Replika vikinške ladje ob obali L’Anse aux Meadows, edinega znanega vikinškega nahajališča v Severni Ameriki. Foto: Reuters
Replika vikinške ladje ob obali L’Anse aux Meadows, edinega znanega vikinškega nahajališča v Severni Ameriki. Foto: Reuters
Arheologi so se pri iskanju potencialnih vikinških naselbin skoncentrirali na zahodni del Nove Fundlandije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Replika vikinškega bivališča v parku L'Anse aux Meadows. Foto: Wikipedia

"Dokazno gradivo", kamen, ki so ga Vikingi uporabljali v železarstvu, so našli na rtu Point Rosee, 700 kilometrov južneje od edinega znanega vikinškega nahajališča v Severni Ameriki do zdaj, kulturnega spomenika L'Anse aux Meadows na skrajnem severu Nove Fundlandije. Tisoč let staro vikinško naselbino so odkrili leta 1960 in je od leta 1978 del Unescove svetovne dediščine.

Naselbino naj bi Vikingi zapustili že po nekaj letih, arheologi pa so do danes iskali kakršne koli druge znake vikinških odprav prek Atlantika.

Lani se je skupina arheologov pri iskanju osredotočila na ozek, vetru izpostavljen polotok Point Rosee na skrajnem zahodnem koncu otoka, blizu glavnega pristaniškega mesta Channel-Post aux Basques.

Ameriška arheologinja Sarah Parcak, ki je s pomočjo satelitskih posnetkov locirala že izgubljena egipčanska mesta, templje in grobnice, je aplicirala isto tehnologijo še za iskanje izgubljenih vikinških naselbin na otoku. Na odročni polotok jo je prineslo junija lani, potem ko so satelitske slike razkrile območje, ki bi lahko bilo spremenjeno s človeško dejavnostjo.

Kot v Egiptu je tudi tu iskala mesta, kjer bi naselbina - v tem primeru vikinška - spremenila zemljo s spremembo količine vlage v tleh. Ko so arheologi potencialno nahajališče identificirali, so tam blizu ruše našli kamen, uporabljen v železarstvu. Radiokarbonski testi so kamen umestili med letoma 800 in 1300.

Čakajo na potrditev
"Vikinške sage nakazujejo na kratko obdobje dejavnosti na tem koncu in zelo kratek ter neuspel poskus kolonizacije," je za revijo National Geographic povedal Douglas Bolender, arheolog, ki se specializira za vikinške naselbine. "L’Anse aux Meadows tej zgodbi ustreza, a gre le za eno nahajališče. Point Rosee bi lahko to zgodbo potrdil, ali pa jo popolnoma spremenil, če gre za naselbino drugačne starosti. Lahko, da odkrijemo, da so bili Vikingi v novem svetu precej dalj časa dejavni."

In še: "Nahajališče, kot je Point Rosee, ima potencial, da razkrije, kako je bil videti prvi val vikinške kolonizacije, ne le v Novi Fundlandiji, ampak na celotnem severnem Atlantiku."

Za zdaj sicer še ni dovolj dokazov, da bi arheologi neizpodbitno dokazali, da gre dejansko za vikinško naselbino, saj so v Novi Fundlandiji za njimi živeli tudi drugi narodi. Če pa se najdba potrdi kot vikinška, se na otoku obeta iskanje še drugih naselbin, zgrajenih polnih pet stoletij pred prihodom Krištofa Kolumba.

Vikingi so živeli približno med letoma 700 in 1100. Številni izmed njih so zapustili svojo domovino v Skandinaviji in zavojevali druge konce Evrope, vse do Rusije in Grenlandije, celo do Bližnjega vzhoda so prišli.