Za Štefana Kurnika so živopisane papige polnopravni člani družine. Foto: Tina Kosec/BoBo
Za Štefana Kurnika so živopisane papige polnopravni člani družine. Foto: Tina Kosec/BoBo

Hrano odmerjam glede na težo. Te mladičke hranim in vsak dan tehtam. Da se normalno razvijejo, je odmerek hrane osem do deset odstotkov glede na njegovo težo.

Papiga
Glede socializacije je papigi človek starš in temu primerno se tudi potem odziva. Eno z drugim v sožitju, je poudaril Kurnik. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Kurnik iz Žabnice pri Kranju je vzgojil že ogromno živopisanih papig. Zanj so to polnopravni člani družine. Deli jih na socializirane in nesocializirane vrste, doma ima socializirane. Tistim, ki bi radi kupili papigo zaradi njenega videza, pa svetuje, naj si raje omislijo kakšno fotografijo ali sliko. Z njim smo opravili krajši pogovor, preberete ga lahko spodaj.


Gospod Kurnik, vi ste priznan dolgoletni gojitelj papig. Tudi danes, ko smo vas obiskali, je tukaj zelo živahno, imate kar veliko podmladka. Katere papige vse?
Ta trenutek, tam na inkubatorju, ste videli, imam tri mlade are, v sosednjem inkubatorju so štirje barabandi ali po slovensko gizdave papige. Tukaj imam pa žakoja in senegalce. Potem ste videli, da imamo v inkubatorju en jajček, upam, da bo uspešen, je jajček žakoja, zraven je pa še en jajček modročele amazonke. Za jajček modročele amazonke še ne vem, ker sem ga včeraj dal v valilnik, bom počakal pet do šest dni, pa ga presvetim in se bo videlo, ali je oplojen. Če bo oplojen, ga bom naprej valil, če pa ni oplojen, se pa zavrže. Bo pa mogoče tudi kaj drugega.

Vi ste ena taka nadomestna mama oziroma oče. V katerih primerih se odločite za tovrstno valjenje jajc?
Največkrat pustim, da se zvalijo po naravni poti. Ko pa vidim, da je rizično, pa posežem vmes. Pri rizičnem valjenju je zelo veliko dela, sploh pa potem s hranjenjem. Pri valjenju ni kaj posebnega, treba je paziti na vlago in temperaturo, pozneje, ko je ptica izvaljena, pa je problem hranjenja. Pri majčkenem je treba dati hrano na dve uri, dve uri in pol. Starejši kot je ptič, bolj se mu povečuje ta časovni razmik hranjenja, tako da je ena taka obveza, ampak je zelo lepa. Saj vidite, mene to osrečuje.

Kakšni so pa sicer pogoji? Videli smo, te papige, ko so majhne, niso operjene, slepe so, v inkubatorjih jih imate. Kakšni so ti pogoji v inkubatorju in kako odmerjate hrano?
Hrano odmerjam glede na težo. Te mladičke hranim in vsak dan tehtam. Da se normalno razvijejo, je odmerek hrane osem do deset odstotkov glede na njegovo težo. Kot sem rekel, ta časovni razmik je bolj pogost, sedem- do osemkrat na dan, potem se pa zmanjšuje. Ampak to je potem spet odvisno od ptice, koliko časa potrebuje, da se osamosvoji. Potrebuje recimo tri do štiri mesece, senegalci ne dosti manj, žako pa od 100 do 110 dni.

Kakšna je razlika med papigami, ki jih vzgojite vi, in tistimi, ki so jih hranili starši?
Te papige se pri nas kupujejo za hišne ljubljence in tako po naravni poti vzgojen ptič ne more biti nikoli tako socializirana kot pa v ujetništvu izvaljena pa potem v inkubatorju naprej ali vsaj dohranjena, če ne že od samega začetka. Glede socializacije ji je v bistvu človek starš in temu primerno se tudi potem odziva. Eno z drugim v sožitju.

Ves ta podmladek, ki je zdaj tukaj, je zelo dragocen, ker je pravzaprav plod vaših izkušenj. Verjetno ste se skozi izkušnje učili, tako da ste zdaj tako uspešni pri sami vzgoji oziroma gojenji?
Težko rečem upešen. Človek zmeraj teži še k boljšemu, pa naj bo gojitelj, naj bo zbiratelj. Če bi me to vprašali recimo pred 30 leti, da bom takole hranil, si nikoli ne bi tega zamislil. Mogoče bi pred 20 leti lažje kaj povedal o ročnem hranjenju. Tehnologija gre povsod naprej - in tudi pri ptičih, čeprav se čudno sliši. Samo hranjenje, samo valjenje je treba spremljati. Če bi moral zdaj od začetka, bi bil zelo velik korak verjetno in ne vem, ali bi ga zmogel. Tako pa se počasi nadgrajuje, dograjuje in kar gre.

Papige so lahko torej čudovit in zelo dober hišni ljubljenec, zelo se navežejo na človeka. Kaj bi vi rekli, kje so te prednosti tovrstnega ljubljenca?
Jaz zelo rad naredim primerjavo s pasmami psov. Vsaka pasma ima svoj značaj. Papagaje uvrščam v vrste, ki se zelo lepo socializirajo, pa v vrste, ki se ne socializirajo. Tem vrstam papagajev pravim eksotične vrste papagajev. Te socializirane imam sam doma, ker vem, da jo to čisto drug stik z živaljo, če je lepo socializirana in sodeluje v sožitju s človekom. Jaz pravim, kar ji daš, vse nazaj da, vse vrne.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Hrano odmerjam glede na težo. Te mladičke hranim in vsak dan tehtam. Da se normalno razvijejo, je odmerek hrane osem do deset odstotkov glede na njegovo težo.

Valjenje in hranjenje mladih papig
Valjenje in hranjenje mladih papig