Želva je lahko hišni ljubljenček, ki pa zahteva veliko skrbi, predvsem pa se je treba zavedati njene dolge življenjske dobe. Foto: MMC RTV SLO
Želva je lahko hišni ljubljenček, ki pa zahteva veliko skrbi, predvsem pa se je treba zavedati njene dolge življenjske dobe. Foto: MMC RTV SLO

Maja imata nagon po gibanju, zato je treba poskrbeti tudi, da okoli njunega prostora postavimo ograjo, ki pa ne sme imeti nikakršnih lukenj, saj v tem času dobita takšen nagon, da si izkopljeta tudi luknjo pod ograjo in jima uspe zbežati, tako da imamo tudi večkrat v mesecu težave s tem, da ju iščemo po soseski.

Aljaž Herman
želva
Želvi sta definitivno zelo prijazni domači živali, za kateri pa je potrebnega veliko dela. Nista le živali, ki ju spustiš ven na travo in ju pustiš, je poudaril Aljaž Herman. Foto: MMC RTV SLO

Prepoznamo jih po oklepu, ki ščiti mehko telo pred zunanjimi vplivi in plenilci. Želve so simpatičen hišni ljubljenček, ki za lastnika ne kažejo posebnega interesa, v resnici pa se na človeka hitro navežejo.

So hišni ljubljenček, ki pa zahteva veliko skrbi, predvsem pa se je treba zavedati njihove dolge življenjske dobe.

Želvi dobili v letih 1985 in 1991
"Želvi smo dobili pred dobrimi 30 leti. Prvo je dobila babica, ki je delala v vrtcu kot računovodkinja. Tam se je v okolici aprila leta 1985 zadrževala nekaj časa želva in ker je nihče ni pogrešal, se je babica odločila, da jo bo vzela domov. Naslednjo pa smo dobili leta 1991. Očetov prijatelj je najprej skrbel za to želvo, nato pa se je odločil, da je skrb zanjo pretežka. Ker je vedel, da imamo pri hiši že eno želvo in zanjo skrbimo, se je odločil, da jo bo podaril očetu, in tako smo pač drugo želvo prinesli domov leta 1991," je dejal Aljaž Herman.

Želva da znak, kdaj je čas za prezimitev
"Sprva naš dedek ni vedel, da sta želvi živali z nestalno telesno temperaturo in da morata prezimiti, zato tudi na začetku zime ni ničesar ukrenil. Nekega dne je šel kosit travo, Jaka pa se je zaradi želje po prezimitvi močno zakopala, tako da je dedek ni videl, in jo je tudi ob košenju trave pokosil. Tako ima tudi vrhnji del oklepa poškodovan. Sprva je bil oklep nekoliko bel, vendar je sčasoma pridobil nazaj to temnorjavo barvo," je nadaljeval in dodal: "Najprej nismo vedeli, kako je treba, nato pa smo se postopoma začeli tudi zanimati in ugotovili, da želvi zaradi nestalne telesne temperature zimo prezimita in ju je treba tudi spraviti v neki temen prostor, ki ima temperaturo približno slabih deset stopinj Celzija, vendar mora biti pozitivno. Ko se začneta sami zakopavati in ko dosti manj jesta kot po navadi, dajeta že neki znak, da je čas za prezimitev. To je na začetku novembra, konec oktobra, nato pa ju postopoma pripravljamo, jima ne dajemo hrane in ju čez noči dajemo v škatle, ki jih obložimo z listjem oziroma suho slamo, zato da se počutita tudi kot doma in imata občutek varnosti. Škatla mora biti dovolj velika - toliko, da se lahko želva prosto obrne v njej. To ponavljamo nekaj dni, dokler niso temperature toliko nizke, da niti čez dan ne zdržita zunaj. Takrat se pač odločimo, da jih do srede aprila damo prezimiti v stanovanje."

V primeru dežja se zavlečeta pod grmovje
Želve je treba v tem času nekajkrat pogledati in preveriti, ali so izgubile kaj mase. Če so izgubile od 5 do 10 odstotkov, jih je treba odvesti k veterinarju. Če šumi listje oziroma seno, s tem namigujejo, da je že čas za gibanje in njihovo sprostitev. "Se pravi, ko želve začnejo proizvajati hrup, jih odvedemo ven na travo, kjer jih damo prosto na travo in jih pustimo, da se mirno, prosto gibajo. Sprva jih okopamo z vodo, tako da jih navlažimo, jim pa damo tudi vodo za piti. To vodo nekoliko solimo, verjetno zato, da tudi pridobijo nekaj mineralov s tem. Vendar jim še ne dajemo nič jesti, v bistvu tudi same ne želijo. To ponavljamo nekaj dni, čez noč jih še vedno hranimo doma, saj so noči še nekoliko premrzle, ko pa so tudi nočne temperature nad deset stopinj Celzija, jih pa tudi čez noč spustimo ven. Če je lepo, suho vreme, pa tudi če so noči tople, potem sta dejavni že dosti prej, kot pa če so noči hladne. Pa tudi v primeru dežja se radi zakopljeta oziroma skrijeta nekam pod grmovje, da ne dežuje preveč nanju. Se pravi, ko so ugodne, tople vremenske razmere, sta pripravljeni na samostojno življenje," je povedal.

Maja ju večkrat iščejo po soseski
"Želvi sta definitivno zelo prijazni domači živali, za kateri pa je potrebnega veliko dela. Nista le živali, ki ju spustiš ven na travo in ju pustiš. Želvi je treba redno preverjati, ali sta zdravi, ali pridno jesta, imata pa tudi dosti raje, če ju hranimo z lastno roko, kot pa da jima samo nastavimo hrano in sami jesta. Maja imata nagon po gibanju, zato je treba poskrbeti tudi, da okoli njunega prostora postavimo ograjo, ki pa ne sme imeti nikakršnih lukenj, saj v tem času dobita takšen nagon, da si izkopljeta tudi luknjo pod ograjo in jima uspe zbežati, tako da imamo tudi večkrat v mesecu težave s tem, da ju iščemo po soseski," je sklenil.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Maja imata nagon po gibanju, zato je treba poskrbeti tudi, da okoli njunega prostora postavimo ograjo, ki pa ne sme imeti nikakršnih lukenj, saj v tem času dobita takšen nagon, da si izkopljeta tudi luknjo pod ograjo in jima uspe zbežati, tako da imamo tudi večkrat v mesecu težave s tem, da ju iščemo po soseski.

Aljaž Herman
Pomladno prebujanje želv
Pomladno prebujanje želv