Ambasadorji nasmeha v različnih ustanovah prirejajo dejavnosti, pri katerih ljudem ne pomagajo le psi, ampak tudi druge živali: prašiček, zajčki, ježek, kuščarja, bradati agami, činčila, miniaturni konjiček, kokoška in muce. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Ambasadorji nasmeha v različnih ustanovah prirejajo dejavnosti, pri katerih ljudem ne pomagajo le psi, ampak tudi druge živali: prašiček, zajčki, ježek, kuščarja, bradati agami, činčila, miniaturni konjiček, kokoška in muce. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Živalski blues: Ambasadorji nasmeha

Ime društva najbolje predstavlja njegovo poslanstvo, pravijo člani. Kamor koli pridejo, želijo pričarati nasmeh na obrazih, čeprav morda le za trenutek, ker na drugi strani pogosto najdejo bolečino, žalost ali osamljenost.
Ambasadorji nasmeha v različnih ustanovah prirejajo dejavnosti, pri katerih ljudem ne pomagajo le psi, ampak tudi druge živali: prašiček, zajčki, ježek, kuščarja, bradati agami, činčila, miniaturni konjiček, kokoška in muce.
V društvu tudi ljudje brez živali
V oddaji Živalski blues je prizadevna mlajša članica društva Meta Štravs povedala, da ima društvo več kot 50 aktivnih članov in da je po terapevtski dejavnosti veliko povpraševanja, a predvsem v dopoldanskem času, ko je večina članov društva v službah. Zato so veseli vsakega, ki bi se želel pridružiti, še posebej, če ima dovolj prostega časa dopoldne. V društvo se lahko vključijo tudi ljudje, ki nimajo svojih živali, saj lahko kljub temu pomagajo pri predstavitvah.
Povečanje povpraševanja po različnih živalih
Poleg tega imajo Ambasadorji nasmeha večinoma pse, medtem ko se v zadnjih letih povečuje povpraševanje po drugih vrstah živali. Društvo ne opravlja posebnega preverjanja živali, kot to delata na primer društvo Tačke pomagačke in Zavod PET, ampak preizkušajo primernost terapevtskih parov, torej vodnikov in njihovih živali naenkrat. Pred tem šolanje traja eno leto ali leto in pol. Medtem tečajnike pripravijo tudi na to, kaj se jim lahko pripeti ob stiku njihovih živali z otroki. Vseeno se lahko med samo terapijo zgodi kaj nepredvidenega, je pojasnila sogovornica.
Živali pozitivno vplivajo na delovne navade otrok
Štravsova ima doma kar pet psov, eno mačko, morskega prašička, zajca, dve bradati agami, ježa, ribe in paličnjake. Njen hobi seveda podpira vsa družina. Meta pravi: "Z leti ugotavljam, da število živali pozitivno vpliva na delovne navade otrok, ker je vsak od njiju zadolžen za določeno žival in mora zanjo skrbeti." Preden gre na obisk oziroma terapijo, mora izbrati, katero žival bo vzela s seboj. "Včasih po samem interesu otroka, včasih pa glede na to, kaj povejo delovni terapevti oziroma specialni pedagogi o otroku. Ugotovili smo, da pri otrocih, ki so preobčutljivi, ki imajo težave, recimo, z mehko dlako, zelo prav prideta ježek in bradata agama," je dejala.
O svojem delu je še dodala: "Meni to pomeni izpolnitev želje, da bi terapijo s pomočjo živali ponesla v svet in da bi se tudi v Sloveniji razvila. Že pri svojih otrocih in pri otrocih, s katerimi pridem v stik v službi, sem videla, koliko živali res pomagajo, kako jih pomirijo in kakšne pozitivne učinke imajo lahko na naše uporabnike."

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Ambasadorji nasmeha