Znanost in tehnologija

Poudarki

  • "Ugotovitve so presenetljive"
  • Znanstveniki opravili nekaj 15.000 merjenj
  • "Naš rezultat je res nor"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 38 glasov Ocenite to novico!
Znanstveniki v Cernu
Odkritje Cerna bi lahko zamajalo Einsteinovo teorijo. Foto: EPA

Dodaj v

Cern: Znanstveniki odkrili delce, hitrejše od svetlobe

Zamajali Einsteinovo teorijo?
23. september 2011 ob 08:30,
zadnji poseg: 23. september 2011 ob 09:35
Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Nevtrini, delci z zelo majhno maso, lahko potujejo hitreje od svetlobe, so odkrili znanstveniki Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi.

Ta ugotovitev bi lahko zamajala enega izmed temeljnih stebrov fizike, teorijo Alberta Einsteina, da nič ne potuje hitreje od svetlobe.

"Ugotovitve so presenetljive"
Na podlagi treh let merjenj so znanstveniki ugotovili, da nevtrini na razdalji 730 kilometrov med Cernom v Ženevi v Švici in laboratorijem v Gran Sassu v Italiji potujejo 60 nanosekund hitreje od svetlobe.

"Poskušali smo najti vse mogoče razlage za to," je dejal avtor poročila, znanstvenik Antonio Ereditato. "Želeli smo najti napako - trivialne napake, zapletenejše napake ali neljube učinke -, a jih nismo," je povedal za BBC.

V Cernu so poudarili, da so njihove ugotovitve zanesljive, vendar so tako presenetljive, da jih morajo zdaj preveriti še drugi znanstveniki. "Ko ne najdeš napake, si rečeš: 'No, zdaj sem pa prisiljen podatek razkriti in prositi skupnosti, da ga preuči'," je povedal Ereditato.

Nevtrinov je več vrst
Svetlobna hitrost je končna omejitev hitrosti v vesolju in večina moderne fizike je odvisna od Einsteinove ideje iz teorije relativnosti, da je nič ne preseže.

Znanstveniki so izvedli na tisoče poskusov, da bi jo izmerili še natančnejše, in noben izmed njih ni nikoli pokazal, da bi kakšen delček potoval čez to mejo.

Ereditato in njegovi kolegi so v treh letih izvajali eksperiment, ki nakazuje, da to lahko storijo nevtrini, delci, ki jih je več vrst in spontano prehajajo iz ene vrste v drugo.

Znanstveniki opravili nekaj 15.000 merjenj
Ekipa je pripravila žarek le enega tipa nevtrinov (mi nevtrini) in ga iz Cerna poslala v Gran Sasso, da bi videla, koliko bi se jih preoblikovalo v drug tip (tau nevtrini).

Med izvajanjem tega poskusa so raziskovalci opazili, da so delci to pot prepotovali nekaj milijardink sekunde hitreje kot svetloba. Potovalni čas nevtrinov so izmerili nekaj 15.000-krat in dosegli raven statistične pomembnosti, ki v znanstvenih krogih šteje kot formalno odkritje.

"Naš rezultat je res nor"
Zavedali so se, da so mogoče sistemske napake, ki bi lahko privedle do napačnega rezultata. To jih je spodbudilo, da so meritve javno objavili. "Moje sanje so, da bi drug, neodvisen avtor ugotovil isto - potem bi si oddahnil," je dejal Ereditato.

"A za zdaj stvari ne trdimo, želimo le pomoč skupnosti in razumeti naš nori rezultat - kajti res je nor," je pojasnil in dodal, da bi lahko bile posledice odkritja zelo resne.

Ana Mavsar
Prijavi napako
Komentarji
dejko
# 23.09.2011 ob 08:37
...in zvezde so se nam približale...
rezar
# 23.09.2011 ob 11:04
zgodovina se ponavlja... vedno smo bili prepričani da že skoraj vse vemo, pa vedno smo ugotovili, da temu ni tako.

osebno sem velik podpornik teoretične fizike in znanstvene fantastike. bolj neverjetna in utopična je ideja, dlje nas bo pripeljala (navadno v neznano), če jo bomo poizkusili raziskati. najbrž bo treba nekoliko spremeniti kalupe našega razmišljanja. v bistvu smo na neki prelomnici, ki nam nesporno dokazuje da je resnično VSE mogoče :)

bravo in bravo znansvenikom, ki vlagajo tolikšen trud
Optimus
# 23.09.2011 ob 12:14
@Hijena USS Enterprisee ne potuje "hitreje" od svetlobe. Enterprise z pomočjo anti-materije generira popačanje vesolja pred seboj in za seboj. Pred seboj prostor krči, medtem ko ga na svojem repu razteza in tako prostor sam potiska ladjo, ki se je znašla v tem mehurčku naprej. Tako v bistvu izigrava končno hitrost, saj se v bistvu ne giblje hitreje od same svetlobne hitrosti ampak z ukrivljanjem prostora mimikira tak efekt.
rokos
# 23.09.2011 ob 09:25
Praktično cela fizika temelji na tem, da je svetloba najhitrejša. Tule pa štirje kratki odstavki to izpodbijajo... Mogoče bi bilo fajn malo več napisat? Konec koncev je to fizika in za fiziko in matematiko so značilne razlage, sploh pa na takšno "big" temo.
tuhtam
# 23.09.2011 ob 10:59
Hvala bogu, da nisem veren!
sammys
# 23.09.2011 ob 10:15
super, odlično, kar tako naprej! cern se bo kmalu pokazal kot zelo dobra naložba, mogoče ne bo dal rezultatov, ki bi pomagali neki kapitalistični dogmi prodaj/kupi, ampak nam bo pa pokazal nekaj novega o nas samih, iz kje izviramo, kakšno je vesoje in kako ga dosežemo.
goli
# 23.09.2011 ob 08:46
Ma kakšni nevtrini!
Edino Chuck Norris je lahko hitrejši od svetlobe.
axx
# 23.09.2011 ob 09:32
Ups, zdaj razumem,.sem slabo prebral. Določeno razdaljo ti delci prepotujejo za 60 nanosekund hitreje od svetlobe.
Alchemist
# 23.09.2011 ob 09:21
Sej sem vedu, prej ali slej se bo teorija relativnosti pokazala kot presežena in zastarela.
mirfak
# 23.09.2011 ob 11:33
Draga novinarka, saj članek ni slabo spisan, ampak naslov je pa nekoliko pompozen. V CERNu pač tega ne trdijo, kot je zapisano v naslovu.

Pa nobenih mono nevtrinov ni. Gre za mionske nevtrine, ki se spremenijo v tauonske. oziroma mi nevtrine in tau nevtrine, imenovane po grških črkah.
tupamaross
# 23.09.2011 ob 19:48
t0039285,
filozofija je mati znanosti. Ko se nekomu reče, da filozofira,
je to nekako slabšalno, vendar v kvantni fiziki in na splošno,
pri eksaktnih vedah je "filozofiranje" poželjno in celo nujno.
Koncem koncev, vsak filozof pozna osnove fizike, kemije,
matematike... in niso vsi taki laiki, kot sem sam.

Lep poizfrav!
Belief
# 23.09.2011 ob 15:46
Ti zlomek. Želeli so odkriti Higgsov bozon, pol pa ugotovijo nekaj čisto drugega. Tipično pravzaprav, vsa največja odkritja se zgodijo ponesreči.
dolenka 70
# 23.09.2011 ob 11:29
Hja, že marsikatera teorija je padla in bo še padla, napredek pač. Podpiram. Kam pa vse skupaj vodi je pa drugo vprašanje.
Blazz
# 23.09.2011 ob 10:36
Obstoj Boga?
Dokazuje ga neskončnost, ki jo znanost ne more doseči.


to lahko izjavi samo tisti, ki ne zastopi besede neskončnost najbolje...
MZ
# 23.09.2011 ob 11:46
Nekje je bila enkrat objavljena zanimiva trditev: "Kadarkoli fiziki naletijo na nek težak problem, si izmislijo nov delec".
elGoyc
# 24.09.2011 ob 09:35
@ ics
Ali je večji Tesla ali Einstein ali (recimo) Newton je neumna primerjava. Znanost ni šport in vsak od njih je odkril prelomne zadeve in vsak od njih se je tudi motil pri določenih. Einstein recimo ni mogel sprejeti naključnosti pri subatomskih pojavih, Tesla pa je recimo trdil, da se prostor ne more ukriviti.Če bi bilo to res potem ali ne bi bilo črnih lukenj ali pa bi fotoni morali imeti določeno maso.

Če bi se resnično izkazalo, da lahko nevtrini potujejo hitreje od fotonov v vakumu, potem bi to pomenilo, da je celotna relativnostna teorija porušena pri samih temeljih. Ker se mi zdi to rahlo neverjetno gre ali za napako pri eksperimentu ali pa za kakšno posebno lastnost nevtrinov v interakciji s prostorom, ki nam je zaenkrat povsem neznana. Kvantna mehanika in relativnostna teorija se (kolikor razumem kot laik) že sedaj na določenih mestih ne stikata povsem. Prva velja na sub-atomskem nivoju, druga pa na veliko večjem merilu, obe pa v bistvu nadgrajujeta newtnovo in maxwellovo teorijo na območju skrajnih dimenzij in hitrosti.
Je pa najbrž res, kot so omenili že pred mano, da človeško vedenje limitira proti končni teoriji, ki pa ne bo nikoli dosegljiva.
RogergR
# 23.09.2011 ob 19:22
Tuparamos, svetloba vedno potuje s svetlobno hitrostjo, le da včasih dela večje cikcake.
Mogoče pa svetloba s supernov prispe enako hitro kot nevtrini ali še prej, a je število fotonov ki najde najkrajšo pot premejhno, da bi jih zaznali.
črta
# 23.09.2011 ob 17:43
Egzaktne "svete resnice" se počasi a vztrajno rušijo. Omejitve v glavah nekaterih pa potrebujejo malo več časa da padejo.
if
# 23.09.2011 ob 09:53
Vedenje o fiziki se "presenetljivo" spremeni, ker sledimo dejstvom njene limitne asimptote, ne da bi se tega zavedeli.
Ko zvemo za novo stanje, nas preseneti, ker smo dotlej menili, da tega stanja ni.

Vsak naslednji korak na tej poti je veliko presenečenje za človeka, ki sicer razume limite in hkrati ne zazna, da je sam del neskončne limite, poti torej, ki jo bo hodil, dokler bo obstajal in je nikoli ne bo prehodil.
jozefina
# 24.09.2011 ob 12:23
Vsako novo odkritje prinese kup novih vprašanj.
Eskel
# 24.09.2011 ob 11:32
to je taki fail od članka, ta raziskovalna ekipa je objavla vse svoje rezultate in prosila druge znanstvenike, da poiščejo napako, ne trdijo pa da, ti delci res potujejo hitreje od svetlobe
jo-jo
# 23.09.2011 ob 21:50
Padajo takuni, padajo sistemi in padajo teorije....
...kakorkoli, po eni strani smo lahko veseli, da živimo v tako vznemirljivem času kot je današnji.
aralaral
# 23.09.2011 ob 20:31
@RogergR

Ni trika, svetlobna hitorst je konstantna in sicer je to osnovna konstanta, ki ima eksaktno določeno vrednost (299 792 458 m/s).

Po dogovoru sta glede prostora in časa osnovni konstanti hitrost svetlobe in trajanje ene sekunde (9 192 631 770 period sevanja, ki ga atom cezija 133 odda pri prehodu med hiperfinim razcepom osnovnega stanja).

Po tem dogovoru meter ni osnovna konstanta, ampak je določen kot dolžina, ki jo svetloba v vakuumu (se pravi brez kakšnega vmesnega sipanja) prepotuje v 1/299 792 458 sekunde.
RogergR
# 23.09.2011 ob 20:21
Trik je v tem da se c-ja ne da natančno določit, kot se da recimo pi ali koren dva, na poljubno število decimalk. Pa neskončen pospešek in neskončen pojemek sta tudi s trte zvita. Svetlobna hitrost verjetno ni konstantna, determinira pa jo lokalna konfiguracija prostora.
tupamaross
# 23.09.2011 ob 19:32
RogergR,
dejstvo je, da nevtrini gredo skozi naš planet, torej tudi skozi
druke ovire, razen seveda skozi črne luknje, kod da teh ovir
sploh ne bi bilo, dočim za fotone tega ravno ni moč z neko
gotovostjo trditi.

Torej, točno tako, kot navajaš, da fotoni potujejo cikcakasto,
dočim nevtrini ne in bi lahko sklepali, da jim je hitrost ista.
Fantje v cernu bodo vsaj imeli še vrsto let, da to vgotovijo.

Lepa Ti hvala za pojasnilo. Vesel sem slehernega pojasnila
v zvezi z to tematiko in nasplošno, v zvezi z vesoljem.

Lep poizdrav!
tupamaross
# 23.09.2011 ob 19:03
Bolj na kratko. Svetloba v vesolju zadeva ob ovire, ko pa
nevtrinu potujejo brez sleherne ovire. Mogoče je tajna v tem.
tupamaross
# 23.09.2011 ob 19:02
Pred približno desetimi leti so znanstveniki odkrili, da ob
eksplozijah super nove določeni delci pripotujejo na naš
planet nekaj dni hitrejše od svetlobe,kar jih je hudo begalo.
Te delce so poimenovali nevtrini. Nerodno je bilo le to, da
je hitrost nevtrinov bilo možno zaznamovati in hitrost
določiti le v globini našega planeta in ne na prostem. Po
tem je nekako vse vtihnilo, vendar so fiziki le primerjali
hitrost nevtrinov z hitrostjo svetlobe.

Totalni laik sem na tem področju, vendar so fiziki nekajkrat
vgotovili, da je po prihodu nevtrinov v našo zemljo možno
pričakovati tudi prihod svetlobe iz istega vira od koder so
prišli nevtrini, vendar so to bojazljivo objavljali in temu niso
pripisovali kaj dosti verjetnbosti.

Sedanje meritve in potrditev takratnih vgotovitev so melem
na rane tistih fizikov, ki so se takrat skoraj osmešili. Možno
je, da le obstaja nekaj hitrejše od svetlobe in za pokojnega
Einsteina to ne bi bila nobena sramota, glede na tehniko s
katero se je v njegovem času razpolagalo.

Vendar, razlog, zakaj bi nekaj lahko bilo hitrejše od svetlobe,
bi znanstveniki vsekakor morali pojasniti. Mogoče skrivnost
leži v tem, da se svetloba ne more prebiti n.pr. skozi naš
planet, ko pa nevtrini zlahka potujejo skozi, kot, da ga sploh ni.

Opravičujem se,če sem nerodno ponazoril vse skupaj,vendar
sem le laično pojasnil tisto, o čemer sem pred leti bral.
jodlzi
# 23.09.2011 ob 13:43
še en dokaz te trditve: kar danes vemo, tistemu se nekaj stoletij kasneje smejejo...trditi, da ni mogoče potovati hitrejše od svetlobe je nekako isto, kot so nekaj stoletij nazaj trdili, da je zemlja ravna...če nečesa ne znaš/razumeš/zmoreš, še ni nujno, da je tako, kot si predstavljaš...
Hijena
# 23.09.2011 ob 12:10
Jasno da so stvari, ki so hitrejše od svetlobe...kako bi potem medgalaktična U.S.S Enterprise potovala z nekajkratno svetlobno hitrostjo
arto77
# 25.09.2011 ob 12:16
pri težkokategornih znanstvenih člankih ( kot je ta ) je pa res potrebno prebrati komentarje , da splooh veš zakaj se gre.
aristarchus
# 24.09.2011 ob 18:41
Članek je obupno preveden.
"Potovalni čas nevtrinov so izmerili nekaj 15.000-krat"
Lepo vas prosim, nekaj 15.000-krat? Some 15.000 times se ne prevede tako, to še google translate ve.
Prav zanimivo je brati te nerodne stavke, ker so napake v prevodu tako očitne, da lahko prek njih rekonstruiraš originalno besedilo :)

Poleg tega je v članku nekaj nerodnih izjav. Izpade, kot da so merili čas, ki ga za pot porabi svetloba in ga primerjali s časom, ki ga za pot potrebujejo nevtrini. Svetloba skozi 700 km zemeljske skorje pač ne more potovati. Čas potovanja nevtrinov, ki so ga izmerili približno 15.000-krat, je za 60 nanosekund krajši, kot bi bil čas, ki bi ga za isto razdaljo v vakuumu potrebovala svetloba. Hipotetični čas potovanja svetlobe je torej izračunan. Razdalja je dobro poznana, svetlobna hitrost pa je bila že ničkolikokrat zelo natančno izmerjena. Pod zemljo ni nikakršnega tunela, po katerem bi svetloba in nevtrini "tekmovali". Za razliko od svetlobe pa lahko nevtrini "zlahka" potujejo skozi zemeljsko skorjo, ker je ta za njih skoraj "prozorna", če se izrazim v optičnem žargonu. Za to pa tudi potrebujejo ogromne detektorje, da sploh kakšen nevtrino zaznajo.
JankoJanez
# 24.09.2011 ob 10:26
nad_realist:

Foton JE svetloba, zato reči, da je njegova hitrost manjša od svetlobne pomeni reči, da je hitrost fotona nekoliko manjša od hitrosti fotona, tako da ta razlaga ne bo dobra.

Pa nič slabega ne mislim, ko rečem da verjetno nobena tvoja, pa tudi nobena moja, razlaga v enem ali dveh stavkih ne bo pojasnila nečesa, nad čemer so presenečeni vsi najboljši fiziki sveta...
Matev
# 24.09.2011 ob 05:59
na koncu bodo ugotovili da nevtrini ne potujejo nič hitreje kot svetloba

pridejo pa prej na cilj ker manj reagirajo z prostorom skozi katerega letijo

zgolj to in nič več
ateistek
# 24.09.2011 ob 02:16
Če je to res, se potem lahko objekt, ki leti s hitrostjo večjo kot svetlobna, vrne nazaj v preteklost. Namreč, do sedaj je veljalo, da bolj kot se bližamo svetlobni hitrosti, bolj se čas ustavlja. Pri 100% hitrosti pa se popolnoma ustavi oz. ga ni več, okoli objekta pa teče neskončno hitro (zato bi, seveda hudo, hudo hipotetično, lahko en človek preletel celotno Vesolje, ne da bi se sploh kaj postaral).

Hm, torej, če se lahko v trodimenzionalnem prostoru gibljemo nazaj in naprej, se, kot kaže, lahko tudi v štiridimenzionalem, le gibanje mora biti hitrejše od svetlobe. Vedno pa sem misli, da je potovanje nazaj v čas paradoksalno, saj nekaj kar se je že zgodilo ne more vplivati na nekaj, kar se še ni. Paradoksi pa v vesolju niso mogoči, saj bi to pomenilo, da obstaja kaos. Ta pa pomeni uničenje celotnega sistema oz. fatal error, kot bi to rekli v računalniškem jeziku razen, če lahko tudi vesolje kar resetiramo. :)

Ali pa, še ena možnost, da so tudi v času luknje in tak objekt pade ven iz njegove logike. In če so nevtrini delci, ki z ničemer ne reagirajo, potem mogoče ne reagirajo niti na čas in zato za njih ne veljajo več omejitve hitrosti.

Ah, vem, da nič ne vem. :)
maggic
# 23.09.2011 ob 14:54
Saj se je že dolgo špekuliralo o hipotetičnem delcu tahionu, ki naj bi potoval hitreje od svetlobne hitrosti.

Ampak to ne krši nujno Einsteinove teorije, ker ta pravi, da noben delec z maso ne more preseči svetlobne hitrosti. Lahko pa obstaja delec, ki se giblje hitreje, a se potem ne more gibati počasneje od svetlobne hitrosti. Svetlobna hitrost je samo meja, ki se je ne da preseči v nobeni smeri.
Hanzy23
# 23.09.2011 ob 14:46
Dejstvo je, da se nam niti sanja ne kaj je še vse za odkriti... Tisti, ki misli da mamo sploh kaj pojma od pojma se moti... Vesolje je tako ogromna in kompleksna stvar, da jo mi s svojim mišljenjem in omejeno tehnologijo še dolgo dolgo dolgo, če sploh kdaj ne bomo razumeli...
Afnogunc-de lux
# 23.09.2011 ob 14:16
Kaj pa ni nihče vprašal na forumu Kvarkadabre. Tam so največji geniji v osončju in bližnji okolici. V minuti bodo stresli z rokava, kaj je na stvari.
gisky
# 23.09.2011 ob 12:54
link do objave članka:

http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1109/1
109.4897.pdf
if
# 23.09.2011 ob 12:38
Blazz, 23. september 2011 ob 10:36

Visoko vrednotite svoje sposobnosti glede razumevanja neskončnosti in svoje končnosti.
Razumem, zakaj ste me tako ovrednotili.
diabolik
# 23.09.2011 ob 08:40
In svet gre naprej....
noComment
# 26.09.2011 ob 18:55
nad_realist:
Za vsak izoliran delec, pa naj bo to foton, elektron, atom, mulekula ali krava velja dualnost delec-valovanje. Kot valovanje se giba in kot delec reagira z ostalimi.

Sicer pa tudi, če se to dejstvo izkaže za resnično to ne bo "rušilo" nobene einsteinove teorije, kvečjemu malenkostno nadgradilo. Kar pa tudi zelo dvomim. Bistveno bolj verjetno je, da so nevtrini na cilj prispeli prej zaradi manjše interakcije s prostorom.
tupamaross
# 26.09.2011 ob 11:18
Tomažin,
lepa hvala za pojasnilo. Bal sem se, da mi bodo očitali,
da sem vse kosle na tem svetu postrelil.

Lep pozdrav!
tupamaross
# 24.09.2011 ob 19:11
Ateistek,
tudi mene je vedno motila že pomisel na to, da je nekaj
lahko hitrejše od svetlobe iz razloga, ker se pri svetlobni
hitrosti staranje človeka dobesedno ustavi, zamrzne. Če
pa bi človek potoval z hitrostjo večjo od svetlobne, ali naj
bi to za človeka pomenilo retroaktivnost, počasna vrnitev
"nazaj" v neskončnost, vse do velikega poka(!?) po tem
pa ponovno po isti poti, naprej-nazaj...

Upam le, da ne streljam kozle.
JankoJanez
# 24.09.2011 ob 09:16
Matev, samo zato ker se drugi eksperimenti ne ujemajo s tem, še ne pomeni, da je ta izveden narobe. Da se rezultata dveh skrbno izvedenih eksperimentov ne ujemata, prej poveča kot zmanjša čudnost tega rezultata.
nad_realist
# 24.09.2011 ob 08:53
ena od lastnosti fotona je tudi, da se ta lahko giblje kot delec ali valovanje in gre lahko skozi 2 reži hkrati. Morda je to vzrok, foton ne gre po najkrajši poti in je njegova hitrost vsaj navidezno nekoliko manjša od svetlobne.
Matev
# 24.09.2011 ob 06:19
no so že našli dokaz za napako

Other previous experiments have contradicted this observations. For instance, photons and neutrinos from SN 1987A were observed to have an agreement in transit time to about 1 part in 450 million, with even this difference being accounted for by light being impeded by the material of the star early in its journey. The OPERA results, in contrast, claimed that neutrinos were observed traveling faster than light by a factor of 1 in 40,000. Had neutrinos from SN 1987A traveled faster than light by such a margin, they would have arrived at Earth 4.2 years before the photons; this was not observed to be the case.
aralaral
# 23.09.2011 ob 20:10
Brez panike!

Precej prepričan sem, da rezultata ne bodo neodvisno potrdili. Na koncu se bo našla kakšna sistematična motnja v CERN eksperimentu, ki jim je sfižila zadeve.
t0039285
# 23.09.2011 ob 19:37
Kolikor mi je znano,zaposlujejo inštituti za kvantno fiziko tudi filozofe !
RogergR
# 23.09.2011 ob 18:58
@NOB
V bistvu ni. Približno pa je.
necromncr
# 23.09.2011 ob 14:55
Kako pa so to poslali tako daleč?
Kazalo