Giboni skoraj vse svoje življenje preživijo v drevesnih krošnjah. Foto: Reuters
Giboni skoraj vse svoje življenje preživijo v drevesnih krošnjah. Foto: Reuters

Giboni hulok so razširjeni v Bangladešu, Indiji, Mjanmaru in na Kitajskem, nova vrsta, ki je dobila ime po junaku Vojne zvezd in se od drugih vrst rahlo razlikuje po videzu in oglašanju, pa biva v kitajski provinci Junan. Nekaj predstavnikov te vrste je mogoče najti tudi v delih Mjanmara.

A vrsti opic zaradi majhnega števila, na Kitajskem jih živi zgolj 200, podatka za Mjanmar pa nimajo, že grozi izumrtje. "Vzhičeni smo, da smo prišli do tega odkritja, a hkrati nas žalosti, da je vrsta že ogrožena. Svetovno zvezo za varstvo narave zato pozivamo, naj Skywalkerja uvrsti na seznam ogroženih vrst. Na sezamu so sicer številne manjše opice iz južne in jugovzhodne Azije, ki jim zaradi lova in krčenja bivalnega prostora grozi izumrtje," je za CNN povedal Samuel Turvey, eden izmed znanstvenikov, ki so poimenovali opico.

Turvey je pojasnil, da je vrsta opic svoje ime dobila zaradi dveh razlogov. Poleg tega, da so raziskovalci veliki oboževalci Vojne zvezd, kitajski zapis imena v dobesednem prevodu pomeni premik neba. "Ime se nanaša na vedenje gibonov, so odlični akrobati in pogosto se zdi, da kar letijo med drevesnimi krošnjami. Seveda pa ne škoduje, da si vrsta deli ime z ikono popularne kulture," je še povedal Turvey.