Novice

Foto: "Za barvit podvodni svet ni treba v tropska morja, imamo ga pred nosom"

Evgen Suban - Pino, podvodni reševalec in fotograf

13. marec 2017 ob 20:24
Vipava - MMC RTV SLO

Evgen Suban iz novogoriškega Društva za podvodne dejavnosti Soča je z domačega in mednarodnih festivalov podvodne fotografije prinesel že precej nagrad, skrivnostni podvodni svet pa mnogim približa tudi na razstavah, zdaj še v novogoriški mestni hiši, zatem pa v knjižnici v Komnu.

Fotografira izključno v Jadranskem morju - in njegove fotografije dokazujejo, da za barvit podvodni svet ni treba v tropska morja, kajti izjemno živopisen je tudi naš Jadran.

Evgen Suban, doma z Gorjanskega na Krasu, nas je povabil na odkrivanje podvodnega sveta reke Vipave: "Pod vodo je povsod ogromno življenja. Res je, da je v morjih bolj barvito kot v rekah, toda tudi sladke vode imajo svoj čar. Predvsem sem vesel za reko Vipavo, da končno postaja vse bolj čista. Vanjo se znova vrača življenje, tudi postrvi že plavajo v prej skorajda izpraznjeni reki. Zanimivost globokih tolmunov Vipave pa so ogromni somi, tudi prek dva metra so veliki. Za potapljača je pravo doživetje, ko se iz oči v oči sreča z jato brkatih orjakov." Na tokratnem potopu jih nismo srečali, smo pa po vrnitvi na suho na bregu reke Vipave poklepetali predvsem o Pinovih – Evgen Suban je namreč med prijatelji bolj poznan kot Pino – morskih fotografijah in o njegovi reševalni dejavnosti pod vodo.

Pod vodo nikoli sam
Ob tokratnem potopu v reko Vipavo je Pina spremljal prijatelj in klubski potapljač iz društva za podvodne dejavnosti Soča – Bogdan Podobnik - Podobca. Prvo pravilo, tudi ko gre za fotografsko odkrivanje globin, je namreč: "Pod vodo - nikoli sam!" Suban poudarja: "Potapljači se gibljemo v okolju, ki nam ni naravno. V vodi živijo ribe, mi smo njihovi gostje. Nihče noče, da se mu zgodi kaj nepredvidenega, da v primeru slabosti ali napake ostane sam, da bi se torej počutil tako, kot bi se riba na suhem. Zato pod vodo vedno v dvoje!" Podobnik mu pritrjuje, ob tem pa še doda: "Tudi zame, ki nisem fotograf, je zanimivo spremljati Pinota in raziskovati dele reke, kamor se sicer sam ne bi podal. Zagotovo nam Evgen, ko gremo z njim in za njegovim fotografskim aparatom, odkriva drugo dimenzijo rečnih globin."

Podvodni svet približati vsem
Evgen se je že pred potapljanjem ukvarjal s fotografijo. Ko se je priključil potapljačem v novogoriškem Društvu za podvodne dejavnosti Soča, pa ga je podvodna fotografija povsem zasvojila: "Hotel sem še ostalim ljudem, kateri zaradi raznoraznih razlogov tega prečudovitega podvodnega sveta ne morejo videti - ta pravljični svet prinesti na fotografijah iz vode, jim ga približati, jih navdušiti za drugo dimenzijo življenja." Bogdan se strinja: "Tudi mi, ki kar nekaj ur preživimo pod vodo, marsikaj spregledamo, zanimive podrobnosti kar nekako gredo mimo. Pino nas opozori na zanimive detajle, na živali, ki se skrivajo med travo, kukajo izza skal, na neverjetno rastlinje pod vodo. Pa tudi, ko kaj zanimivega, nenavadnega vidiš, lahko to kaj kmalu pozabiš, Pino pa vse to za vse nas 'ujame' v večnost."

Fotografira izključno v Jadranskem morju
Evgen se rad potaplja tako v reke kot v jezera, tudi kar nekaj jamskih potopov je že opravil, najbolj pri srcu pa mu je morje. In to naše – Jadransko morje. "Tisti, ki pravijo, da je slovensko morje prazno, nimajo prav. Že potop na piranski Punti te povsem navduši. Da v objektiv ujameš barvit in živo pisan podvodni živalski svet, ni treba v tropska morja. Imamo ga pred nosom …Potapljal sem se v celotnem Jadranskem morju in lahko rečem, da je to res pravljični svet," je navdušen Suban. Njegove fotografije, ki jih razstavlja doma in s katerimi se predstavlja tudi na mednarodnih festivalih, to dokazujejo. In kakšni živalski ali rastlinski motivi so mu pod vodo najljubši? "Težko je v lepem svetu izdvojiti nekaj, kar bi bilo najlepše. Če pa se že moram odločiti, potem so to nenavadne živalce, zelo barvite in čudnih oblik – morski polži. So izredno majhni – od nekaj milimetrov do največ dva centimetra, ki jih fotografiram z makrotehniko."

Brez bliskavice pod gladino ne gre
Pod vodo fotografira s kompaktnim fotoaparatom, želi pa si tudi zrcalnorefleksnega. Sicer pa je ob vsej potapljaški opremi in težkih jeklenkahza podvodnega fotografa izjemnega pomena tudi – bliskavica. "Fotograf si mora pod vodo nesti tudi svetlobo. Barve namreč z vse večjo globino bledijo, izginjajo. Rdeča barva se začne izgubljati že na petih metrih globine, z vsakim metrom globlje je spekter barv ožji. Šele ob pritisku na bliskavico odkriješ čarobnost tudi temnih globin, ki kar naenkrat zažarijo v barvah."

Podvodne fotografije zdaj razstavlja v avli mestne občine Nova Gorica, prihodnji teden bo razstava njegovih del v knjižnici v Komnu. Sodeluje na domačih in mednarodnih festivalih podvodne fotografije, kjer dosega odlične rezultate. Tako je na lanskem odprtem državnem prvenstvu Slovenije v podvodni fotografiji DRM Open16 dosegel tretje mesto v kategoriji kompakt in skupno peto mesto v vseh kategorijah. Na Odprtem državnem prvenstvu Hrvaške v podvodni fotografiji pa je lani dosegel drugo mesto v tematski fotografiji Ambient.

Je tudi podvodni reševalec
Evgen Suban pod vodo ne le uživa, pač pa tudi - rešuje. Kot reševalec potapljač je prek Društva za podvodne dejavnosti Soča sodeloval že v ogromno akcijah. "Večina jih je v rekah Soči in Vipavi. Vse so zahtevne in težke. Nesreče se dogajajo ob slabem vremenu in takrat je vidljivost v vodi praktično nič. Zato moramo biti izkušeni, usposobljeni in previdni. Predvsem ne smemo tvegati življenj podvodnih reševalcev. Vsaka akcija je zgodba zase. Po vsaki je analiza. In vsako reševanje izgubljenega življenja iz vode ti pusti tudi težke posledice na duši," pove Evgen. Potapljači se zato morajo nenehno usposabljati in Pino pravi: "Več kot si v vodi, bolj si pripravljen." In kolikokrat je pod vodo? "Tudi dvestokrat na leto," nam odgovori.

Lepe zgodbe iz globin vseh voda pa deli z vsemi nami - z razstavami in na spletni strani Društva za podvodne dejavnosti Soča Nova Gorica.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Fotografije: Evgen Suban

 • Podvodni svet Jadrana
Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 10

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • based god 13. marec 2017 ob 21:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  wow
  uno sipo je res vrhnunsko ujel pa škampa tut
  jadran je men 100x lepši od raznih "tropskih" fint, kjer se že 101 golazen skriva pod "rajskin" peskom da ne govorim o koralnih grebenih kjer te box jelyfish sesuje, če ne to te pa modroobročna hobotnica skratka cela štala
  +5
  -7
 • luckyss 14. marec 2017 ob 08:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Za barvit podvodni svet ni treba v tropska morja, imamo ga pred nosom"

  Saj je lepo, da cenimo to kar imamo...pretiravati pa spet ni treba ;)
  +2
  -7
 • skoviik 14. marec 2017 ob 11:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  včasih ja, včasih ma ne danes. 10 dni se dopustoval na Dugem otoku pa samo 1 morsko zvezdo sem videl...pa nisem neki aberveznik...Jadran je izropan do konca in kraja
  +4
  0
 • Semedelčan 14. marec 2017 ob 15:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pretiravati pa res ne gre. Kdor se je že kdaj potapljal v Rdečem morju zagotovo ne bo nikoli trdil, da je Jadran lepši, razen če je slep. Takšnih fotk, kot so te od Evgena Subana lahko v tropskih morjih naredi tudi manj izkušen fotograf vsak dan en kup, pri nas pa jih lahko le zelo dobri fotografi z zelo dobro opremo in z zvrhano mero potrpežljivosti.
  +5
  0
 • TIGR 14. marec 2017 ob 18:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Samo kdor se nikoli ni potapljal v Jadranu in kje v tropih lahko bluzi kot nekateri predhodniki. Jadran je večino (razen zelo redkih krajev) izropan do amena in razen "drobiža" ne vidiš skoraj nič.
  Tudi ponekod v tropih je podobno zato so še vedno najboljši kraji za potapljanje nacionalni parki nekje v tropih, kjer je ribolov prepovedan in se potopiš dobesedno v "ribjo juho"!

  Čestitke avtorju za fotke, ki so res TOP.

  P.S. Prvi komentar, ki nabija o vseh mogočih nevarnostih v tropih me je pa nasmejal do solz... :-))LOL
  +5
  0
 • Galaxy 14. marec 2017 ob 21:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne moreš verjet, da so vsi komentatorji pred mano so sami vrhunski potapljači, ki imajo za sabo 200 potopov in več na leto ( Google Sea ) so tudi potapljaški reševalci ( na blazini pri obali ) ter seveda vrhunski fotografi ( selfiji s telefonom za Facebook frende ) ...

  Z masko kupljeno v Šparu v poletni akciji 5 dni na morju so pa ja boljši od Pinota press

  p.s. Čudovite fotografije!
  0
  0
 • x67 15. marec 2017 ob 14:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  podvodnega sveta jadrana in rdecega morja se ne da primerjati !

  se pa lahko stvari obrnejo v nekaj letih ce bojo sle korale po belo obleko
  0
  0
 • elGringo 15. marec 2017 ob 16:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  nerad sinfam slovensko morje - se manj te fotografije, ki so res top, ampak primerjati piransko punto s tropskimi morji se mi zdi vseeno smesno.

  to kar vidimo danes v trzaskem zalivu je le bled ostanek tega, kar smo bili prica pred leti 80 prejsnjega stoletja in pred (skoraj) popolnim veckratnim unicenjem morskega dna zaradi nasega nespametnega ravnanja.
  +2
  0
 • paraBellum 16. marec 2017 ob 09:07
  Prijavi neprimerno vsebino
  based god

  # 13.03.2017 ob 21:43
  wow
  uno sipo je res vrhnunsko ujel pa škampa tut
  jadran je men 100x lepši od raznih "tropskih" fint, kjer se že 101 golazen skriva pod "rajskin" peskom da ne govorim o koralnih grebenih kjer te box jelyfish sesuje, če ne to te pa modroobročna hobotnica skratka cela štala


  Ponavadi tako govorijo ljudje, ki še niso bili v tropih.
  +1
  0
 • nanokiller 22. september 2017 ob 08:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  @skoviik

  Ne kvasi neumnosti....na globini 3m res ne najdeš škarpen in ostalih lepot.....bo potrebno globje...20, 30,40m....

  Do tja pa predvidevam, da nisi sposoben, zato komentarje rajši zadrži zase.
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!