Štrk je ob prvi priložnosti skočil v gnezdo svojega tekmeca. Foto: EPA
Štrk je ob prvi priložnosti skočil v gnezdo svojega tekmeca. Foto: EPA

Odkar je šestletni štrk maja prispel v vas Glambeck na vzhodu Nemčije, je iz ljubosumja že večkrat napadel štorklji par, ki tam gnezdi.

Spravlja se tudi na druge stvari, kjer pač vidi konkurenco. "Ko ti štrk vsakič znova trka na okno spalnice ob pol šestih zjutraj, ni prijetno," je za krajevni časnik potarnala vodja okraja Hilde Peltzer-Blase.

Hitro zavzel mesto tekmeca
Po ocenah strokovnjakov ga k temu vodi jeza nad tekmeci, saj se v ljubezenskem zanosu zaganja celo v svoj odsev. Podivjanega ptiča pa najbolj motijo strehe avtomobilov temnejših barv, zato jih lastniki, da se izognejo praskam na pločevini, raje ne puščajo več na prostem.

"Očitno ga vodijo hormoni," pojav pojasnjuje Nadine Bauer z nemške organizacije za zaščito živali Nabu. Po navadi se štrk odpove gnezdu, ko ga premaga tekmec, in se preseli drugam. "A obstajajo tudi štrki drugačnega značaja," je dodala.

Štrkova popadljivost pa je morda že obrodila sadove. Njegov tekmec, ki je prvi osvojil srce ljubljene štorklje, se namreč v petek ni vrnil v gnezdo. Razdraženi štrk je takoj zgrabil priložnost in sam smuknil vanj. "Resnično upamo, da se bodo razmere zdaj umirile. Če bo le resno vzel svojo očetovsko vlogo," je še povedala Peltzer-Blasejeva.