Nasveti

Striženje pasjih krempljev je zelo pomembno

Kot pri ljudeh, če imajo premajhne čevlje

7. december 2016 ob 06:44
Ptuj - MMC RTV SLO

Kremplji psom rastejo celo življenje in psi si jih sami brusijo s tem, ko hodijo po tršem terenu. Kaj pa, če so kremplji predolgi?

Pri živalih, ki imajo normalno stavo nog, torej stojijo pravilno, praktično nikoli ni težav s predolgimi kremplji, ker si jih sami izrabijo do tiste dolžine, kot mora biti.

Kot pri ljudeh, če imajo premajhne čevlje
Malo drugače je pri starejših živalih ali pri živalih, ki nimajo pravilnega stava nog. Vedeti moramo, da so ti nohti že predolgi. Tu se vidi, da se prst zvija že v desno, prav tako se dogaja tukaj, in ti krempeljčki jim že predstavljajo težavo. Če bi psičko lahko vprašali, bi nam zagotovo rekla, da jo boli. Po navadi povem lastnikom, da je to podobno kot pri ljudeh, če imajo premajhne čevlje in jih začnejo žuliti.

Težavno je striženje popolnoma črnih krempljev
Res je treba pozornost nameniti krempljem in jih striči. Težava pa je v tem, da imajo živali, kot je ta psička, popolnoma črne kremplje. Ker sta v nohtu krvna žila in živec, lahko strižemo do določene meje, naprej pa je mrtev del. Ampak pri tej živali se ne vidi, kje je ta meja. Pri večini se vidi bel in temen del - do tam lahko strižemo.

Kaj se zgodi, če odstrižemo preveč?
Če se zgodi, da odstrižemo preveč, malo zakrvavi, mogoče je tudi malo boleče, ampak tudi to ni tako strašno. Huje je, če pustimo nohtke oziroma krempeljčke tako, kot je tule. En prstek je obrnjen v eno stran, eden pa v drugo - če tako pustimo, se bodo začeli zvijati.

Striženje pri veterinarju ali v pasjih salonih
Najbolje je, da to opravimo pri veterinarju ali v kakovostnih pasjih salonih. Spet je odvisno od tega, kakšne narave je žival in ali to dovoli. Včasih moramo dati pomirjevalo ali pa celo uspavalo, da lahko opravimo poseg, ker se živali branijo.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

M. L., dr. Emil Senčar Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!