Dijaka iz Maribora, ki sta izdelala Teslov transformator, sta se v Združenih državah Amerike udeležila največjega mednarodnega tekmovanja v znanosti za srednješolce na svetu. Z napravo, ki povzroča umetne strele, sta osvojila četrto nagrado v kategoriji Fizika in astronomija. Foto: Intel
Dijaka iz Maribora, ki sta izdelala Teslov transformator, sta se v Združenih državah Amerike udeležila največjega mednarodnega tekmovanja v znanosti za srednješolce na svetu. Z napravo, ki povzroča umetne strele, sta osvojila četrto nagrado v kategoriji Fizika in astronomija. Foto: Intel
Dijaka v boj za 75.000 evrov nagrade

Srednješolca Miha Gulič in Klemen Ducman sta se na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF) v kategoriji Fizika in astronomija predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator.

Slovenska predstavnika, ki sta bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, sta tudi v ZDA potrdila svojo nadarjenost za znanost. V izjemni konkurenci več kot 1700 srednješolcev iz več kot 75 držav jima je žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, podelila četrto nagrado za projekt. Iz sklada za mlade znanstvenike sta prejela tudi nagrado v višini 500 ameriških dolarjev.

Naprava, ki povzroča umetne strele
Cilj njunega projekta je bila teoretična obravnava delovanja Teslovega transformatorja in izpeljava geometrijskih parametrov sekundarne tuljave, pri katerih transformator optimalno deluje. Naprava služi predvsem za demonstracijske namene, njeno delovanje pa temelji na različnih fizikalnih pojavih s področja elektromagnetizma.

V raziskovalni nalogi sta natančno izračunala razmere, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, pri tem pa upoštevala tudi pogosto zanemarjeno resonančno naravo transformatorja. Odkrila sta zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, in jih potrdila tudi eksperimentalno. Izdelavo transformatorja sta srednješolca podrobno dokumentirala in tako izdelala preprost vodnik za izdelavo Teslovega transformatorja.

"Tekmovanje je pomembna odskočna deska za mlade. Na enem mestu so zbrani vodilni svetovni strokovnjaki in ustanove s področja znanosti, kar je velika priložnost za navezovanje stikov tudi za nadaljnji študij in karierne priložnosti. Sodelovanje na tekmovanju je bila za naju nepopisna izkušnja," sta Gulič in Ducman povedala po tekmovanju in osvojeni nagradi.

"Prepričana sva, da so se nama z udeležbo na dogodku in z odlično predstavitvijo projekta odprla številna vrata tudi za nadaljnje delo na področju znanosti. Poleg tega pa sva navezala veliko stikov z drugimi tekmovalci, s katerimi bova zagotovo kdaj v prihodnosti tudi sodelovala," sta dodala.

Veliki mladi umi
Glavno nagrado v višini 75.000 ameriških dolarjev je na podelitveni slovesnosti v Pittsburghu prejel 17-letni Kanadčan Raymond Wang. Prvo mesto je osvojil za razvoj novega zrakovodnega sistema za izboljšanje kakovosti zraka v letalskih kabinah in zmanjšanje prenosa bolezni. Wangov sistem za 190 odstotkov izboljša dovod svežega zraka v letalsko kabino, obenem pa koncentracije patogenov zmanjša za do 55-krat v primerjavi z dovodi v uporabi. Sistem je mogoče preprosto in varčno vpeljati v obstoječa letala.

Po 50.000 dolarjev sta iz sklada za mlade znanstvenike prejela še 16-letna Nicole Ticea iz Kanade iz 18-letni Karan Jerath iz Teksasa. Ticea je razvila cenovno ugodno in preprosto napravo za boj proti visokim odstotkom neodkritih okužb z virusom HIV v revnih skupnostih. Njena naprava za enkratno uporabo ne potrebuje elektrike in rezultate zagotovi že v eni uri, proizvodnja naprave pa naj bi predvidoma stala manj kot pet ameriških dolarjev. Najstnica je že ustanovila svoje podjetje, ki je nedavno prejelo subvencijo v višini 100.000 dolarjev za nadaljnji razvoj tehnologije.

Jerath pa je nagrado dobil za dodelavo in preizkus nove naprave, ki bi omogočila hiter in varen ponoven začetek dela na podvodnem naftnem vrelcu po eksploziji. Razvil je boljšo ogrado za preprečevanje odtekanja, ki ločuje zemeljski plin, nafto in morsko vodo. Deluje na različnih globinah, skladna je z različnimi premeri cevi, odporna proti sestavinam tekočin ter lahko preprečuje nastanek metanovega hidrata, ki bi lahko zamašil cevi.

Dijaka v boj za 75.000 evrov nagrade