Novi iPad Pro ima večji, 12,9-palčni oziroma 32,7-centimetrski zaslon, njene zmogljivosti pa so po navedbah Appla primerljive z namiznim računalnikom. Foto: Reuters
Novi iPad Pro ima večji, 12,9-palčni oziroma 32,7-centimetrski zaslon, njene zmogljivosti pa so po navedbah Appla primerljive z namiznim računalnikom. Foto: Reuters
iPhone
Applov pametni telefon iPhone je bil deležen nekaterih izboljšav. Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je novosti, ki jih je razvil Apple, predstavil na posebnem medijskem dogodku v San Franciscu. Glavni novosti sta nov mobilni telefon iPhone 6S in tablica iPad Pro, pa tudi nadgrajen operacijski sistem za pametne ure Apple Watch in nadgrajen digitalni medijski predvajalnik Apple TV.

iPad Pro "največja novica za iPad po iPadu"
Nova tablica iPad Pro ima večji, 12,9-palčni oziroma 32,7-centimetrski zaslon, njene zmogljivosti pa so po navedbah Appla primerljive z namiznim računalnikom. Delovala naj bi hitreje od 80 odstotkov prenosnih osebnih računalnikov, ki so bili prodani v zadnjih mesecih, obogatiti pa jo bo mogoče tudi s priklopno tipkovnico in pisalom za vnašanje podatkov Apple Pencil.

Pri Applu so sporočili, da bo nova tablica primerna za delo, igranje videoigric ter predvajanje in urejanje filmov. Baterija naj bi zdržala deset ur. Tablico bodo začeli tržiti novembra, cene pa naj bi se začele pri 799 dolarjih. Prodaja prejšnjih modelov Applovih tablic iPad je sicer v zadnjih mesecih precej upadla.

iPhone 6S s 3D-dotikom
Nova različica Applovega pametnega prenosnega telefona iPhone nosi oznako 6S, nadgrajena različica večjega modela iPhona pa 6S Plus. Oba nova prenosna telefona sta enakih dimenzij kot predhodna modela iPhone 6 in iPhone 6 Plus, imata torej 4,7-palčni oziroma 5,5-palčni zaslon, a prinašata vrsto drugih novosti. Poganjal ju bo novi operacijski sistem Ios 9, ki podpira t. i. 3D-dotik in s tem odzivnost zaslona na nove tipe dotikov.

Nova prenosna telefona bosta opremljena z močnejšim procesorjem A9 in boljšo kamero na hrbtni strani telefona - ta ima po novem 12 megapikslov in videoposnetke snema v ločljivosti 4K. Prednaročila za nova prenosna telefona bodo začeli sprejemati 12. septembra.

Novosti tudi za Apple Watch in Apple TV
Apple je napovedal še, da prihaja tudi nadgrajen operacijski sistem za pametne ure Apple Watch, WatchOS 2.0, ki naj bi bil na voljo s 16. septembrom in naj bi z omogočanjem dostopa do senzorjev v uri zagotovil razvoj boljših aplikacij. Aplikacij za Apple Watch je že več kot 10.000.

Prihaja tudi nadgrajen digitalni medijski predvajalnik Apple TV, zdaj ga bo spremljala tudi digitalna virtualna asistentka Siri, sicer znana iz Applovih pametnih prenosnih telefonov. Glavna novost v zvezi s to napravo, v novi različici bo na voljo proti koncu oktobra, pa je sicer prihod aplikacij zunanjih razvijalcev, med katerimi so tudi aplikacije za spletne ponudnike videovsebin Netflix, Hulu in HBO.