Nasprotniki volkov v ZDA prestrezajo signale iz transponderjev in živali postrelijo. Foto: Pixabay
Nasprotniki volkov v ZDA prestrezajo signale iz transponderjev in živali postrelijo. Foto: Pixabay
false
Morske pse v zahodni Avstraliji so označili v okviru ohranitvenega programa, a so ljudje prestregli signale in jih polovili. Foto: Pixabay
false
Divji lovci v Indiji prestrežejo GPS-signale z ovratnic bengalskih tigrov. Foto: Pixabay

Na naravno okolje in vedenje tako ogroženih kot neogroženih živalskih vrst, ki so označene z transponderji, vplivajo tako lovci kot ljubitelji narave, saj lovijo radijske signale in se zlahka približajo divjim živalim, po poročanju BBC-ja opozarjajo znanstveniki. Zato so začeli raziskovati negativne vplive in škodo zaradi označevanja z lokacijskimi transponderji, sistem pa se mora spremeniti, da ga bo težje zlorabljati, so še opozorili.

Biolog na univerzi Carleton v Kanadi Steven Cooke je poudaril, da je vedno več znanstvenikov, ki raziskujejo živalske vrste s pomočjo označevanja s transponderji, vedno bolj zaskrbljenih zaradi nezaželenih posledic omenjene tehnologije. Takšen način raziskovanja in zaščite divjih živali, še posebej ogroženih vrst, je sicer sproduciral neverjetno pozitivne rezultate. Tako so na primer v okviru enega večjih projektov letno označili kar 100 tisoč rib in jih spustili v reko Kolumbijo, da bi proučevali število in migracijske vzorce, je dodal.

Označevanje živali s transponderji pa ima tudi temno stran, saj signale lahko prestrežejo tudi ljudje, ki imajo slabe namene. Profesor Cooke je v sodelovanju s skupino znanstvenikov raziskal številne skrb vzbujajoče primere, ko so označene živali postale lahka tarča divjih lovcev, fotografov pa tudi "ljubiteljev" narave.

Primeri lova na označene živali
Znanstveniki so navedli primer morskih psov v zahodni Avstraliji, ki so bili označeni v okviru ohranitvenega in zaščitnega programa, a to je pripomoglo zgolj k njihovemu pobijanju, saj so ljudje prestregli njihove radijske signale in jih zlahka polovili.

Drug primer je iz Indije in govori o divjih lovcih, ki so prestrezali GPS-signale iz ovratnic zaščitenih bengalskih tigrov. Komercialne ribiške barke so pogosto prestrezale radijske signale, da bi našle ribe in večje vrste čigar plen so. Nasprotniki zaščite in ponovne naselitve volkov v ZDA prav tako prestrezajo signale, da bi lažje polovili živali, še navajajo v raziskavi.

Nekateri narodni parki so sicer po Cookovih besedah že sprejeli ukrepe, da bi preprečili zlorabe, in sicer s prepovedjo vnosa radijskih sprejemnikov, ki lahko prestrežejo signale iz transponderjev.

Označevanje pomembno prispeva k zaščiti vrst
Profesor Brendan Godley, direktor centra za ekologijo na Univerzi Exeter iz Velike Britanije, je pojasnil, kako vedenje živali vpliva na njihovo ranljivost. Morski psi so v tem pogledu izredno ranljivi. Ker so ribiči vedeli približno lokacijo morskega psa, so ga zlahka zvabili v bližino z vabami, saj se morski pes takoj odzove. Kakšna druga živalska vrsta se ne odziva na takšen način in jo zato, čeprav je prav tako označena, veliko težje najdejo.

Označevanje po njegovih besedah pomembno prispeva k ohranitvenim dejavnostim in jih naredi veliko učinkovitejše. "Že po dveh tednih označevanja morskih želv, šlo je za orjaške usnjače, smo lahko pokazali, da morski park, ki smo ga postavili, zanje ni ustrezen," je navedel primer. S pomočjo tako pridobljenih podatkov so prav tako lahko ribiške ladje preusmerjali stran od območja, kjer so želve.