Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Višanje gladine bo imelo uničujoče posledice
  • Zadnjih šest let najtoplejše obdobje v 2.000 letih
Arktični ocean naj v prihodnjih od treh do štirih desetletjih poleti sploh ne bi več zamrznil. Foto: RTV Slo

Dodaj v

Bo gladina morja do leta 2100 za poldrugi meter višja?

Vzrok: segrevanje na arktičnem območju
4. maj 2011 ob 15:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi segrevanja na arktičnem območju, ki je dvakrat večje od svetovnega povprečja, naj bi se gladina morja do leta 2100 dvignila za do 1,6 metra, je ugotovila skupina strokovnjakov iz Osla.

Pojasnili so, da je za 40 odstotkov zvišanja gladine oceanov krivo taljenje snega in ledu, v prihodnje pa naj bi se ta delež še povečal. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, znanstveniki, ki so zbrani v skupini za ocenjevanje razmer v Arktiki (AMAP), ocenjujejo, da naj bi se gladina morja do leta 2100 dvignila za od 0,9 do 1,6 metra.

Višanje gladine bo imelo uničujoče posledice
Čeprav se bo gladina morja zvišala le za 0,9 metra, bo to imelo uničujoče posledice za obalna mesta ter gosto naseljena nizko ležeča območja v Bangladešu, Vietnamu, na Kitajskem in drugod. Zaradi zvišanja morske gladine bodo izginila številna rodovitna območja, povečalo se bo tudi število uničujočih orkanov in drugih vremenskih ekstremov, opozarjajo strokovnjaki.

Zadnjih šest let najtoplejše obdobje v 2.000 letih
Najnovejše ocene se precej razlikujejo od ocen, ki jih je ZN objavil leta 2007 in po katerih naj bi se morska gladina do konca stoletja zvišala za od 18 do 59 centimetrov. Vendar pa te ocene niso upoštevale vpliva taljenja ledu, zlasti na območju Grenlandije.

Kot kažejo podatki, je bilo zadnjih šest let najtoplejše obdobje, ki so ga izmerili na arktičnem območju, poletne temperature pa so bile v zadnjih desetletjih višje kot kdaj koli v zadnjih 2.000 letih.

Arktični ocean naj v prihodnjih od treh do štirih desetletjih poleti sploh ne bi več zamrznil. Satelitski posnetki kažejo, da je bilo območje polarnega ledu leta 2007 najmanjše doslej in je obsegalo le 4,13 milijona kvadratnih kilometrov.

K. P.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 05.05.2011 ob 20:59
Že kupujem parcelo v Brdih, čez 50 let bo baje ravno ob morju in bo cena precej narasla.
sjefrojkaf
# 04.05.2011 ob 19:45
globalno segrevanje zaradi toplogrednih plinov ni teorija, če povzamem ta idiotizem zanikovalcev evolucije, ampak navadna prevara in prirejanje rezultatov meritev
Binder Dandet
# 06.05.2011 ob 08:21
@dejko:
"In za šalo: morske školjke (fosile) lahko najdemo tudi na vrh Triglava... ;)...
Gladina morja lahko niha v poljubnem razponu metrov, kakor si pač naš ljubi planet to zamisli."

Ne spuščam se v ocene ali izračune, za koliko se gladina morja lahko spremeni. Mogoče tudi nisi mislil tako kot je napisano. Ampak ne vidim razloga, zakaj si Triglav vlačil v to zgodbo. Četudi za šalo.

Školjke v višjih plasteh Alp so tam zaradi tega, ker je to mlado nagubano gorovje, ne zaradi tega, ker bi morje nekoč dosegalo vrh Triglava. Školjke so se usedle na dno morja, ki ni bilo na višini vrha Triglava, ampak se je to dno dvignilo, ko so nastajale Alpe.
dejko
# 05.05.2011 ob 15:06
@sosed_lastnik
grenlandija je največji otok na svetu, zato se malo poigrajva:

velikost cca 2.000.000 km2, povprečna debeljina ledenega pokrova 'od oka' 2 km, skupaj torej 4 miljončke km3
površina Zemlje pokrita z vodo cca 360 miljonov km2, po kateri razporedimo naše 4 miljončke kilometrskih kubikov ledu, ki se stali in s tem izgubi cca 10% volumna, tako da morja v povprečju narastejo za 10 metrov
(ni vračunano zalitje nižjeležečega kopnega (npr, Bangladeš) in centrifugalna sila zaradi vrtenja Zemlje okoli svoje osi...)

Nekoč, ko so se po naših tleh pasli še neandertalci, se je tisto, čemur danes rečemo reka Pad, tam nekje pri današnjem otoku Visu zlivalo v takratno Sredozemsko morje. In za šalo: morske školjke (fosile) lahko najdemo tudi na vrh Triglava... ;)
Gladina morja lahko niha v poljubnem razponu metrov, kakor si pač naš ljubi planet to zamisli.
sosed_lastnik
# 05.05.2011 ob 10:42
Če se ne motim, članek navaja samo Arktiko. Tudi če se stopi ves led na Arktiki (neupoštevajoč Grenlandijo), se morje ne bo dvignilo niti desetinke mm. Ledu na Grenlandiji pa tudi ni v taki količini, da bi se morje dvignilo za 1,5 m.
dejko
# 06.05.2011 ob 09:22
Da, Triglav sem vpletel zato, da je jasno razvidno, da gre za šalo.

Se pa da špekulirati o tem, do kam lahko voda seže. Pri sedanjem stanju vode in nagubanosti planeta so omejitve jasne. Največji pesimisti (optimisti) niso prekoračili 200 m nad sedanjim nivojem. V preteklosti pa je bila situacija precej bolj drastična. Na planetu je bilo več vode, nagubanost je skozi obdobja nihala, položaj celin se je spreminjal... V nekem momentu je bila Zemlja podobna ledeni kocki (kroglici) - bela frnikula. Praktično vsa voda je bila ujeta v led. Verjamem, da je obstajal tudi nasprotni ekstrem, ko ledu praktično že ni bilo več. O tem bi nam verjetno imeli kaj za povedat dinozavri.

Zato tisto o naravni katastrofi zaradi globalnega segrevanja ne zdrži vode. Narava bo zadeve uredila, kot ji bo ustrezalo. Če pa ljudem ne bo ustrezalo, je pa to problem in katasrofa za človeštvo...
Kot si bomo postlali, tako bodo zanamci spali. Vsekakor bi poleg investicije v Goriška Brda predlagal še nakup deležev pri Jakopinovih, Elanu...
luckyss
# 05.05.2011 ob 11:45
Vsem, ki si v pijačo dodate led do vrha, toplo priporočam, da vsebino takoj popijete - v nasprotnem primeru vam bo stopljeni led poplavil najlepši okoljevarstveni prt :)))
tristokosmatih
# 05.05.2011 ob 07:46
Danes so nekateri znanstveniki mnenja, da je "Eureka" star Grški izraz za prevročo kopel.
Ramus
# 04.05.2011 ob 21:28
"The changes we see are dramatic. And they are not coincidental. The trends are unequivocal and deviate from the norm when compared with a longer term perspective," she says"

"It is clear that great changes are at hand. It is all happening in the Arctic right now. And what is happening there affects us all," says Margareta Johansson."

Več o tem pa lahko najdete tukaj
Kajster
# 12.05.2011 ob 22:06
Bo gladina morja do leta 2100 resnično toliko narasla?

Ali se v naravi sploh obnese matematični izračun?
Ali se da že za eno leto kmetu izračunati koliko natančno kg grozda bo nabral?
Kmet dobro ve ker z naravo bolj sodeluje, zato nikoli ne ve kakšno bo naslednje leto in koliko bo pridelal pridelkov, čeprav natančno ve koliko je posadil, ve pa da bo letina odločala količino pridelka pa nobena matematika mu o tem ne more pomagati, ker ve da si nista narava in matematika v nobenem sorodu!

Znanstveniki pa imajo posebno matematiko da lahko kar za 100 let vse v naprej izračunajo!?(Vreme pa lahko izračunajo le za tri dni!!)

Kako čudna in dvosmiselna poročila izjavljajo znanstveniki, ko so do sedaj zadnji dve leti grozili s katastrofalnimi posledicami, ki naj bi jih povzročila "Toplogredna ogrevalna katastrofa", da se bo zaradi tega ozračje zemlje pregrevalo, ker razni plini, posebno pa še naravni CO/2, ki naj bi priprl ozračje neba, ko naj se bi zaradi tega zemeljsko ozračje pregrevalo, morje pa bo preplavilo vsa obmorska mesta, kar naj bi povzročilo vsesplošno svetovno katastrofo, ko niti Sonca ne bomo več videli in kar naj bi tudi povzročilo vse splošno odmiranje narave ter vseh živalskih vrst!

Medtem pa se je sedaj dogodilo ravno nasprotno, ko smo imeli najdaljšo in snežno osemdesetletno zimo, ki je trajala le nekaj dni manj kot štiri mesece, s tem ko je zima običajno le slabih tri mesece, je vsekakor zato po naravnih zakonitosti pričakovati tudi vroče poletje, ko so znanstveniki zopet udarili z izjavo sedaj, ravno nasprotno tezo Toplogrednega problema, je sedaj kar na enkrat, nebo preveč odprto in da nam sedaj sledi pa »ultravijolična katastrofa« zaradi pomanjkanja nebesnega filtra naravnih plinov!!??-( preje pa jih je bilo preveč!?)

Sprašujemo se še lahko le, kakšno matematiko so znanstveniki takrat uporabljali, ko so natančno izračunali v stopinjo natančno za koliko se bo povečala toplogredna katastrofa do leta 2040, ko se je sedaj kar naenkrat plinska plast nevarno stanjšala!?

Vprašanje tudi nastaja, komu sploh služijo takšni znanstveniki??

Moj lep pozdrav!
kajster
VladaLOL
# 11.05.2011 ob 23:27
Če damo v kozarec kocke ledu, je gladina vode, ko se slednje stalijo:

A: Nižja
B: Višja

Tole bi bilo prašanje za tretji razred osnovne šole.
TOJO21
# 10.05.2011 ob 10:10
Kot kažejo podatki, je bilo zadnjih šest let najtoplejše obdobje, ki so ga izmerili na arktičnem območju, poletne temperature pa so bile v zadnjih desetletjih višje kot kdaj koli v zadnjih 2.000 letih.

What a load of crap??? Pa kaj objavljate lažnive novice? Vsak, ko je v življenju bral kej o zgodovini, ve da je navedena trditev popolna neumnost. A niste še nikoli slišali za srednjeveško toplo obdobje? Od leta cca. 950 do 1250 so bile temperature bistveno višje kot so danes. Zgodovinskih dokazov je pa ogromno, Vikingi so kolonizirali Grenlandijo (ker tam ni bilo ledu), uspevanje trte v Anglijiv v tem obdobju ipd. Še več, ime Grenlandija izhaja iz Greenland (zelena zemlja), kar že direkt pove, da so takratni vikingi pripotovali v zeleno deželo. Kako je to mogoče, če je bilo takrat bolj mrzlo kot danes? Mislim že taki bedasti argumenti ovržejo to trditev, da sploh ne govorimo o milijoni drugih temperaturnih meritev. Zato nehajte že objavljat to propagandistično semiznanost.
Gyorgy
# 05.05.2011 ob 19:55
Ali je za globalno segrevanje kriv človek ali ne, to led na polih preveč ne zanima. Se ravno tako topi, bodisi zaradi tople grede, ali povečane Sončeve aktivnosti.
JohnMichxx
# 05.05.2011 ob 18:57
Čisti BS.
Vsi podatki ki nam jih servirajo so prirejeni. VSI.
sosed_lastnik
# 05.05.2011 ob 18:31
Sem preveril dobelino in površino ledu, ki ga je navedel Dejko in drži. Nisem šel preračunavat ali je prav preračunal ali ne, ampak vzamem besede nazaj. Očitno je vode na tem otoku res dovolj.
Koliko ledu pa se bo v 85 letih res stopilo, je pa drugo vprašanje, poleg tega pa pride do (vsaj na Antarktiki sedaj) do tega, da se zaradi toplejšega vremena bližje pola nabira več ledu kot se je do sedaj, tako da če se led nižje tali, se vsaj zaenkrat led bližje polu debeli.
ronzi
# 05.05.2011 ob 17:11
ok,verjamem temu na nek način.ampak ne morem razumet pol ljudi,ki gradijo ob obalah miljonska mesta.....no sicer pa več kot 90 let pa itak dočakal nem,če.... :D
tristokosmatih
# 05.05.2011 ob 15:57
Večina Grenlandije ima nadmorsko višino cca. 1500 metrov. Prostornina ledenega pokrova naj bi znašala malo manj od 3 miljonov km3. Potem je treba upoštevati še to, da je osrednji del, približno 20-25% Grenlandije ugreznjen do 300 m pod morsko gladino. Ne vem, kolikšno prostornino ima ta bazen, vendar tudi nekaj šteje.
Jaymzson
# 04.05.2011 ob 20:28
ja pa seveda, da se bo zvišala gladina morja...bo že narava poskrbela za to,pa da se bo znižala tud.
LosAlamos
# 04.05.2011 ob 19:46
Ka a se ne bo že do leta 2020 dvignala gladina za 7 m... kateri so že tisti strašni strokovnjaki.
Bivši uporabnik
# 05.05.2011 ob 17:49
Tudi če je dejko malce pretiraval in pregrobo zaokrožil, se gotovo ni zmotil za 10x in bo v članku omenjenih 0.9 do 1.6m prej prenizka kot previsoka ocena, sploh če upoštevamo, da se bo delež vpite svetlobe povečal, ko ne bo toliko ledu in se bo začel led taliti tudi drugje.
arto77
# 05.05.2011 ob 00:29
http://www.garagetv.be/video-galerij/blancostemrecht/The_Great_Global
_Warming_Swindle_Documentary_Film.aspx

OMIZJE: PO CANCUNU

še tole probite zbrskat
spet en nov vateg
mk18
# 04.05.2011 ob 16:41
torej so se le naučili

ko daješ grožnje ki se po vsej verjetnosti ne bodo uresničile jih daj v čas, ki ga ljudje ki jim groziš ne bodo doživeli
navratilova
# 04.05.2011 ob 15:56
double facepalm
gisky
# 04.05.2011 ob 15:31
za vse komentatorje, malce branja v razmislek:

http://www.spiegel.de/netzwelt/netzpolit
ik/0,1518,760463,00.html
dejko
# 12.05.2011 ob 21:04
@VladaLOL
Če damo v kozarec kocke ledu, je gladina vode, ko se slednje stalijo:
A: Nižja
B: Višja
Tole bi bilo prašanje za tretji razred osnovne šole.

Takšno vprašanje, s tema predvidenima odgovoroma in s pametovanjem spodaj lahko postavi samo samovšečna slovenska vlada in njeni ritolizniki. In noben osnovnošolec ne bo obkrožil katerega od predlaganih odgovorov...

Kakšen je pravilen odgovor in zakaj?
tristokosmatih
# 05.05.2011 ob 13:11
Bravo sosed. Točno tako.
Ramus
# 04.05.2011 ob 19:11
"Bo gladina morja do leta 2100 za poldrugi meter višja?"

Zelo hitro izumirajo živalskih vrste, dogajajo se velike in ekstremne vremenske spremembe, ki povzročajo veliko škodo in tudi smrtne žrtve, človeška solidarnost in medsebojni duh že dolgo ne obstojata. Vsekakor nam pretijo še mnoge druge nevarnosti,... Dvig morskih gladin je predvidljiv in napovedan. Grozljive pa bodo tiste spremembe, ki bodo prišle nepričakovano in nenapovedano. Smo na sami prelomnici velikih dogodkov in v daljavi lahko slišite odmev velikih težav in stisk, ki so pred nami.
s1
# 04.05.2011 ob 16:39
A tile "toplogredniki" se k'r serjejo po svetu in lažejo? A mislijo, da jim še kdo verjame?
whit
# 04.05.2011 ob 23:26
Spet prestrašit narod. ....

Kolikor jaz vem se je do leta 2000 že dvignila za 5 metrov in se potem dvigovala za 10 cm na leto.
Poleg tega bi pa bilo smiselno dodati, da bi se morali ledeniki staliti do leta 2010 in tile "znanstveniki " sploh ne bi smeli imeti kaj raziskovati.

Problem pri tem "globalnem segrevanju", ki je preraslo v "podnebne spremembe" odkar se temperature ne dvigujejo več je v tem, da je to politično vprašanje ZDA. Če si demokrat si za, če si republikanec pa proti. Zato tudi nihče ne preverja trditev teh "znanstvenikov", ki v večini primerov ne razumejo matematike za dodiplomski študij enega naravoslovnega faksa.
KmečkaPamet
# 04.05.2011 ob 16:29
by,by Piran
x1ijn
# 04.05.2011 ob 16:12
Za 89 let v prihodnost pa ni samo ugibanje, temvec brezvezno trosenje denarja in casa.
Lublanski
# 04.05.2011 ob 17:18
vremenoslovci niso sposobni napovedat pravilnga vremena za nasledn dan kva šele čez 100 let ..
x1ijn
# 04.05.2011 ob 16:50
Naj mi nekdo pove, kdaj se vedel te stvari napovedat v naprej za 10 let? Nikoli?

Danny bi dal bolj tocno napoved.
šmajser
# 04.05.2011 ob 15:31
Sploh ni čudno, koliko so Rusi tam "sprostili energije"...
Kazalo