Trije največji slovenski mobilni operaterji so na dražbi za frekvence za naslednje 15-letno obdobje ponudili skupno 148,74 milijona evrov, ki bodo nakazani v državni proračun. Izklicna dražitvena cena je znašala 104,6 milijona evrov. Foto: EPA
Trije največji slovenski mobilni operaterji so na dražbi za frekvence za naslednje 15-letno obdobje ponudili skupno 148,74 milijona evrov, ki bodo nakazani v državni proračun. Izklicna dražitvena cena je znašala 104,6 milijona evrov. Foto: EPA
Janja Varšek, Franc Dolenc, Tina Čuček in Mark Pohar na novinarski konferenci agencije za komunikacijska omrežja in storitve, kjer so predstavili rezultate prve javne dražbe frekvenc za mobilne storitve. Foto: BoBo

Trije največji slovenski mobilni operaterji so na dražbi za frekvence za naslednje 15-letno obdobje ponudili skupno 148,74 milijona evrov, ki bodo nakazani v državni proračun. Izklicna dražitvena cena je znašala 104,6 milijona evrov.

Na prvi javni dražbi frekvenc v Sloveniji, ki velja za dogodek desetletja v panogi, so sodelovali Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil. Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je na dražbi za frekvence skupaj odštel 64,2 milijona evrov, Simobil 63,87 milijona evrov, Tušmobil pa 20,66 milijona evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor agencije Franc Dolenc. Četrti slovenski mobilni operater T-2 na dražbi ni sodeloval.


"Z rezultati smo zadovoljni, operaterjem pa želimo, da čim hitreje in čim bolj kakovostno izpolnijo svoje obveze,"
je pojasnil Dolenc in dodal, da se je Slovenija s tem uvrstila na seznam tistih evropskih držav, ki so ustrezno pripravljene na mobilno revolucijo. Državljani lahko po njegovih besedah pričakujejo izredno hiter razvoj kapacitet mobilnega interneta. Pridobili bodo tudi državljani na ruralnih območjih in območjih s slabo telekomunikacijsko infrastrukturo.

Pogoji dražbe od operaterjev namreč zahtevajo, da zagotovijo določeno stopnjo pokritosti. "Na ta način bodo prebivalci v teh področjih pospešeno prišli do širokopasovnega interneta in s tem do normalne integracije v poslovne in ostale procese," je za STA dejal Dolenc.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob koncu megadražbe frekvenc izrazili zadovoljstvo nad izvedbo postopka. Generalni direktor direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk pa je ob robu novinarske konference poudaril, da bo uspešna izvedba nedvomno pripomogla k nadaljnjemu razvoju mobilnih komunikacij v Sloveniji.

Zadovoljstvo so izrazili tudi pri vseh treh operaterjih, ki so sodelovali na dražbi. Zagotavljajo, da zakupljene frekvence omogočajo stabilen nadaljnji razvoj njihove ponudbe in zadovoljstvo uporabnikov.