Aleš Zupančič s kolegom Jako Šikonjo. Foto: Val 202
Aleš Zupančič s kolegom Jako Šikonjo. Foto: Val 202

Tekmovanje mladih evropskih znanstvenikov je letos potekalo že 26. Aleš Zupančič se je nanj prijavil s projektom tkanine s prevleko iz nanodelcev, ki bi omogočila čim večjo sposobnost samoočiščenja, hkrati pa bi bila prijazna do okolja in ljudi.

Osvojil je drugo mesto in nagrado 5.000 evrov. Drugo mesto sta zasedla še predstavnika Irske in Bolgarije, tri prve nagrade pa so šle v roke dveh predstavnikov Portugalske in predstavniku Češke.

Tekmovalo je 110 mladih znanstvenikov, starih od 14 do 20 let, iz 36 držav. Namen tekmovanja je spodbuditi sodelovanje med mladimi znanstveniki in jim dati priložnost, da se srečajo z najuglednejšimi evropskimi raziskovalci.

Že druga ugledna nagrada
To pa ni edina ugledna nagrada, ki jo je to leto prejel Aleš Zupančič. Že poleti je skupaj z Jako Šikonjo osvojil zlato medaljo na letošnji znanstveni olimpijadi Genius za skupno raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika. Tekmovala sta v kategoriji znanost, kjer sta bila prijavljena 502 projekta.