Panda z
Panda z "omamno dišečim" imenom osvaja svet. Foto: Reuters

Več kot 18.000 ljudi je želelo videti priljubljeno pando na prvi javni predstavitvi, okoli 2.000 pa jih je osvojilo srečno vstopnico. Ti so skozi steklo opazovali vsak gib pande, ki ji je družbo delala mama Šin Šin.

"Žal nam je, da nismo mogli ugoditi željam vseh, za loterijo smo se odločili, da se žival prilagodi in da jo v prihodnje tako lahko vidi več ljudi," so sporočili iz živalskega vrta vsem tistim, ki niso bili izžrebani. Da pa ne bi ostali čisto praznih rok, pa so jim omogočili ogled prek videoprenosa, svet pa so obšle tudi fotografije.

Šjang Šjang, ki se je skotila pred šestimi meseci, lepo napreduje, tako da si skrbniki lahko oddahnejo. Na začetku so namreč s strahom šteli dneve in trepetali za njeno življenje. Pred petimi leti, ko je bila panda Šin Šin nazadnje breja, je namreč njen potomec poginil le nekaj dni po rojstvu. Za njene oskrbnike sta tako rojstvo male Šjang Šjang kot njen razvoj zelo velika razloga za veselje, saj je septembra minilo trideset let, odkar se je v živalskem vrtu Ueno Zoo v japonski prestolnici nazadnje skotila (in preživela) zadnja panda.

Izraz Šjang Šjang, zapisan s kitajsko pismenko, ki pomeni "omamno dišeč", je bil izbran med več kot 322.000 predlogi, ki so jih guvernerki japonske prestolnice Juriko Koike poslali ljudje.