Novice

Norveška kljub ostrim kritikam povečuje kvoto za kitolov

Ribiči lani ulovili le polovico dovoljenega števila kitov

7. marec 2018 ob 10:00
Oslo - MMC RTV SLO

Odločitev norveškega ministrstva za ribištvo, da za 28 odstotkov poveča kvoto za odlov kitov, je naletela na ostro nasprotovanje okoljevarstvenih organizacij.

V zadnjih letih so norveški ribiči ulovili manj kitov, kot je bila predpisana kvota, zato se je število kitov precej povečalo. Lani je bila kvota 999 kitov, ribiči pa so jih ulovili 432, kar je za tretjino manj kot leta 2015, ko so jih ujeli 660. "Upam, da kvote in vzpostavitev območij za lov pomenijo začetek dobre sezone za kitolovno industrijo," je ob napovedi povečanja kvote dejal minister za ribištvo Per Sandberg, ki je dejal, da je bila lanska kvota "najnižja v zadnjih letih." Po podatkih Osla naj bi bilo v norveških vodah več kot 100.000 ščukastih kitov.

Norveška je poleg Japonske edina država, ki dovoljuje lov na kite. Japonska trdi, da dovoljuje lov zgolj v znanstvene namene, a velik del mesa konča na krožnikih, poroča Guardian.

Kot kažejo dejstva, so se močno razredčile tudi vrste kitolovcev: leta 1950 je bilo okoli 350 ladij, s katerimi so lovili kite, lani pa le še 11 oz. skoraj polovica manj kot leto predtem. Kitolovci pravijo, da sta glavna vzroka za upad kitolova pomanjkanje kapacitet v tovarnah, kjer predelujejo kitovo meso, in visoka cena nafte. Ob tem navajajo tudi, da se kiti zaradi svetovnega segrevanja premikajo v čedalje hladnejše vode.

Na drugi strani pa okoljevarstveniki ocenjujejo, da je razlog za upad predvsem zmanjšanje povpraševanja potrošnikov. "Greenpeace verjame, da bi morala Norveška narediti logične korake v skladu s prepovedjo mednarodne komisije za kite, ki prepoveduje komercialni lov na kite, splošno razširjenim nasprotovanjem kitolovu in pomanjkanjem lokalnega trga ter bi morala zapreti nepotrebno in zastarelo industrijo," je dejal vodja organizacije na Norveškem Truls Gulowsen in ob tem dodal, da "norveški kitolov spada v preteklost, da obstaja zgolj zaradi ozkih političnih interesov in da bi ga morali čim prej ukiniti."

Od leta 1986 velja moratorij za komercialni kitolov, ki pa mu Norveška nasprotuje. Po nekajletni prekinitvi je leta 1993 znova dovolila lov na ščukaste kite.

K. T. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 34

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • QUENDI 7. marec 2018 ob 10:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  ....pa se Skandinavci prikazujejo kot vzor civilizaciji........pa tisti pokoli na Ferskih otokih.....pa Japonci s svojim čudaškim smislom za morsko hrano....in Azijci nasplošno......
  +41
  -8
 • komsomolec 7. marec 2018 ob 10:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  globalna zaščita kitov takoj! vojne ladje nad kitolovce.
  +26
  -10
 • ccc13e3085e2c27f20d0ac45f83065d349ec76a48eb8e248077099573b09b5f2 7. marec 2018 ob 11:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  QUENDI
  .in Azijci nasplošno......

  Kaj so pa zdaj Nepalci, Butanci in Uzbekistanci krivi?
  +16
  -3
 • vrtojb5 7. marec 2018 ob 11:52
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pravilno. Grinpisovce pa v ćuzo.
  +6
  -28
 • domen_92 7. marec 2018 ob 12:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  In kakšna je razlika med lovom na kite ali pa recimo tune oziroma ostale ribe? Če jim ravno ne grozi izumrtje ne vidim neke razlike. Glede na to da jih odstrelijo manj kot en odstotek letno( vsaj v zadnjih letih) verjetno to ne ogroža njihovega obstoja.
  +9
  -11
 • mb128 7. marec 2018 ob 13:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne vem ta članek me asocira na Slakonjo ko je oponašal Žižeka.
  Refren gre nekako tako. This progresiv intelektuals...
  Sicer pa ne vem zakaj je norveško ministerstvo sploh povečalo kvoto če pa še prejšnje niso dosegli?! A norvežane slučajno daje brezposelnost, a gre tukaj za problem naselbin?! Hja, vseh teh informacij, ki bi človeku pomagale, da si ustvari lastno mnenje ni vsaj v tem članku. Name zato to deluje po sistemu this progresiv intelektuals oz. članek je napisan tako, da pri bralcu sproži afekt.
  Mimogrede človek je žival, človek je a pax predator, človek je omnivor! To so dejstva in sprijaznite se že enkrat s tem. Ampak to še ne pomeni da lahko človek počne kar se mu zljubi. Če/ko ne bo plena to tudi pomeni da kaj kmalu ne bo več tudi človeka!
  +4
  -2
 • navigator007 7. marec 2018 ob 13:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Verjetno trenutno res ne ogrožamo obstoja kitov, ampak vseeno bi si morali priznati, da smo v odnosu do živali na splošno zelo primitivni, če ni to še preveč prijazen izraz za to, kar počnemo živalim.
  +25
  -2
 • grenadir 7. marec 2018 ob 13:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ah ubogi Norvežani.. Vsi premraženi, goli, bosi, laćni in asmatiki... Brez pobijanja kitov vsekakor ne bi preživeli..
  +29
  -3
 • politik kritik 7. marec 2018 ob 13:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Po eni strani nekateri norvežanov ne morejo prehvalit, po drugi strani so pa pravi barbari
  +19
  -1
 • r5 7. marec 2018 ob 13:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kitolov je velika črna pika za Norveško in Japonsko.
  +21
  -2
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!