Le koga bi motilo, če bi bilo konju ime Mosan, in ne na primer Odin? Foto: Pixabay
Le koga bi motilo, če bi bilo konju ime Mosan, in ne na primer Odin? Foto: Pixabay

Islandska novičarska spletna stran IceNews tako navaja, da je Mednarodna zveza rejcev islandskih konjev (FEIF) pred kratkim sprejela odlok, po katerem morajo vsi konji nositi ime, ki se sklada z islandsko kulturno dediščino, če jih želijo rejci vpisati v uradni register, poročanje povzema BBC.

Povod za takšno odločitev je bila nedavna polemika, ki jo je sprožila rejka konjev Gudrun Hrafnsdottir, ko je želela svojo tri leta staro kobilo v register vpisati pod imenom Mosan, a je nato poseben dvočlanski odbor za imena njeno prošnjo zavrnil s pojasnilom, da se ime "ne sklada z islandskimi slovničnimi pravili", poročanje tamkajšnjega časopisa Frettabladid povzema spletna stran britanske nacionalne televizije.

Rejce je odločitev zelo razburila, še posebno zato, ker do zdaj sploh nihče ni vedel, da omenjeni odbor sploh obstaja. Jon Baldur Lorange, predstavnik registra rodovniških islandskih konj WordFengur, je pojasnil, da so bili odbor prisiljeni ustanoviti, da bi zajezili poplavo "obscenih imen", obstaja pa še en, bolj komercialen razlog: "Tujci ne želijo kupovati islandskih konjev s tujimi imeni."

Omejitev sicer velja le za tiste konje, ki jih želijo lastniki vpisati v bazo zaradi prodaje, nadaljnje (rodovniške) reje ali pa zgolj želijo potrdilo o rodovniku konja. Drugi lastniki lahko konja poimenujejo tako, kot želijo, še pravi.