Apllov iPad in Samsungov galaxy tab. Kdo kopira koga? Nekateri pripomnijo, da obstajajo tudi druge tablice ... Foto: EPA
Apllov iPad in Samsungov galaxy tab. Kdo kopira koga? Nekateri pripomnijo, da obstajajo tudi druge tablice ... Foto: EPA

Na ameriškem zveznem sodišču v San Joseju v Kaliforniji se je danes začel postopek izbire desetih članov porote, ki bodo odločali o tem, kdo ima prav v medsebojnih tožbah tehnoloških velikanov Apple in Samsung.
Sodnica že dvakrat v škodo Samsunga
Apple ima prednost domačega terena, saj je eden izmed največjih delodajalcev na območju San Joseja oziroma v Silicijevi dolini, in zvezna sodnica Lucy Koh mu je že prisodila dve predsodni zmagi z začasno prepovedjo prodaje tabličnega računalnika galaxy tab 10.1 in pametnega telefona galaxy nexus.

Apple se je dokopal do notranjih dokumentov
Tožbo je sprožil Apple, ki trdi, da so izdelki Samsunga iz Južne Koreje le kopija njihovih iPhonov in tabličnih računalnikov iPad. V podkrepitev svojih trditev ima Apple nekaj Samsungovih notranjih dokumentov, ki naj bi dokazovali namerno kopiranje. Samsung je medtem tudi vložil tožbo in trdi, da intelektualno lastnino krade Apple, trditev o kraji dizajna za naprave pa je nesmiselna.

Zahtevana odškodnina 2,5 milijarde dolarjev
Začelo naj bi se že s pokojnim ustanoviteljem Appla Stevom Jobsom, ki je pred smrtjo obljubljal, da bo porabil vse premoženje, da dokaže, da Samsung in druga tehnološka podjetja kradejo. Apple od Samsunga zahteva 2,5 milijarde dolarjev odškodnine.

Razlika med 1991 in 2007. Kdo je bil prej?
Samsung trdi, da je na trgu prenosnih telefonov že od leta 1991, Apple pa je prišel šele leta 2007. Dizajn telefonskih naprav je industrijski standard že dolga leta in se ni rodil z Applom, ki želi po trditvah Samsunga izriniti konkurenco s trga in omejiti izbiro kupcem, da bi zadržal pretirane dobičke. Poleg tega naj bi Apple kopiral obliko iphona od podjetja Sony.

Opazovalcem se zdi tožba zelo nevarna za kupce. Sicer je le ena od okoli 50, ki potekajo po svetu med tehnološkimi podjetji v boju za večji kos 219 milijard dolarjev vredne pogače letno. Samsung in Apple se tožarita tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Največji poraženci - kupci
Sodni proces v San Joseju bo trajal najmanj mesec dni, poraženci pa bodo skoraj v vsakem primeru kupci, ki bodo priča višjim cenam in morda ob morebitni zmagi Appla tudi pomanjkanju konkurence.