Hrčki so zelo priljubljeni hišni ljubljenčki. Foto: Reuters
Hrčki so zelo priljubljeni hišni ljubljenčki. Foto: Reuters

Hrčki so poddružina glodavcev. Najbolj znana vrsta je sirijski hrček, imenovan tudi zlati hrček, ki je najpogostejši med hišnimi ljubljenčki. Hrčki so spolno zreli pri od šestih do osmih tednih, nosečnost pa traja od 15 do 18 dni. Tako se pogosto zgodi, da lastniki z novim hišnim ljubljenčkom v hiši kaj kmalu dobijo še podmladek.

Kmalu po prihodu privekali mali hrčki
"Žoržo je Lenka dobila za deseti rojstni dan oziroma za praznovanje, torej nekaj dni pozneje, ko ga je praznovala. Takrat smo verjeli, da smo ji kupili Žorža. In 14 dni pozneje smo ugotovili, da to ni samček, ampak je samička, pa ne zato, ker bi se toliko spoznali na spolne organe teh glodavcev, ampak zato, ker smo ugotovili, da ima, takrat smo mislili, devet mladičev," je v uvodu dejala Irena Bedrač.

V novem domu ni prišlo do oploditve
Hrčki potrebujejo malo prostora, zanje pa je preprosto skrbeti. Dobro se znajdejo tako v kletki kot v terariju. Pomembno pa je, da imajo dovolj prostora za razgibavanje. Žoržina kletka je seveda premajhna, da bi družina lahko ostala skupaj. "Takrat smo potem šli v trgovino, da vprašamo, kaj storiti. Pravzaprav pri nas ni prišlo do oploditve, in kolikor je lepo imeti mlado družino doma in jo spremljati od kotitve do večjih hrčkov, je pa tudi odgovornost," je dodala Bedračeva in pojasnila, da so enega hrčka sprva spregledali, tako da jih je bilo skupaj deset. V trgovini so jim rekli, da jih lahko prinesejo nazaj. Ob takojšnji vrnitvi bi jih uporabili kot hrano plazilcem, zato Bedračevi želijo živalce podariti tistim, ki bi jih radi imeli.

Več o hrčkih lahko pogledate v spodnjem prispevku. Oddajo O živalih in ljudeh lahko sicer spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Zlati hrčki
Zlati hrčki