Novice

Slovo najstarejšega samca pande

Pan Panu so rekli "junaški oče"

29. december 2016 ob 21:34
Peking - MMC RTV SLO, STA

Na Kitajskem je za posledicami raka poginil najstarejši samec velikega pande Pan Pan, ki je bil star 31 let. Imenovali so ga tudi "junaški očka", saj je za seboj zapustil 130 potomcev.

Iz rezervata, v katerem je Pan Pan bival, so sporočili, da se mu je stanje hitro poslabšalo: "Zapustil nas je, potem ko so se poskusi zdravniškega osebja, da bi ga rešili, izkazali za neuspešne."

Pričakovana starost pand v divjini znaša okoli 20 let, pri čemer tiste v ujetništvu običajno živijo dlje. Starost, ki jo je dosegel Pan Pan, je kljub temu izjemna. "Njegova starost ustreza 100 človeškim letom," je povedal eden izmed skrbnikov rezervata, kjer je panda preživel zadnja leta.

Najstarejši samec pande se je skotil leta 1985 v kitajski provinci Sečuan, vendar je bil že po nekaj mesecih premeščen v rezervat.

Najstarejši živeči panda je sicer 36-letna samica Basi, ki je nasledila 38-letno samico Jia Jia, ki je poginila oktobra.

Kitajska je s številnimi ukrepi število v naravi živečih pand v zadnjih 10 letih zvišala za 16 odstotkov, in sicer s 1.596 na 1.864. Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) je zato želela pande umakniti s seznama ogroženih vrst, a je Peking to označil za prezgoden ukrep.

D. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

  • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!