Žival tedna

Orjaški panda (Ailuropoda melanoleuca)

Orjaška ali veliki panda (Ailuropoda melanoleuca) je sesalec, ki je po navadi uvrščen v družino medvedov. Kljub temu, da ima postavo kot medved, pa je po anatomski zgradbi telesa bolj podoben rakunu. Prav tako je zanimivo, da je izraziti rastlinojed, kljub temu, da je po zgradbi zobovja mesojed. Hrani se izključno z bambusovimi listi in mladimi vršički.

Podobno kot medved se premika po tleh, od medveda pa se najbolj razlikuje po zanj značilnem obračanju sprednjih šap, kjer ima sicer tudi razvit šesti prst, s katerim si pomaga pri obiranju bambusovih vršičkov.

Danes panda živi v izoliranih populacijah v gorskem svetu osrednje Kitajske, zaradi uničevanja njegovega prvotnega življenjskega okolja in izsekavanja bambusovih gozdov, spada med ogrožene vrste. Število pand v naravi je težko določiti, a strokovnjaki ocenjujejo, da jih v gozdovih živi le še med 1.000 in 1.600.

Orjaške pande se ne razmnožujejo zelo uspešno. Samica skoti večinoma le enega mladiča, če pa se slučajno skotita dva, bo skrbela zgolj za enega. Drugi po navadi strada in pogine. Za rast populacije pand sicer organizirano skrbijo v živalskih vrtovih, a tam imajo živali večkrat velike psihične težave, kar znatno vpliva na njihovo rejo in parjenje. Samice so sicer plodne le 1-3 dni v letu, kar še dodatno otežuje njihovo razmnoževanje v ujetništvu.

Zanimivost: znanstveniki preučujejo mikrobe v iztrebkih velikega pande zaradi njihove uporabe pri ustvarjanju biogoriva iz bambusa in drugih rastlinskih materialov.

Tekst: Mitja Lisjak; foto: Reuters

 

Avdio & Video

  • Noetova banda: Kostarika

  • Šakali v Sloveniji

  • Zaščitimo jih pred mrazom

  • Pasja pedikura

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!