Kovačičevi imajo kar osem odraslih mačk in dva mladiča, vendar je v stanovanju kljub temu mirno. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Kovačičevi imajo kar osem odraslih mačk in dva mladiča, vendar je v stanovanju kljub temu mirno. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Mačke se znajo prikupiti večini ljudi. Predstavnice pasme maine coon so s svojo daljšo dlako in z nastopaštvom pri tem posebej uspešne. Osvojile so tudi družino Kovačič. Ena izmed legend o izvoru te mačke je, da je pasma nastala s križanjem rakuna in domače mačke.

Samci lahko dosežejo zelo veliko težo
"Maine coon izhaja iz ameriške zvezne države Maine. Tam imajo ogromne farme. Država leži na severu, ob meji s Kanado. Podnebje je mrzlo. Tako je po naključju nastala malo večja domača mačka, seveda z značilnim značajem. Je zelo mirna, pametna mačka. Potem se je začela načrtna vzreja teh mačk, sprva v Ameriki, zdaj pa tudi v Evropi oziroma po vsem svetu. Za te mačke je značilno, da imajo srednje dolgo dlako – krajšo od perzijk, toda daljšo od domačih – in da so izredno velike. Vzrejni samci tehtajo med 8 in 10 kilogramov. Samice so malo manjše. Kastrirani samci pa lahko dosežejo tudi zelo veliko težo. Eden izmed mojih mladičev, ki je v Rimu in je kastriran, ima 17 kg. Takih, med 12 in 14 kg, pa je precej," je povedal Franjo Kovačič.

Kovačičevi imajo kar osem odraslih mačk in dva mladiča, vendar je v stanovanju kljub temu mirno: "To so izredno pametne živali. One si te privoščijo, ko vedo, da imaš čas, oziroma ko se z njimi igraš. Drugače pa spijo – na postelji, na kavču, povsod so."

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Mačke Maine coon
Živalski blues: Mačke Maine coon