Blog

Zapatska tukalica opažena

Na otoku Kuba sicer živi najmanj 300 vrst ptic,

10. april 2015 ob 18:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po skoraj 40 letih, odkar je bila redka ptica zadnjič opažena, je vztrajen ornitolog v rezervatu Parque Nacional Ciénaga de Zapata na jugozahodu otoka Kuba prvič opazil že predvidoma izgubljeno močvirsko ptico, ki sodi med kritično ogrožene vrste.

Gre za vrsto tukalice oz. mlakoša, imenovano zapatska tukalica, Cyanolimnas cerverai (Zapata Rail) iz reda žerjavovci (Gruiformes), družina tukalice (Rallidae)*.
Na otoku Kuba sicer živi najmanj 300 vrst ptic, veliko je tam endemičnih vrst, najbolj znana endemična vrsta je kubanski trogon (Priotelus temnurus), ki je narodni simbol Kube, ker njegove brave spominjajo na kubansko zastavo.

Močvirja Kube zavzemajo okoli 8,26% ozemlja države in vključujejo habitate z edinstvenim rastlinstvom in živalstvom. Območje je znano tudi po tem, da se je tu zgodila izjalovljena invazija na Prašičji zaliv. V teh pogosto mangrovih močvirjih je bilo naštetih preko 230 vrst ptic. 3 vrste so tu endemiti območja: imenovana zapatska tukalica, pa še zapatski vrabec (Torreornis inexpectata) in zapatski stržek (Ferminia cerveai). Zapatski tukalici menda grozi izumrtje zaradi naselitve makijev in eksotičnih morskih zmajev (Vidmar 2010).

*= Iz Wikipedije, proste enciklopedije: Družina ptic tukalice (Rallidae) so velika skupina manjših do srednje velikih ptic, ki vključujejo rodove mokož Rallus, tukalica Porzana, vranje tukalica Limnocorax, kosec Crex, vodne putke Gallinula, mala sultanka Porphyrula, sultanka Porphyrio in liska Fulica (zapatske tukalice naša Wikipedija sploh ne omenja!).

Bojan Dolenc Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.

 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!