Trem nagrajencem so podelili zlate znake Jožefa Stefana. Foto: BoBo
Trem nagrajencem so podelili zlate znake Jožefa Stefana. Foto: BoBo

Doktor Andrej Gams je nagrado prejel za odmevnost doktorskega dela na področju tehniških ved z naslovom Vodenje periodičnega in aperiodičnega gibanja robotov z uporabo nelinearnih oscilatorjev, ki ga je opravil pod mentorstvom profesorja doktorja Jadrana Lenarčiča.

Doktorica Petra Brožič je bila nagrajena za odmevnost doktorskega dela na področju ved o življenju z naslovom Priprava rekombinantnih človeških hidroksisteroid-dehidrogenaz in študije njihovih inhibitorjev, ki ga je opravila pod mentorstvom profesorice doktorice Tee Lanišnik Rižner.

Doktor Jernej Mravlje pa je nagrado prejel za odmevnost doktorskega dela na področju naravoslovno-matematičnih ved z naslovom Vpliv fononov na transport elektronov v nanoskopskih sistemih, ki ga je opravil pod mentorstvom profesorja doktorja Antona Ramšaka.

Nagrade za spodbujanje zavzetosti na znanstvenoraziskovalnem področju
IJS podeljuje zlati znak Jožefa Stefana avtorjem doma in v tujini najodmevnejših doktoratov, ki so nastali v preteklih treh letih v Sloveniji na področju naravoslovno-matematičnih in tehniških ved ter ved o življenju.

Z nagradami želijo spodbuditi mlade ljudi k še večji zavzetosti na znanstvenoraziskovalnem področju. To je tudi svojevrsten poziv odgovornim ljudem v gospodarstvu, da to znanje čim učinkoviteje uporabijo, pravijo na IJS-ju.