Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Društvo Focus za sonaraven razvoj je v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo dopoldne v Mariboru pripravilo kolesarski zajtrk. S njim so začeli v Slovenjgradcu, nadaljujejo torej v Mariboru, nato pa gredo še v Koper in Kranj; v Ljubljani pa so kolesarski zajtrk pripravili že tretjič. Kolesarjenja je manj na podeželju in več v mestih, ugotavljajo člani društva Focus, četudi se stvari s sprejemanjem občinskih celostnih prometnih strategij, v katerih je kolesarjenje prepoznano kot pomembno, spreminjajo; »Kot vemo, promet predstavlja dvaintrideset odstotkov emisij toplogrednih plinov v Sloveniji in naša odločitev, da se peljemo s kolesom, namesto z avtom, pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Poleg tega naredimo nekaj zase, pa tudi za druge,« pojasnjuje organizatorka današnjega dogodka . Ob stojnici z zajtrkom v Mariboru se je zaustavilo večje število kolesarjev, ki so iz predmestja po Starem mostu pripeljali v mesto. Brez kolesa in brez kolesarske čelade ne grem nikamor, pravi kolesarka Mirjana Bračič: » Za to je več razlogov. Prvi je to, da me kolesarjenje ohranja v kondiciji, naslednji je, da sem ekološko usmerjena in sem prepričana, da tako ohranjamo mesto čisto, tretji pa je finančni razlog.«

Hitreje in tudi lažje pa je tudi priti v mesto s kolesom kot avtomobilom, še dodaja sogovornica. Zakaj se vozi s kolesom Zdenka Auer?

»Razlogi so, da narediš nekaj za sebe, za okolje in ostajaš fit.«

Seveda prijazni organizatorji niso zajtrka odrekli mimoidočim pešcem; ob tem velja omeniti še eno akcijo, ki bo trajala v Mariboru vse do konca tedna – akcijo pešbus, ki jo pripravlja Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu- z njo bi radi opozorili na to, kako pomembno in zdravo je, da hodijo šolarji v šolo peš in jih tja ne vozimo z avtomobilom.