljena invazija na Prašičji zaliv. V teh pogosto mangrovih močvirjih je bilo naštetih preko 230 vrst ptic. 3 vrste so tu endemiti območja: imenovana zapatska tukalica, pa še zapatski vrabec (Torreornis inexpectata) in zapatski stržek (Ferminia cerveai). Zapatski tukalici menda grozi izumrtje zaradi naselitve makijev in eksotičnih morskih zmajev (Vidmar 2010).
*= Iz Wikipedije, proste enciklopedije: Družina ptic tukalice (Rallidae) so velika skupina manjših do srednje velikih ptic, ki vključujejo rodove mokož Rallus, tukalica Porzana, vranje tukalica Limnocorax, kosec Crex, vodne putke Gallinula, mala sultanka Porphyrula, sultanka Porphyrio in liska Fulica (zapatske tukalice naša Wikipedija sploh ne omenja!).