Fire Phone je novi adut Amazona na trgu elektronskih naprav. Foto: Reuters
Fire Phone je novi adut Amazona na trgu elektronskih naprav. Foto: Reuters

Amazon je svoj novi izdelek predstavil v sredo v Seattlu, v ZDA pa bodo telefon prodajali v dveh različicah. Ena po 200 in druga po 300 dolarjev bosta na voljo prek telekomunikacijskega podjetja AT & T, ki zahteva dveletno naročnino.

Zaslon telefona po diagonali meri 12 centimetrov, po besedah izvršnega direktorja Amazona Jeffa Bezosa je njegova velikost naravnost idealna za uporabo z eno roko.

Telefon se ponaša s kamero s stabilizatorjem, fotoservis pa je povezan z Amazonom in uporabniku bo na voljo hitra informacija o zadevah, ki jih bo fotografiral. Fotografija knjige, slike ali česar drugega se bo povezala s spletom in na voljo bodo informacije prek Wikipedie, pa tudi informacije o ceni.

Enako bo tudi s posnetkom glasbe, telefonskimi številkami in drugimi zadevami. Zapletanje žic za slušalke telefona naj bi postala zgodovina, ker bodo te ploščate in opremljene z magneti proti zapletanju.

Aplikacije na telefonu so vezane na Amazon, ki prihaja na trg pametnih telefonov razmeroma pozno. Kraljujeta Samsung in Apple, ki si lastita 46 odstotkov svetovnega tržnega deleža. Apple ima v ZDA 37-odstotni delež, Samsung pa 29-odstotni.